Tensiunea arterială scăzută sau hipotensiunea arterială este afecțiunea în care presiunea sanguină este mai mică decât în mod normal, provocând stare de rău și leșin; vedeți simptomele și ce trebuie să faceți în aceste situații medicale de urgență.
Cuprins
Cum este definită tensiunea arterială scăzută?
Tensiunea arterială scăzută, numită și hipotensiune arterială, nu este considerată o boală și poate fi adesea asimptomatică.
Tensiunea arterială scăzută poate fi definită ca o afecțiune în care presiunea pe care o exercită sângele în artere este mai mică decât în mod normal.
De cele mai multe ori, presiunea este considerată scăzută atunci când este sub 90/60 mmHg, sau 9 pe 6. Poate fi asimptomatică, dar unele simptome pot apărea și varia în funcție de cauză.
Cum să recunoașteți o scădere a tensiunii arteriale?
Tensiunea arterială este forța exercitată de sânge asupra pereților arterelor atunci când inima pompează sânge. Tensiunea arterială scăzută, numită și hipotensiune arterială, poate provoca simptome neplăcute:
- vedere încețoșată;
- ameţeală;
- leșin;
- confuzie;
- oboseală;
- greață sau vărsături;
- somnolenţă;
- senzație de slăbiciune;
- greaţă;
- paloare;
- dificultate de concentrare și confuzie mentală;
- pierderea echilibrului;
- ritm cardiac crescut.
Este obișnuit să aveți mai multe simptome în același timp. Dacă persistă sau apar brusc, este important să solicitați imediat ajutor medical.
Ce cauzează scăderea tensiunii arteriale?
Cauzele scăderii tensiunii arteriale sunt numeroase; Unii oameni, însă, au tensiunea arterială scăzută în mod natural, fiind caracteristic organismului lor, fără a avea neapărat o cauză aparentă.
Principalele cauze ale tensiunii arteriale scăzute sunt:
- Deshidratare;
- Deficiență de fier;
- Pierdere acută de sânge;
- Sarcina, din cauza modificărilor hormonale și a volumului sanguin crescut;
- Probleme cardiace, cum ar fi aritmiile;
- Probleme renale;
- Probleme endocrine, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul;
- Utilizarea unor medicamente, cum ar fi antihipertensive, anxiolitice, antidepresive și analgezice;
- Consumul de alcool;
- Infecții generalizate (sepsis).
Ce să faceți când aveți tensiunea mică?
O scădere bruscă a tensiunii arteriale vă poate afecta în mod semnificativ bunăstarea generală. Și în condiții acute chiar vă poate pune viața în pericol. Dar nu vă faceți griji, există mai multe remedii naturale care vă pot stimula circulația și vă pot ajuta să evitați acest risc.
Faceți un duș rece
Apa rece stimulează circulația sângelui. Prin urmare, dușurile sau băile reci pentru picioare sau brațe sunt eficiente. Scufundați-vă picioarele în apă rece până la coapse și mișcați-le timp de trei minute sau, în caz contrar, treceți-vă antebrațele sub apă rece. Ca măsură imediată, așezați o cârpă rece pe partea laterală a gâtului.
Evitați substanțele psihoactive
Alcoolul, fumatul și amestecurile cu tutun, cum ar fi cele folosite în narghilea, vă pot scădea tensiunea arterială. În plus, medicamentele care au fost prescrise pacientului în scopuri complet diferite au uneori un efect asupra vaselor de sânge. Prin urmare, renunțați la orice gram de alcool și tutun, iar dacă luați medicamente sau suplimente alimentare, trebuie să vă informați medicul despre acestea.
Beți apă
Apa este elementul de bază al corpului nostru și este esențială pentru menținerea circulației normale a sângelui, a tensiunii arteriale stabile și pentru creșterea volumului sanguin. Dacă nu beți suficientă apă, riscați să dezvoltați tensiune arterială scăzută.
Așa că încearcă să bei 1,5 L până la 2 L de apă pe zi pentru a vă menține bine hidratat. De asemenea, începeți să consumați ceaiuri și supe din plante pentru a vă menține un nivel suficient de hidratare.
