Alimentele au fost întotdeauna procesate folosind diferite tehnici. Dar aceste tehnici s-au răspândit la scară industrială. Au transformat alimentele simple și sănătoase în alimente ultra-procesate, gătite și păstrate mult timp și cu mulți aditivi, care nu sunt întotdeauna sănătoase. Puțini oameni explică ce fel de produse sunt neprelucrate sau neprelucrate și sănătoase. De aceea, mai jos, v-am pregătit un ghid pentru a ști cum să le deosebiți de cele procesate.
Cuprins
Ce sunt alimentele procesate?
Alimentele procesate sunt acele produse care trec printr-o anumită etapă de preparare pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul și durata de valabilitate. Alimentele neprocesate, pe de altă parte, conțin ingrediente integrale, aproape de starea lor naturală, adică componentele sale valoroase nu sunt eliminate.
Hrana naturală este bogată în vitamine, macro și microelemente, dar termenul său de valabilitate este destul de scurt. Prin urmare, metodele de frăgezire, sărare, uscare și dospire sunt cunoscute oamenilor de mult timp. Marinarea, pasteurizarea, congelarea, conservarea și alte metode moderne permit păstrarea prospețimii produselor pentru o perioadă lungă de timp.
Beneficiile procesării alimentelor:
- este nevoie de foarte puțin timp pentru a pregăti astfel de alimente (de exemplu, cereale, supe, piure de cartofi, care sunt gătite în câteva minute);
- îmbunătățirea gustului alimentelor;
- cost redus al produselor și durată lungă de valabilitate.
- distrugerea bacteriilor și microorganismelor;
Dezavantajele procesării alimentelor:
- conținut scăzut de vitamine și minerale;
- conținut ridicat de calorii al produsului;
- prezența coloranților, conservanților, stabilizatorilor, amelioratorilor de aromă.
- conținut ridicat de carbohidrați și sare;
De ce alimentele neprocesate sunt bune pentru sănătate?
Produsele neprelucrate sau neprocesate ne stimulează corpul, contribuie la pierderea kilogramelor inutile și cresc imunitatea, deoarece sunt bogate în substanțe nutritive, care au un efect pozitiv asupra bunăstării umane. Prin urmare, aceste alimentele neprocesate ar trebui în primul rând consumate, în detrimentul celor procesate.
Dar, cum să alegeți produsele neprelucrate/neprocesate? Iată 10 reguli demne de urmat:
1. Analizați atent eticheta produselor
Citiți cu atenție listele de ingrediente pentru alimentele procesate (de exemplu, iaurt, brânză, maioneză) și alegeți-le doar pe cele cu ingrediente naturale esențiale. În general, este bine să evitați alimentele care au o listă lungă de ingrediente greu de descifrat.
2. Optați pentru cereale integrale, semințe nemăcinate și boabe întregi
Aceasta este o regulă universală pentru paste, orez, făină, pâine. Pariați pe produse cu un indice glicemic scăzut, adică toate făinurile și cerealele integrale – orez, crupe, pâine sau paste. Alegeți boabe întregi precum in, cacao, fasole etc.. Pufuleți, pâine prăjită albă, cacao, făina de in – toate acestea sunt produse cu un conținut scăzut de nutrienți. De exemplu – orezul alb este un produs foarte procesat în care există foarte puține fibre – aproximativ 1,5 g la 100 g. În timp ce orezul brun are până la 8,7 grame de fibre la 100 g. Prezența fibrelor înseamnă că hrana este digerată mai rapid, iar organismul nu este supus unei creșteri bruște a zahărului din sânge.
3. Folosiți mai des uleiuri nerafinate
Uleiurile disponibile în magazine sunt disponibile sub formă rafinată sau nerafinată. Dintre aceste două versiuni, uleiul nerafinat are mai multă valoare nutritivă, deoarece este un produs mai natural și conține grăsimi sănătoase, de exemplu uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de in, uleiul de floarea soarelui sau uleiul de semințe de struguri. Acestea fiind uleiuri presate la rece, își păstrează gustul și mirosul. Cu toate acestea, ar trebui consumate la rece pentru a-și păstra toate proprietățile. Desigur, în anumite situații, de exemplu pentru coacere sau prăjire, uleiurile rafinate sunt mai recomandate.
