Se poate întâmpla să avem ochi diferiți, deoarece unul este mai mare decât celălalt: această caracteristică este prezentă la nenumărate persoane, dar la unele poate fi mai evidentă. Motivele care stau la baza acestei inechități pot fi variate. În continuare, vom încerca să le abordăm pe fiecare în parte.
Cuprins
Cauze pentru inegalitatea ochilor
Ochii asimetrici sau o pupilă mai mare și una mai mică, sunt o anomalie oculară care se poate datora din mai multe motive principale. Să le luăm pe rând!
Genetic
A avea un ochi mai mare decât celălalt este o anomalie oculară care poate fi datorată dintr-un motiv principal: cauza ereditară. Astfel încât, succesiunea genetică a ADN-ului responsabil de forma și culoarea fiecărui ochi, în anumite cazuri poate determina o ușoară asimetrie.
Genele ochilor
Genele pot face ca un ochi să pară mai închis sau mai mic decât celălalt atunci când sunt mai puțin pline sau mai puțin conturate. În marea majoritate a cazurilor, latura „problematică” este partea pe care dormim noaptea: partea feței noastră care este strivită de pernă timp de câteva ore în fiecare noapte, este aceeași parte în care genele noastre sunt diferite, ceea ce face ca ochiul să pară mai mic. Pentru a remedia această situație, fie va trebui să începem să dormim pe cealaltă parte, micșorând și celălalt ochi, fie să dormim pe spate, menținându-i pe ambii la fel, ambele alternative funcționează, dar au nevoie de timp.
Ptoza
Ptoza poate determina căderea pleoapei superioare peste un ochi. Pleoapa poate cădea doar puțin sau suficient cât să acopere pupila (pata neagră din centrul ochiului care permite să intre lumina). Ptoza poate limita sau chiar bloca complet vederea normală. Această situație poate fi asociată în mod specific cu boli precum hiper sau hipotiroidism, tumori sau modificări osoase sau vasculare).
Anisocoria
În anisocorie, pacientul are pupile de diferite dimensiuni. La rândul său, acest lucru poate induce aparența că un ochi este mai mic decât celălalt. Dimensiunile pupilei pot diferi între 0,5 și 1 mm. Anisocoria este o boală care este deja prezentă la naștere. Cauzele acesteia sunt de obicei tulburări ale creierului, vaselor de sânge sau ale nervilor și ale ochilor în sine. Este o afecțiune care poate să apară și la persoanele ale căror pupile au de fapt aceeași dimensiune. Anisocoria dispare singură la un moment dat. Boala este îngrijorătoare dacă este însoțită de febră, leziuni ale capului sau durere, greață, vărsături sau tulburări vizuale.
Șalazion
Șalazionul este un chist benign care se dezvoltă în pleoapă. Este cauzat de inflamația uneia sau mai multor glande sebacee. Practic, când un canalul de excreție al glandelor este blocat, pe pleoapă se formează o acumulare de grăsime care micșorează ochiul.
Ambliopia
Ambliopia debutează în perioada copilăriei timpurii. Cauza este aceea că vederea se dezvoltă incorect. Unul sau ambii ochi se mișcă spre interior. Ochii dau impresia că nu sunt în armonie. Apar probleme de vedere și un ochi este mai mare decât celălalt. Ambliopia necesită tratament rapid, altfel în cazuri extreme boala poate duce la orbire sau tulburări de vedere severe.
Enoftalmia
Enoftalmia determină retragerea globului pe orbită, astfel încât ochiul să pară mai mic. Este simptomul opus al exoftalmiei, care poate fi congenital sau dobândit. Principalele cauze o reprezintă creșterea volumului osos în jurul ochiului (ca urmare a unei fracturi), dispariția conținutului ocular și atracția ochiului spre interiorul orbitei.
Colobomul ocular
Colobomul ocular este un defect congenital caracterizat prin stoparea creșterii în dimensiune a cristalinului, irisului, coroidei sau retinei, astfel încât ochiul pare mai mic. Această anomalie apare în timpul creșterii embrionare.
În concluzie
În general, multe boli pot provoca modificări ale ochilor. În caz de boli de stomac, de rinichi sau alte leziuni ale organelor, sau leziuni ale sistemului nervos, pot apărea umflături, precum și riduri sub ochi sau cearcăne. Vizual, toate acestea pot face ca un ochi să pară mai mare decât celălalt. Iar în aceste cazuri, cel mai recomandat este să consultăm un medic oftalmolog.