Consumați sare
Sarea este un electrolit important care poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale normale. Dacă suferiți de tensiune arterială scăzută, poate fi util să luați o cantitate mică de sare în timpul meselor pentru a vă ajuta să vă creșteți tensiunea arterială. În acest scop, puteți-o pe limbă și dizolvați-o încet, fără să beți apă.
O dietă bogată în sare favorizează și retenția de apă, ceea ce crește volumul sanguin și reduce tensiunea arterială.
Cu toate acestea, este important să nu exagerați, deoarece consumul excesiv de sare poate duce la probleme de sănătate. Cereți sfatul medicului dumneavoastră.
Așezați-vă cu picioarele ridicate
Pentru a preveni starea de leșin cauzată de scăderea bruscă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, cel mai bine este să vă întindeți și să vă ridicați ușor picioarele, folosind perne sau lipindu-le de perete. Această poziție facilitează întoarcerea sângelui la inimă, ceea ce stabilizează circulația.
Mâncați alimente bogate în fier, vitamina C, vitamina B12 și acid folic
Fierul este necesar pentru sinteza hemoglobinei…, vitamina C ajută la optimizarea absorbției fierului, iar vitamina B9 (acid folic) și vitamina B12 sunt importante în formarea celulelor roșii din sânge, care transportă oxigen în tot organismul. De asemenea, acestea din urmă îmbunătățesc contractilitatea vaselor și controlul tensiunii. Însă, dacă nu obțineți suficient fier, vitamina C, vitamina B12 și acid folic, puteți dezvolta anemie, care poate cauza tensiune arterială scăzută. Printre alimentele pe care trebuie să le consumați în acest caz, se numără următoarele:
- Ficat de vită: bogat în fier și vitamina B12.
- Spanac: bogat în fier și acid folic.
- Carne de pui: bogată în fier și vitamina B12.
- Legume cu frunze verzi (broccoli, varză, salată): bogate în fier și acid folic.
- Fructe citrice (portocale, lămâi, grepfrut): bogate în vitamina C.
- Fasole neagră: bogată în fier și acid folic.
- Ouă: bogate în vitamina B12.
- Nuci și semințe (migdale, semințe de floarea soarelui): bogate în fier.
- Pește (ton, sardine): bogat în fier și vitamina B12.
- Linte: bogată în fier și acid folic.
Purtați ciorapi compresivi
Purtarea ciorapilor compresivi poate fi benefică în special atunci când suferiți de tensiune arterială scăzută. Ciorapii compresivi, sau șosetele compresive, exercită presiune asupra venelor de la picioare, ceea ce ajută la pomparea sângelui înapoi la inimă și la creșterea tensiunii arteriale. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor tensiunii arteriale scăzute, cum ar fi amețelile și oboseala.
Faceți exerciții fizice simple
În general, exercițiile fizice asigură întoarcerea sângelui la inimă și crește nivelul tensiunii arteriale. Prin urmare, exercițiile aerobice regulate și antrenamentele ușoare de forță reduc probabilitatea de a dezvolta hipotensiune arterială. Dacă aveți tensiune arterială mică, în mod ideal, trebuie să înotați sau să pedalați bicicleta în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers.
Evitați efortul fizic, stresul, frica… etc.
Tensiunea arterială poate scădea din cauza oboselii, stresului sever sau fricii, precum și dacă stați prea mult mult timp în picioare, vă ridicați brusc sau mâncați o masă foarte grea. Prin urmare, evitați una din oricare aceste situații, care știți că vă declanșează hipotensiune arterială.
Consumați lemn dulce
Utilizați lemn dulce ca remediu natural împotriva tensiunii arteriale scăzute. Efectul hipertensiv al lemnului dulce se datorează glicirizinei pe care o conține care, ca sare a acidului glicirizinic, inhibă o enzimă (11-beta hidroxisteroid dehidrogenaza) folosită pentru „fragmentarea” hormonilor cortizol și aldosteron, prelungindu-le astfel viața și activitate. Ce fac acești doi hormoni? Cortizolul și aldosteronul cresc retenția de sodiu în organism și pierderea de potasiu în rinichi, crescând astfel tensiunea arterială.
Cum să-l includeți în alimentația dvs.? Beți o ceașcă de ceai de lemn dulce la micul dejun pentru a preveni scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, îl puteți consuma foarte simplu și sub formă de rădăcină sau baton. Cu toate acestea, evitați consumul său sub formă de dulciuri.