Infecția gripală este de fapt inofensivă și, de obicei, se vindecă într-o săptămână. Odihna și măsurile de auto protecție ajută la depășirea afecțiunii. Cu toata acestea, mulți suferinzi luptă contra răcelii cu medicamente. Dar nu orice medicament este o alegere bună. De fapt, există remedii la domiciliu care pot ajuta mult mai bine organismul să lupte împotriva acestei infecții. În cele ce urmează, vom vedea de ce merită să cumpărăm remedii și pe care trebuie să le alegem cu prioritate pentru a trata mai rapid gripa.
Remedii pentru gripă: de ce merită să le cumpărăm?
Răcelile și sindroamele gripale sunt afecțiuni tipice anotimpurilor reci, din vina numeroșilor viruși care circulă în urma episoadelor de tuse și strănut. Aceste infecții virale extrem de contagioase afectează în principal tractul respirator superior, și anume nasul, gâtul, bronhiile și mai rar plămânii. În ciuda numeroaselor spoturilor publicitare cu medicamente care promit o vindecare rapidă și completă a gripei, nu este de așteptat ca un singur astfel de medicament să fie capabil să facă așa ceva. Cei drept, unele produse din farmacii, cum ar fi spray-urile, tabletele și siropurile sunt utile în cazul simptomelor atunci când sunt deranjante, dar nu grăbesc vindecarea, deoarece nu luptă împotriva cauzei, ci a efectului. De antibiotice, nici nu mai vine vorba. În loc să trateze gripa, ele provoacă reacții adverse, cum ar fi diaree sau erupții cutanate. Prin urmare, în tratamentul acestei patologii infecțioase trebuie să ne axăm în principal pe odihnă, rehidratare și produse care susțin sistemul imunitar pentru a-l ajuta să lupte eficient împotriva acestor infecții. Și de asemenea, acest lucru îl putem face și cu cele mai clasice și străvechi remedii naturiste, fără a exagera compulsiv de medicamentele, fără a ne pierde banii și sănătatea.
Care sunt cele mai eficiente remedii pentru gripă?
Homeopatia și utilizarea plantelor în beneficiul sănătății este un remediu natural străvechi, care de fapt a dat naștere medicinei moderne. Mijloacele făcute din plante și flori au reputația de a întări sistemul imunitar și de a ne proteja împotriva infecțiilor. Prin urmare, de îndată ce apar primele simptome gripale, pentru ameliorare rapidă a simptomelor, cel mai indicat este să procurăm de îndată astfel de produse și să preparăm cu acestea diverse infuzii, astfel încât să putem elimina progresiv infecția virală. Și cele mai bune în acest sens, sunt infuzia de ghimbir, scorțișoară și lămâie, băute de 4 ori pe zi. Acest ceai din plante este ideal pentru stimularea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor, deoarece aceste trei produse conțin ingrediente imunostimulatoare, antivirale și antiinflamatoare.
În caz de gripă, este de asemenea indicat să cumpărăm vitamina C și zinc, apoi să urmăm o cură cu acestea pentru a stimula sistemul imunitar, precum și pentru a lupta cu infecțiile.
Dacă suferim de durere foarte mare în gât, poate fi de mare ajutor să facem gargară cu infuzii din plante antiseptice. Pentru asta, putem achiziționa cimbru, salvie, mușețel, mentă și lămâie, și prepara o infuzie din acestea. După preparare, strecurăm amestecul și adăugăm oțet de cidru sau miere. Vom facem gargara cu acest amestec atunci când este cald.
Pentru a reduce scurgerile nazale este indicat să procurăm soc negru și să bem o infuzie din aceasta de 2 ori pe zi. Această plantă are proprietăți imunostimulatoare și expectorante. De asemenea, putem consuma socul negru și sub formă de sirop.
Un alt produs natural pe care îl putem achiziționa din magazinele naturiste și folosi în lupta noastră cu gripa este serul fiziologic. Astfel că, spălarea regulată a nasului cu ser fiziologic desfundă nasul și curăță bronhiile. De asemenea, congestia nazală o putem trata cumpărând și folosind o soluție salină. Pe piață există și truse de irigare nazală gata făcute, cu aplicatoare practice.
Siropurile naturale pe bază de plante pot fi remedii utile în caz de tuse persistentă: stimulează producția de salivă, care are un efect emolient asupra mucoaselor. Cel mai recomandat de achiziționat, este cel care are ca ingredient principal patlagina, o plantă care este cunoscută pentru proprietățile sale care contribuie la calmarea tusei. Dar la fel de bine acționează împotriva tusei și siropurile cu extracte de: muguri de pin, sop, nalba-mare, ciuboțica-cucului, scai-vânăt, ghimbir, lemn-dulce etc.
În caz de dureri de cap și febră, putem alege din magazinele plafar salcia albă, care are proprietăți antipiretice si analgezice. O putem bea sub formă de infuzie de 3 ori pe zi.
De asemenea, pentru alungarea unei stări de gripă sunt recomandate uleiurile esențiale. Iar pentru a stimula sistemul imunitar și a depăși infecția, cel mai indicat este să combinăm un ulei esențial de usturoi, care este un agent antiinfecțios, cu un ulei esențial de lămâie și scorțișoară, cunoscute pentru proprietățile lor antivirale, și, de asemenea, cu un ulei esențial de cajeput, care este un expectorant. Acest amestec poate fi folosit de două până la trei ori pe zi pentru masaje.
Și în final, pentru a ameliora durerile musculare produse de răceli, o baie cu apă fierbinte timp de aproximativ 15 minute cu câteva picături de ulei esențial de eucalipt cumpărat din farmaciile naturiste, va fi suficient de benefică. În acest fel, mușchii noștri se vor relaxa în timp ce aburul din apa fierbinte împreună cu eucaliptul, ne vor deschide căile respiratorii și ne vor ajuta să expectorăm mucusul.