În general, o cantitate mică de mucus în scaun nu este un motiv de îngrijorare, cu toate acestea atunci când organismul îl elimină în exces, probabil că suferiți de o afecțiune digestivă. Aflați care sunt cele mai frecvente cauze ale mucusului în scaun pentru a știi dacă este o problemă care trebuie tratată.
Cum se identifică mucusul în scaun?
Mucusul este o secreție cu o vâscozitate transparentă similară cu jeleul, care poate fi alb, transparent, galben sau verde. Această substanță mucoasă în fecale poate apărea în diferite aspecte: se observă o acoperire completă a scaunul sau dungi în nuanțe. De asemenea, se pot observa urme de sânge.
După cum am mai spus, este normal să existe mici cantități de mucus în scaun. Creșterea mucusului în scaun este, de obicei, mai vizibilă atunci când aveți diaree sau dacă sunteți constipație.
Posibilele cauze ale prezenței mucusului în scaun
Prezența mucusului în scaun poate fi produsă de o gamă largă de boli care pot face mai vizibilă prezența acestora, și care pot fi însoțite de mai multe simptome. Printre cele mai frecvente boli care modifică prezența mucusului în scaun regăsim:
Colita ulcerativă
În această situație, întreaga mucoasă a colonului devine treptat inflamată până când se dezvoltă ulcere. Împreună cu ulcere, apare iritația în mucoasa intestinului, mărind astfel producția normală de mucus, care apare în excremente.
Hemoroizi
Această boală este una dintre cele mai frecvente cauze ale mucusului în scaun, în principal datorită efortului din timpul nevoilor fiziologice. Atunci când hemoroizii ies din anus sau hemoroizi externi, poate exista mucus vizibil în scaun.
Diverticulita
Micile buzunare anatomice, cunoscute ca diverticule, se găsesc în interiorul colonului. Atunci când acestea sunt inflamate provocă o afecțiune numită diverticulită iritativă, ceea ce duce în cele din urmă la apariția mucusului în scaune și alte simptome asociate cu acestea, de multe ori, dureri abdominale, iar fecalele pot căpăta un aspect de sânge.
Obstrucția intestinului
Obstrucția intestinului este cel mai frecvent motiv pentru care scaunul prezintă mucus. Obstrucția intestinală apare atunci când ceva împiedică trecerea scaunului în intestin. Această situație este rezultatul mai multor factori posibili, printre care lipsa consumului de apă, dezechilibrul hormonului gastric sau constipația. Acestea la rândul lor cauzează o creștere a mucusului care determină prezența neobișnuit de mare a mucusului în fecale.
Boala lui Crohn
Aceasta este o boală intestinală cronică, a cărui origine este încă necunoscută. Ea provoacă o inflamație constantă a pereților intestinului, generând simptome cum ar fi mucus în scaun, dureri abdominale severe, febră, diaree sângeroasă și slăbiciune.
Infecții bacteriene
Multe bacterii sunt prezente în mod natural în intestine pentru a ajuta în procesele digestive. Cu toate acestea, în cazul în crește riscul de înmulțire necontrolată a bacteriilor în intestin, ele pot provoca debutul infecției care vine însoțită de simptome de diaree, dar și altele, cum ar fi prezența de mucus în scaun sau, în anumite cazuri, dungi de sânge.
Polipi în colon
Această boală poate fi cauzată de formarea de chisturi în colon, una dintre cele mai frecvente simptome ale acestei boli este prezența de mucus în scaun.
Alte cauze posibile ale acestei situații pot fi intoleranța la unele alimente sau absorbția slabă a anumitor compuși din alimente, cum ar fi fructoza sau lactoza.
Când poate fi periculos mucusul din scaun?
În cele mai multe dintre cazuri, mucusul din scaun nu este periculos, aproape întotdeauna reprezentând o problemă care poate fi tratată cu ușurință. Cu toate acestea, devine periculos dacă mucusul excesiv este asociat cu alte simptome, printre care:
- Scaune cu sânge sau puroi;
- Durere abdominală foarte intensă;
- Inflamație abdominală exagerată;
- Diaree constantă
Cum se tratează mucusul în scaun?
Tratamentele care trebuie aplicate în cazul mucusului vor depinde de diagnosticul stabilit de către medic.
În prezența mucusului în scaun este adesea recomandat consumul de antibiotice, probiotice, suplimente nutritive, schimbarea stilului viață și a dietei, iar în cazurile de cancer și boli sistemice terapia va fi mult mai complexă. Poate fi necesar să se recurgă la o intervenție chirurgicală pentru a realiza scăderea prezenței de mucus în scaun.