Aproape toată lumea elimină gazele intestinale dimineața când se trezește. Când sunt eliberate aceste gaze, se vorbește despre flatulență – chiar dacă unii o numesc popular „bășină” sau „pârț”. Este totuși un obicei normal? Dar care este legătura dintre somn și flatulența de la prima oră a dimineții? Haideți să aflăm!
Cuprins
De ce avem gaze în stomac?
Gazele se acumulează în tractul digestiv în două moduri: prin înghițirea aerului sau ca produs secundar al descompunerii alimentelor de către bacteriile intestinale. În general, principala cauză a acumulării gazului în stomac o reprezintă consumul de alimente care promovează în mod natural producerea de gaze intestinale, cum ar fi laptele, prăjiturile, fasolea, lintea, mazărea, varza etc. În timpul digestiei, substanțele chimice numite enzime descompun aceste alimente, astfel încât să poată fi absorbite de intestinul subțire. În timpul acestui proces, unele zaharuri, amidon și fibre nedigerate ajung în intestinul gros. Acolo fermentează în timp ce miliardele de bacterii din intestine încearcă să le descompună. Pe măsură ce își fac treaba, aceste bacterii produc gaze, inclusiv dioxid de carbon și hidrogen sulfurat, care sunt eliberate sub formă de flatulență.
Formarea gazelor este, prin urmare, un proces complet normal care are loc și într-un intestin sănătos. În mod normal, gazele sunt ușor reabsorbite de corpul uman și excretate prin plămâni. O persoană sănătoasă obișnuită produce zilnic aproximativ 20 de flatulențe sau una la fiecare două ore.
Care sunt cauzele formării gazelor în timpul nopții?
Principala cauză generatoare de gaze intestinale pe timpul nopții este următoarea: procesul complet de la aportul de alimente până la formarea gazelor poate dura până la 6 ore cu o digestie sănătoasă. În general, acest lucru face ca balonarea să fie mai probabilă seara și noaptea, deoarece alimentele consumate în timpul zilei au avut timp să fermenteze și să fie complet digerate. Ca parte a acestui lucru, inelele musculare care înconjoară deschiderile noastre (numite sfincteri) sunt controlate cu atenție. Ca urmare a acestui control automat, nu trebuie să fim conștienți pentru a evita urinarea sau defecarea în timp ce dormim. În același mod, există control autonom în sfincterul anal. Acest lucru previne eliberarea scaunului atunci când dormim. Acest lucru ar controla, de asemenea, eliberarea flatulenței și, prin urmare, gazele se acumulează până la în momentul în care organismul intră în stare de veghe.
De ce avem flatulență la trezire?
Flatulența poate fi mai frecventă când ne trezim dimineața și asta se întâmplă datorită faptului că este necesar să scăpăm de gazul intestinal acumulat pe parcursul nopții. Volumul acestuia este cel mai mare după multe ore de acumulare de gaze în colonul și poate crește și mai mult cu aerofagie. Explicația ar fi aceea că rectul este extrem de sensibil: poate detecta dacă partea inferioară a colonului sigmoid (numită boltă rectală) conține aer, fecale sau lichid. Această conștientizare dispare atunci când dormim, dar de odată ce devenim conștienți, sistemul nostru nervos autonom recunoaște aceste senzații și răspunde nevoilor corpului nostru. Aceasta include nevoia de a avea inevitabil flatulență, care pare să se întâmple în mod frecvent dimineața, la scurt timp de la trezire.
Cum prevenim formarea gazelor intestinale noaptea?
Dacă dorim să evităm formarea gazelor intestinale pe timpul nopții și să evităm reprizele de flatulență care apar dimineața, trebuie să:
- Nu mâncăm mai târziu de ora 10:00;
- Evităm alimentele care provoacă flatulență;
- Facem sport;
- Reducem consumul de alimente grase și pe cele care conțin gluten și lactoză;
- Evităm băuturile carbogazoase;
- Mănâncă porții mai mici și să mestecăm încet pentru a evita înghițirea aerului;
- Beam multă apă.