Home Sănătate Ce organe sunt în dreapta?
Sănătate

Ce organe sunt în dreapta?

Există diferite organe în partea dreaptă a corpului uman. Știind ce organe avem pe această parte a corpului nostru, este esențial pentru a înțelege de ce simțim disconfort, durere și înțepături. Prin urmare, în acest articol, vă oferim un ghid scurt cu privire la organele situate în dreapta, începând din partea dreaptă sus.

Ce organe sunt în dreapta: partea superioară a pieptului

În zona pieptului, pe partea inimii, se află plămânul drept. Acesta cântărește cu 100 de grame mai mult decât cel stâng și este împărțit în 3 părți numite lobi. Plămânii au rol important nu doar în respirație, ci și în protejarea inimii și în reglarea PH-ului din sânge. În partea dreaptă, în partea superioară a abdomenului, există și coastele. Ținând seama că acestea sunt părți foarte fragile, de multe ori se întâmplă să se rupă și să doară din cauza loviturilor accidentale sau accidentelor. În cazul unui traumatism costal, se pot resimți dureri intercostale supărătoare în zona leziunii.

Ce organe sunt în dreapta: abdomenul

Ultimele coaste acoperă parțial cel mai mare organ din corpul nostru: ficatul. Acesta are numeroase funcții în organismul uman, în special în metabolism. Se consideră că ficatul este cea mai complexă uzină a organismului, ficatul uman având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale. Aceste funcții sunt atât de complexe, încât nu există o mașină care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului său de detoxifiere. Acest organe important al corpului nostru are rolul de a produce bilă, un lichid important pentru digestia alimentelor.

Ce organe sunt în dreapta: vezica biliară

Vezica biliară, este unul dintre organele care se găsește în partea dreaptă a corpului uman și este unită cu ficatul, de unde primește bila, și cu duodenul, unde o eliberează. Foarte frecvent, acest mic organ poate cauza diferite afecțiuni la oameni, cum ar fi pietrele la vezica biliară.

Ce organe sunt în dreapta: rinichii

Rinichii au ca rol principal excreția, realizată prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior. Rinichiul drept este adesea putin mai voluminos decât cel stâng. De asemenea, din cauza spațiului redus pe partea dreaptă rinichiul drept este mai coborât decât cel stâng. Datorită diferitelor toxine periculoase pe care încearcă să le elimine din organism, uneori rinichii sunt afectați și de unele patologii.

Ce organe sunt în dreapta: colonul

În partea dreaptă a corpului nostru găsim o parte a colonului, numită colonul ascendent, care se află sub lobul drept al ficatului. Funcția sa este extragerea apei și a sării din excremente înainte ca acestea să fie eliminate în mediul exterior din organism. Spre deosebire de intestinul subțire, colonul nu joacă un rol important în absorbție. În colon se secretă potasiu şi clor. Dacă suferiți de un disconfort sau durere la nivelul abdomenului inferior, vă poate fi afectat colonul.

Ce organe sunt în dreapta: apendicele

Un alt organ aflat în drepta este apendicele, care este un tub cu terminație oarbă conectat la cecum, din care se dezvoltă embriologic. Unii cercetători susţin că apendicele are rol de protecţie a organismului faţă de germenii nocivi şi de protejare a florei bacteriene saprofite care se găseşte în mod normal în tubul digestiv, și cu toate acestea, mai sunt persoane din lumea medicală care consideră apendicele un organ inutil. În caz de inflamare, este obligatorie extirparea apendicelui, pentru că altfel apendicita acută formată, poate pune în pericol însăşi viaţa pacientului.

 

Comentarii pe Facebook
4.9/5 - (9 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!