Home Afaceri, Diverse Ce este macromediul unei companii?
AfaceriDiverse

Ce este macromediul unei companii?

Urmareste-ne pe Google News

Macromediul unei firme este compus din mai multe variabile externe care pot sau nu să afecteze competitivitatea și productivitatea acesteia. Pentru a înțelege cât mai bine aceste aspecte economice, în acest articol vom încerca să vă oferim un răspuns simplu și concis despre ce este macromediul (macro environmentul).

Definiția macrodiului

Macromediul întreprinderii (Acesta cuprinde totalitatea componentelor mediului cu care o întreprindere intră în relații directe, permanente și puternice având ca scop îndeplinirea obiectivelor vizate) este un termen folosit pentru a cuprinde toate acele variabile externe care afectează activitatea unei companii.

Firma, clienții, concurenții, brokerii și totalitatea publicului funcționează într-un mediu de marketing mai amplu, în care există atât situații prielnice, cât și situații neprielnice. Prin urmare, compania trebuie să cunoască și să facă față tuturor factorilor și provocărilor. Mediul macro cuprinde șapte forțe principale: concurenții, mediul socio-demografic, mediul economic, mediul natural, mediul tehnologic, mediul politic, juridic și mediul cultural.

Componentele mediului macro

În mod tradițional, mediul macro de marketing a fost împărțit în 7 puncte pentru a putea fi valorificat și studiat cât mai bine.

Principalele componente ale macromediului întreprinderii sunt următoarele:

Demografic: structura populației, vârsta, mișcarea populației (migrația), ratele natalității și mortalității.
Tehnologic: Infrastructură, brevete și inovații, cercetare și dezvoltare sau productivitatea industriilor.
Economic: venituri, evoluția PIB-ului actual, inflația, politica monetară și fiscală a Guvernului, șomajul, rata dobânzii, cursurile de schimb.
Juridic: barierele de intrare si de iesire pe o piață, jurisprudența și soluții concrete problemelor legate de aplicarea dispozițiilor noilor reglementari.
Cultural și social: stilul de viață, grupurile sociale, preocupările sociale, schimbări ale sistemelor de valori în societate sau consumul de droguri.
Politico-legislativ: împărțirea în provincii/ state, lobby-uri, sistem politic, grupuri cu putere regională importantă.
Mediul natural: nivelul de degradare, preocupări sociale, zone protejate, legislație de protecție.

5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!