Bebelușii și copii au un obicei cu adevărat ciudat: se trag de păr intenționat și se rănesc. Și deși pare să nu simtă deloc durere, poate fi frustrant să îi vedeți făcând acest lucru la care nu v-ți fi așteptat. Aflați de ce bebelușii se trag de păr și ce trebuie să faceți pentru a-i opri din autovătămare.
De ce se trag bebelușii de păr?
Bebelușii pot începe să se tragă de păr încă din luna a 6-a și se pot opri din acest obicei la vârsta de 1 an, dar uneori pot continua până la vârsta de 1,5-2 ani. De asemenea, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani au această problemă cu smulgerea părului. Există mai multe motive pentru acest comportament, iar cea mai comună explicație este și cea mai simplă: bebelușul tocmai a descoperit părul „moale și frumos” despre care încă nu știa că este o parte a corpului său. O altă explicație pentru acest comportament este că nu știe să facă față tensiunii emoționale.
La copil poate fi o anxietate atunci când nu se simte acceptat din exterior, mai ales de mamă și de tată. În plus, trăgându-se de păr, copilul reușește să obțină o oarecare ușurare, reacționând la o stare de frică, stres, iritare, plictiseală, oboseală sau frustrare.
Iar atunci când un copil se trage adesea de păr, înseamnă că se simte negat, poate pentru că tatăl și mama lui sunt lipsiți de sensibilitate sau nu sunt capabili să-i accepte emoțiile. Mai mult, acest comportament îl liniștește și se întâmplă de obicei înainte de culcare sau când este supărat.
De asemenea, există cazuri rare de tricotilomanie – o tulburare care debutează de obicei între 9 și 13 ani și include smulgerea părului, sprâncenelor, și a altor părți ale corpului. Această tulburare este în întregime comportamentală și este tratată cu terapie psihologică.
Cu toate acestea, este important să urmăriți când o face, pentru a nu se răni, iar dacă observați că se trage cu putere de păr, ar trebuie să acționați imediat.
Ce să faceți când un bebeluș se trage de păr și se rănește?
În primul rând, nu îi interziceți să se mai tragă de păr. Nu țipați la el, nu intrați în panică – acest lucru nu va face decât să înrăutățească problema, deoarece bebelușul sau copilul va deveni și mai nervos și va ajunge să recurgă mai des la această modalitate tulburătoare de auto-calmare. În schimb, pe măsură ce va crește, în cele din urmă va înceta să o mai facă. Dacă persistă și face acest lucru în mod frecvent, ar trebui să consultați medicul pediatru.
Puteți încerca să-l convingeți să renunțe în diferite moduri:
- Opriți-i acțiunea: dacă observați că trage cu putere, ar trebui să-i scoateți ușor mânuța lui mică din păr, ținând-o în a dvs. în timp ce îi spuneți „nu te mai trage de păr pentru că o să te doară”. Puteți sta cu el câteva minute fără să îi vorbiți;
- Încercați să-i creați un mediu mai relaxat: cântați-i o melodie, citiți-i basme și povești, puneți-i muzică sau mângâiați-i capul;
- Oferiți-i alternative: strămutați–i comportamentul instinctiv către un obiect fizic, precum blana sau părul. Puteți folosi o jucărie moale sau o păpușă care îi place bebelușului dvs. și care îi oferă siguranță;
- Protejați-i capul: pentru bebelușii mici, purtarea unei pălărie sau căciuli poate ajuta;
- Tundeți-l: Dacă are părul foarte lung îl puteți tunde puțin ca să nu tragă de păr;
- Ignorați-l: dacă copilul sau bebelușul se trage de păr pentru a vă distrage atenția sau pentru a vedea cum veți reacționa, cel mai bun lucru de făcut este să folosiți tactica ignoranței. Probabil că o astfel de reacție îl va dezamăgi și nu o va găsi suficient de interesantă pentru a o repeta pe viitor;
- Încercați să mențineți o atmosferă plăcută și liniștită în acasă: situațiile de tensiune, chiar și între adulți, pot fi interpretate greșit de către copil și pot agrava aceste comportamente.
În concluzie?
Bebelușii pot avea câteva comportamente unice și unul dintre ele este tragerea de păr. Din fericire, majoritatea copiilor scapă de acest obicei. Trebuie doar să aveți răbdare și să îi îngrijiți cât mai bine.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.