Pierderea auzului într-o singură ureche poate fi temporară sau permanentă. Apare brusc sau treptat, fără o cauză anume. Poate fi un simptom izolat sau însoțit de alte semne: scurgeri din ureche, amețeli, tinitus, febră… Durerile de urechi, pe de altă parte, nu se numără printre simptomele pierderii bruște a auzului, dar afectarea poate avea un impact foarte important: surditatea. Și cu cât este stabilită cauza mai devreme, cu atât mai repede poate fi început tratamentul pentru a-i limita efectele! Iată ce trebuie să faceți când nu auziți cu o ureche.
Cuprins
De ce nu auziți cu o ureche?
Există multe cauze posibile pentru care nu auziți cu o ureche, mai ales dacă problema dvs. a apărut brusc. Spre exemplu, este posibil să aveți:
- Un dop de ceară în canalul urechii;
- Corpi străini, excrescențe (exostoze);
- Infecții, anumite forme de eczemă în canalul auditiv;
- Neurom acustic (o tumoare a nervului auditiv);
- Boli ale urechii;
- Efecte secundare în urma administrării de medicamente;
- Leziune la cap;
- Probleme sau oscilații ale tensiunii arteriale;
- Hemoragie cerebrală;
- Trauma în urma expunerii la zgomot.
Aflarea cauzei pierderii bruște a auzului într-o ureche este foarte importantă din două motive: primul este pentru a exclude patologii grave, celălalt este pentru a începe cea mai eficientă terapie pentru a recupera auzul pierdut.
Ce să faceți când nu auziți cu o ureche?
Dacă pierderea bruscă a auzului sau deteriorarea capacității auditive a urechii dvs. nu este grav afectată, medicii ORL sau otolaringologi recomandă să așteptați mai întâi câteva zile. De cele mai multe ori, urechea se vindecă de la sine.
Dacă în schimb, auzul dvs. este mai grav afectat, ar trebui să mergeți de urgență la un consultat de specialitate.
În cele mai multe cazuri, o pierdere bruscă a auzului într-o ureche apare din cauza unei obstrucții datorată acumulării unui dop de ceară, care poate fi îndepărtat prin utilizarea agenților care contribuie la înmuierea acestuia. După aceea, se recomandă clătirea urechii. Cu toate acestea, vă sfătuim să mergeți la un otolaringolog, deoarece o procedură de spălare non-profesională vă poate provoca o serie de simptome neplăcute și complicații, de la amețeli până la o perforare a timpanului. Mai mult decât atât, nu trebuie să folosiți obiecte ascuțite sub formă de chibrituri, agrafe de păr, tampoane de vată etc. pentru a vă extrage dopurile sau corpi străini din urechi.
Dacă după curățare nu prezentați nicio îmbunătățire a auzului, medicul otolaringolog vă poate injecta cortizon foarte concentrat direct în urechea medie (terapie intratimpanică). Înainte de administrarea injecției, timpanul dvs. va fi mai întâi anesteziat local. Apoi, veți sta întins pe o parte timp de aproximativ 20 de minute pentru ca cortizonul să își facă efectul.
După o pierdere bruscă a auzului, va trebui să vă odihniți, motiv pentru care, de obicei, vi se acordă concediu medical de către medic.
Uneori, atunci când nu mai auziți cu o ureche, în funcție de gradul de surditate, problema dvs. poate fi tratată cu o proteză auditivă sau cu un aparat auditiv CROSS, sau cu un implant cohlear.
Cum să preveniți pierderea auzului într-o singură ureche?
Măsurile de prevenire a pierderii auzului, includ următoarele:
- Evitați expunerea la zgomot
Zgomotul traficului rutier, volumul ridicat din căști, sunetele reale de pe un șantier etc. poate duce în timp la pierderea auzului. Merită să folosiți căști de protecție sau dopuri pentru urechi pentru a vă proteja de efectele negative ale zgomotului asupra auzului.
- Curățați-vă urechile
Curățarea regulată și cu grijă a urechilor este esențială pentru prevenirea formării dopurilor de cerumen. Cu toate aceste, este important să o faceți cu multă delicatețe, și cel mult cu utilizarea picăturilor specifice pentru urechi, pe care le puteți achiziționa din farmacii.
- Adoptați un stil de viață sănătos
Rețineți: faceți suficientă mișcare, beți suficientă apă, nu fumați, nu ascultați muzică prea tare tot timpul, reglați-vă tensiunea arterială și evitați pe cât posibil situațiile stresante.
- Mergeți regulat la ORL și faceți teste periodice de auz
Indiferent de vârstă – nu vă neglijați niciodată sănătatea, mergeți de cel puțin 2 ori pe an la un consult ORL.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.