4. Alegeți nuci cu coajă și fără aditivi
Optați pentru arahide, alune, nuci, caju, fistic, etc. care nu au sare în ele. În cazul migdalelor, este mai bine să alegeți migdale întregi nedecojite. În ceea ce privește făina de migdale, este mai bine să cumpărați migdale întregi și să le măcinați în casă.
5. Folosiți fulgi de ovăz clasici
În loc de fulgi de ovăz instant, este mai bine să alegeți fulgi de ovăz clasici, deoarece sunt un produs mai puțin prelucrat. Fulgii de ovăz clasici sau de munte sunt obținuți din boabe întregi de ovăz, datorită cărora își păstrează valoarea nutritivă.
6. Alegeți produse cu înlocuitori naturali ai zahărului rafinat
Deși zahărul rafinat este bogat în calorii, nu are o valoare nutrițională reală. Carbohidrații săi simpli sunt, de asemenea, ascunși în spatele pseudonimelor, cum ar fi maltodextrina sau dextoza. Pariați pe unii dintre înlocuitorii zahărului, inclusiv stevia, mierea, zahărul brut și zahărul din trestie. Dacă vă lipsesc dulciurile, acestea vor fi înlocuite cu siguranță nu numai de fructe, ci și de ciocolată neagră 70-80%, cacao și sucuri 100% presate la rece.
7. Mâncați legume și fructe proaspete
Fructele și legumele proaspete constituie baza alimentației curate. Fie crude, prăjite sau aburite: pe rafturile de legume puteți găsi tot ceea ce vă place. Lăsați deoparte ceea ce vă dăunează dvs. și intestinelor dvs. Fructele și legumele de sezon au semnificativ mai multe vitamine și oligoelemente decât alimentele crescute artificial, recoltate necoapte și transportate pe scară largă.
Pentru a vă bucura de mâncărurile de sezon, merită să vizitați în mod regulat un magazin agricol sau o piață. Aici puteți obține fructe și legume regionale și mai ales de sezon, unele dintre ele sunt chiar și ecologice. În acest fel vaeți întâlni adesea soiuri necunoscute sau mai puțin observate anterior, cum ar fi coacăze negre, păstârnac sau agrișele, și vă poți extinde meniul cu produse noi, sănătoase. Și, în loc de superalimentele exotice, cum ar fi fructele de goji sau semințele de chia, există produse locale ca, afine sau semințe de in. Târgurile sezoniere cu fructe, legume și salate vă oferă, de asemenea, o orientare rapidă.
8. Cumpărați fructe uscate (deshidratate) fără aditivi
Fructele deshidratate pot fi o alegere bună în dieta dvs., atâta timp cât nu i s-au adăugat ingrediente inutile. Merită să alegeți acele fructe care nu au zahăr sau dioxid de sulf în ele. Acest din urmă ingredient, reduce conținutul de vitamine al fructelor uscate, care oxidează sub influența acestui gaz.
9. Folosiți carne, ouă de la animale domestice și pește crescut în mediu natural
Mâncați mai puțină carne, ouă și pește din comerț. Cumpărați aceste produse din surse curate și fără substanțe nocive, în special de la păsări de curte, carne roșie, pește de mare și preparate din carne organică.
10. Folosiți leguminoase uscate în locul celor conservate
Toate plantele conservate precum năutul, lintea, fasolea, mazărea verde sunt, de asemenea, disponibile sub formă de boabe uscate. Merită să alegeți doar astfel de produse, deoarece acestea sunt mai puțin procesate decât legumele fierte și conservate. Lintea la cutie sau borcan se prepară mai ușor, dar o puteți înmuia de seara și o puteți găti a doua zi. Pe lângă faptul că va fi mai gustoasă, nu va conțin substanțe nocive ca cea din conservă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.