Febra, un simptom al răcelii sau gripei care se poate vindeca mai repede dacă știi ce alimente să consumi și să eviți, fie în timpul acesteia, fie după. O dietă sănătoasă îți va întări și sistemul imunitar. Iată ce este cel mai bine să mănânci când ai febră mare pentru a atenua simptomele neplăcute ale afecțiunilor respiratorii sezoniere.
Cuprins
Ce este febra?
Majoritatea oamenilor se simt rău când temperatura corpului lor ajunge la 38-38,5°C. Această temperatură și mai mare se numește febră sau temperatură crescută. Aceasta nu este o boală specifică, ci un simptom comun al mai multor patologii. Simptomele care însoțesc febra ajută la aflarea cauzei: transpirație, frisoane, greață, vărsături, sete, roșeață a pielii, diaree etc.
Dar ce este febra? Febra nu este altceva decât un mijloc de apărare al organismul pentru că, prin acest mecanism complex corpul ajută sistemul imunitar, printr-o producție crescută de citokine, substanțe secretate de celulele albe din sânge.
Aceste citokine febrile interferează cu termostatul din creier (hipotalamusul) care îți reglează temperatura corpului la 37°C. Acesta este motivul pentru care poți avem frisoane, tremurături și clănțănituri din dinți ca și cum ai sta dezbrăcat în frig. Și, de asemenea, când ai transpira la fel de mult ca într-o zi toridă de vară.
Febra ar trebui redusă doar atunci când atinge un nivel extrem. În stadiul inițial însă, este indicat să urmezi o dietă specifică pentru a-ți suplimenta rezervele de lipide (grăsimi) în organism, astfel încât să reziști reprizelor grele de febră.
Ce este cel mai bine să mănânci când ai febră mare?
În cazul afecțiunilor sezoniere este foarte important să continui să îi furnizezi organismului tău nutrienții necesari pentru o recuperare rapidă. Dar ce să mănânci când ai febră mare? În special, este esențial să consumi următoarele produse:
1. Apă
De obicei, atunci când ai febră, transpiri; pierderea de lichide îți este agravată de diaree sau vărsături. Pentru a evita deshidratarea, trebuie să bei cel puțin 2 litri pe zi de lichide. Dacă nu o poți consuma, poți amesteca apa cu un suc de morcovi (50% suc + 50% apa), consumând lichidul respectiv pe tot parcursul zile prin înghițituri mici. Această băutură îți va oferi energie, vitamine, îți va crește producția de urină și îți va promova rezistența organismului împotriva infecțiilor, grăbindu-ți astfel vindecarea.
2. Supă de pui
Un remediu de casă, cum ar fi supa de pui, este întotdeauna o idee binevenită. Aceasta este o combinație între lichid și proteine, substanțe esențiale pentru corpul tău aflat în stare febrilă. Și legumele și verdețurile din supa de pui adaugă și proprietăți antioxidante care te vor ajuta să îți menții imunitatea.
3. Condimente
Ne referim în primul rând la busuioc și oregano. Primul este un antibiotic natural, cu proprietăți bactericide și dezinfectante. Și oregano este eficient în mâncăruri pentru boli respiratorii și probleme cu gâtul. Condimentul este, de asemenea, capabil să reducă febra, să amelioreze greața și efectele tulburărilor sistemului digestiv. La fel de utile sunt scorțișoara și ghimbirul, deoarece cele două condimente luptă eficient împotriva simptomelor unei răceli – febră, nas înfundat, tuse și dureri în gât. Prin urmare, nu ezita să le consumi atunci când suferi de febră, răceală și gripă.
4. Banane
Un alt aliment recomandat în caz de febră mare este banana, care fiind bogată în fier, potasiu și fibre, este capabilă să îți ajute organismul să reacționeze la febră și la dureri articulare.
5. Fulgi de ovăz
Ușori, sănătoși și hrănitori cu un conținut mare de potasiu, sodiu, magneziu, sulf, fosfor si alte elemente, fulgii de ovăz te ajută să îți întărești organismul și îl ajuți să se refacă. Prin urmare, în timpul febrei, poți pregăti un terci de ovăz pe care îl poți consuma cald și însoțit de diferite fructe, precum mere, mure, banane si chiar fructe oleginoase și puțină scorțișoară.
6. Spanac
Chiar dacă nu ești obișnuit să îl consumi, o salată de spanac îți va fi întotdeauna de ajutor. Această legumă conține magneziu, potasiu, fosfor, cupru și calciu, fără a uita de aportul indispensabil al fierului, care este asimilat și mai bine când asezonezi spanacul cu lămâia.
7. Pește
Atunci când ești răcit sau gripat, este indicat să mănânci pește în loc de carne: ușor și hrănitor, oferă omega 3, un aliat excelent pentru crearea de noi anticorpi utili pentru combaterea virusului gripal. Dacă nu îți place peștele, atunci poți opta pentru capsulele de omega-3 disponibile în farmacii care îți vor reduce febra.
Ce nu este bine să mănânci când ai febră mare?
Pe lângă alimentele recomandate, există o listă extinsă de alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviți atunci când ai febră, din diverse motive.
În fruntea listei găsim alcoolul: printre consecințele negative ale consumului acestuia se numără, de fapt, și slăbirea sistemului imunitar. Prin urmare, consumul de alcool îți poate îngreuna organismul să elimine infecția care tocmai s-a instalat.
Cofeina poate deshidrata și mai tare organismul: atunci când ai febra, este bine să eviți cafeaua, ceaiul negru și orice alte băuturi care conțin cofeină. În plus, această substanță este un stimulent: iar o afecțiune precum febra, în care organismul lucrează deja din greu, i-ar putea afecta buna funcționare.
În timpul febrei, trebuie să excluzi toate produsele din categoria fast-food și orice semifabricate greu de digerat, cum ar fi sosuri, prăjeli și alimente bogate în sare și grăsimi. Ele complică activitatea tractului gastrointestinal, iar forţele de protecţie ale organismului vor începe să fie folosite pentru a-ți restabili funcțiile de digestie și nu pentru a lupta împotriva virușilor și bacteriilor.
Lămâie și alte citrice. Se dovedește că consumul de lămâi și alte citrice în timpul răcelilor și gripei este nedorit. Adevărul este că sunt bogate în vitamina C, dar aceste fructe sunt, de asemenea, bogate în acizi, iar virusurile și bacteriile se dezvoltă într-un mediu acid. De aceea, este recomandat să bei apă minerală alcalină atunci când ești răcit.
De asemenea, dulciurile sau gemurile foarte dulci nu sunt recomandate în timpul stărilor de febră, deoarece sunt un aliment bogat în calorii care mai mult îți vor îngreuna organismul. Dulciurile suprimă și activitatea sistemului imunitar. Nu întâmplător, oamenii de știință americani au dovedit faptul că un consum mare de zahăr reduce funcționalitatea leucocitelor – celule imunitare care ne protejează corpul de agenții patogeni și de orice agenți străini. În plus, atunci când consumi dulciuri, zahărul se depune parțial pe pereții gâtului și ai cavității bucale, ceea ce contribuie doar la creșterea bacteriilor patogene, crescându-ți inflamația la nivelul orofaringelui.
Sperăm că aceste sugestii te vor ajuta să scapi mai repede de răceala și gripa enervantă din timpul sezonului de iarnă. Sănătate!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.