Dinții frumoși, ancorați ferm, sporesc încrederea în sine și îmbunătățesc rezultatele personale, fie în viața privată, fie în cea profesională. Acesta este motivul pentru care stomatologul, chirurgul stomatologic și chirurgul maxilo-facial are o grijă deosebită ca implantul dentar să aibă succes chiar și atunci când osul alveolar nu are caracteristicile necesare pentru a putea susține implantul. Tratamentele de regenerare osoasă dentară pot garanta funcționalitatea și aspectul estetic al dinților pentru o lungă perioadă de timp. Medicul dentist va folosi în acest scop materiale naturale, a căror eficacitate a fost demonstrată pe scară largă și a cărei toleranță a fost considerată foarte bună.
Cuprins
Ce este regenerarea osoasă dentară?
Regenerarea osoasă dentară constă în recuperarea calității și nivelului masei osoase pierdute în maxilar. Apariția acestei tehnici a revoluționat implantologia, deoarece a făcut posibilă plasarea implanturilor în situații care înainte nu permiteau.
De ce să folosim regenerarea osoasă?
Implanturi dentare
Pentru susținerea și regenerarea maxilarului în timpul plasării implanturilor dentare, atunci când masa osoasă prezentă nu mai este suficientă pentru a garanta o ancorare stabilă și durabilă a dintelui.
Elevarea planșeului sinusului maxilar
Pentru a remedia lipsa osului în maxilarul superior (sinusul maxilar).
Inflamația alveolei post-extracție
Pentru a menține volumul țesuturilor dure și moi după extracție.
Parodontita
Pentru a menține dinții care devin mobili la nivelul maxilarului ca urmare a parodontitei.
Leziuni osoase considerabile
Pentru reconstrucția maxilară în cazurile de pierdere osoasă severă.
Rezecția apicală și chisturi
Pentru refacerea osului deteriorat după extracția rădăcinii dentare și chiuretajul chistului.
Care sunt tehnicile folosite în regenerarea osoasă dentară?
Există diferite tehnici și materiale care promovează creșterea rapidă a oaselor. Acestea oferă soluția pentru amplasarea implanturilor dentare atunci când este necesar, și unele dintre acestea sunt:
- PRGF (Plasma Rich in Growth Factors) sau plasmă bogată în factori de creștere
- Regenerarea osoasă ghidată
- Grefe
- Elevația planșeului sinusului maxilar
În ce constă aceste tehnici de regenerare osoasă dentară?
- Tehnica plasmatică bogată în factori de creștere constă în extragerea sângelui de la pacient pentru a obține proteinele găsite în plasmă. Acestea sunt aplicate în zonă pentru a se regenera. Factorii de creștere stimulează producția de vase de sânge, înmulțirea celulelor, previn înmulțirea bacteriilor și modulează inflamația. Prin această procedură este posibilă regenerarea osului din jurul implanturilor, îmbunătățind consolidarea acestora. De asemenea, ajută la vindecarea rănilor.
- Principiul regenerării osoase ghidate (GBR) este plasarea unui os/biomaterial sau os autolog sub formă de așchii pe zona care urmează să fie mărită și izolarea acestuia de gingie printr-o membrană de colagen. Această tehnică corectează pierderea osoasă orizontală sau verticală moderată, indiferent de sector.
- Tehnica de regenerarea osoasă dentară prin grefa osoasă constă într-o intervenție chirurgicală care urmărește înlocuirea osului pierdut. Osul transplantat poate aparține aceluiași pacient, poate fi de la un donator sau de la un alt înlocuitor al oaselor (de origine animală, vegetală sau sintetică), cu condiția să fie compatibili cu pacientul.
- Elevația planșeului sinusului maxilar constă în umplerea osului podelei sinusale; această intervenție este necesară în cazul înălțimii osoase insuficiente și face posibilă plasarea, 6 până la 9 luni mai târziu, a unuia sau mai multor implanturi dentare.
Alegerea oricărei tehnici, va depinde de cantitatea de os care urmează să fie înlocuită, denumită în mod obișnuit umplutura osoasă pentru implant, locul unde va fi plasat osului și dimensiunea implantului care urmează să fie plasat. Pentru asta, implantologul va efectua o scanare 3D sau un studiu riguros prin raze X, panoramice și tomografii a maxilarelor pentru a determina aceste caracteristici.
Cum se efectuează îngrijirea după intervenție?
Odată efectuată intervenția, pacientul trebuie să aștepte câteva luni în timp ce tehnica folosită în regenerarea osoasă dentară va ajuta la generarea de os nou.
Pacientul va beneficia de monitorizarea specialistul, pentru a preveni și elimina posibilele infecții sau complicații.