Natura ne oferă numeroase soiuri de avocado, fiecare prezintă în mod diferenţiat o serie de particularități. Piața din România abundă de avocado „Fuerte” și „Hass”, chiar dacă în lume există sute de varietăți, în diferite forme, dimensiuni, culori, arome și texturi. În total, există cel puțin 200 de soiuri diferite, însă unii experți chiar presupun că există 500 de specii. În cele ce urmează, vi le vom prezenta pe cele mai importante.
Perseus american sau avocado – este un arbore fructifer veșnic verde, cultivat la tropice și subtropice, clasificat cu floarea din familia Lauracee împreună cu camforul, scorțișoara și dafinul. Atât fructul cât și arborele sunt comestibile, iar avocado se referă și la fructul acestui copac.
Un avocado mediu conține până la 25% ulei și, prin urmare, este bogat în acizi grași nesaturați. În plus, fructul aztec conține multe vitamine și minerale importante – care sunt în mare parte conservate, iar avocado ar trebui consumat crud.
Cuprins
Ce soiuri de avocado există?
Peste 500 dintre soiuri de avocado sunt cultivate în lume. Aproape toate care sunt cunoscute în prezent provin de pe continentul american. Dar, în funcție de adaptabilitatea la diferite condiții climatice, se obișnuiește să se distingă trei soiuri sau tipuri de avocado:
- Mexican sau subtropical;
- Guatemala sau intermediar;
- Vest-indian (Indiile de Vest sau Antile) sau tropical.
După tipul de înflorire, acestea sunt împărțite în mascul și femelă. Cu toate acestea, mai există o altă clasificare a tipurilor, ca de exemplu:
- tip A – dacă trece cel puțin o zi între perioadele de înflorire a celei masculină și feminină;
- tip B – dacă trec mai puțin de 24 de ore între diferite perioade de înflorire.
În plantațiile industriale, fermierii încearcă să planteze ambele tipuri de plante, ceea ce crește polenizarea și crește randamentul plantației. În grădinăritul casnic, această practică nu contează cu adevărat.
Mai mult, soiurile de avocado se disting prin culoarea cojilor (de la verde deschis la negru), forma (în formă de pară, rotundă, ovală), dimensiune (de la 150 g la 1500 g), gustul fructelor, rezistența la îngheț, conținutul de grăsime, perioada de coacere, polenizare a florilor și transportabilitate.
Care sunt principalele soiuri de avocado?
Acestea sunt principalele soiuri de avocado:
- Fuerte (coaja verde, în formă de pară)
- Hass / Black Sensation (coajă neagră la maturitate, foarte aromat)
- Nabal (coajă verde închisă, netedă, formă rotundă, conținut scăzut de grăsime)
- Mini-avocado (mic și în formă de castravete, fără sâmbure)
Mai jos, veți găsi numele celor mai renumite 59 de soiuri de avocado din lume.
59 de soiuri de Avocado:
- Alpha
- Ashikawa
- Beardsley
- Beshore
- Daily II
- Chris Kelly
- Cobain
- Cocktail Fuerte
- Collin 33
- Cooper Late Green
- Fuerte
- Fujikawa
- Fukumitsu
- Green Gold
- Hall
- Hamachi
- Hashimoto
- Hayes
- Hulumanu
- Illialu
- Infante
- Infante 2
- Itzamna
- Ixtapan – J- 70
- Jan Boyce
- Jeanette
- Johnson
- Kakazu
- Kampong
- Kellum
- Kaneko
- Kosel
- Leal
- Little Kado
- Masami
- Mr.T
- MIT 13
- Murashige
- Nabal
- Naranjo
- Nishikawa
- Ohata
- Ota
- Pankay
- Papaiko
- Principe
- Reed
- Rodrigues
- San Miquel Purple
- Schattauer 1
- Schattauer 2
- Semil 34
- Serpa
- Shirai
- Tamashiro
- Thompson
- Yamagata
- Yamane
- Vargas
Care este diferența dintre avocado negru și verde?
În funcție de soi, fructul poate avea coaja verde sau aproape neagră. Avocado verde, Fuerte și avocado negru, Hass / Black Sensation, sunt probabil cele mai răspândite soiuri la nivel mondial. Pe de o parte, gustul unui avocado de culoare verde este unul cremos-blând și în același timp aromat, ceea ce îl face unul dintre cele mai gustoase soiuri de avocado. De asemenea, soiurile cu coaja verde nu trebuie să aibă pete maro închis sau negru, foarte moi, de obicei înseamnă că fructul începe deja să se strice. Iar pe de altă parte, avocado negru are o pulpă de culoare gălbuie până la portocalie, cu un gust intens, de nucă. De obicei, dacă coajă este deja maro, spre negru, înseamnă că fructul este copt. De asemenea, soiurile cu coajă maro (soiul Hass) au o pieliță mai dură, dar sunt totuși coapte în interior.
Concluzie
Soiurile de avocado cultivate activ în întreaga regiune tropicală și subtropicală a pământului sunt foarte diverse. Unele sunt perfecte pentru salate, altele sunt perfecte pentru mâncarea tradițională mexicană, guacamole. Pulpa celor mai grase fructe se poate întinde pur și simplu pe pâine în loc de unt. Iar compoziția bogată în minerale și vitamine le permite să fie utilizate în medicină și cosmetică.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.