Doriți să îndepărtați ghipsul de pe mână sau picior acasă? Chiar dacă această operațiune trebuie efectuată de către medic, nu este atât de complicată dacă nu știți cum să procedați. Important este să folosiți obiecte bine ascuțite și să tăiați cu atenție ghipsul pentru a nu răni pielea. Iată un ghid despre cum să faceți acest lucru!
Cuprins
La cât timp se scoate ghipsul?
Durata acestei perioade depinde de vârstă, regiunea și severitatea leziunii, dar și calitatea imobilizării. Îndepărtarea ghipsului este posibilă numai după fuziunea fracturii. Cu toate acestea, o fractură a brațului este considerată o leziune minoră și, de obicei, perioada de purtare a unui ghips este de 4 până la 10 săptămâni. În schimb, o fractură a falangelor degetelor necesită între 2 până la 6 săptămâni de imobilizare cu gips, și o fractură la degete – până la 10 zile.
Iar după o fractură de picior, în medie, ghipsul se poate scoate după 4–15 săptămâni. Dacă în schimb, fractura este la gleznă și este fragmentată, ghipsul se poate scoate după aproximativ 3,5–15 săptămâni. Oasele copiilor fuzionează mai repede, dar la anumite tipuri de fracturi, durata purtării imobilizării crește (leziuni articulare, deplasarea fragmentelor). În astfel de cazuri, ghipsul poate fi îndepărtat după 5-6 săptămâni.
O fractură la tibie este aproape la fel de complexă, un gips se poate scoate după un interval de 4–12 săptămâni. Și după un șold sau un deget dislocat, ghipsul se scoate, în medie, după 10 zile.
Cum să îndepărtaţi ghipsul de pe mână sau picior?
Procedura poate fi efectuată acasă, dar numai atunci când vă recomandă medicul dumneavoastră. Indiferent de locul fracturii, îndepărtarea ghipsului o puteți face aproape într-un mod identic. Cu toate acestea, este esențial să folosiți instrumentele potrivite. Veți avea nevoie de o foarfecă ascuțită cu margini rotunjite, de un clește de sârmă și de un cuțit bine ascuțit. Pentru ca întreaga procedură să decurgă cât mai ușor și rapid posibil, trebuie să:
Înmuiați ghipsul folosind apă caldă
Cel mai simplu mod este să înmuiați ghipsul. Pur și simplu, aplicați un prosop sau o cârpă înmuiată în apă caldă. Când apa este absorbită, ghipsul se va înmuia puțin și îl veți tăia mult mai ușor. Acest lucru va dura cel puțin 20 de minute. În cele din urmă, veți evita astfel inspirarea prafului și a resturilor rezultate din tăierea ipsosului, precum și pericolul de rănire cu obiectele ascuțite.
Începeți prin a tăia ghipsul
Pentru a îndepărta ghipsul, începeți prin a face o mică incizie cu foarfeca (de sus în jos), chiar în locul cel mai îndepărtat de fractură. Tăiați cu grijă strat cu strat, pentru a evita tăierea pielii. Lucrați de-a lungul ghipsului, tăind la un moment dat suprafețe mici. Puteți folosi și un cuțit bine ascuțit pentru a tăia ghipsul. Asigurați-vă că nu tăiați prea aproape de piele și nu faceți mișcări bruște, pentru a nu provoca durere și a răni din nou membrul.
Îndepărtați excesul de praf de gips
După ce îndepărtați ghipsul, spălați-vă pielea cu apă și săpun neutru sau ștergeți excesul de praf cu un șervețel umed pentru bebeluși (sau cu o vată din bumbac înmuiat în betadină, în caz că rana este nevindecată).
Ungeți și masați bine membrul
Dacă observați că rana este complet vindecată, aplicați pe pielea curată și uscată o cremă hidratantă, apoi masați delicat, folosind mișcări circulare pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a întinde mușchii. În aceste fel, evitați posibilele dureri, umflături, cicatrici majore și alte probleme cu membrul rănit.
Ce trebuie să faceți după îndepărtarea ghipsului?
După îndepărtarea ghipsului, trebuie să vă asigurați că:
- Osul încă se vindecă, așa că ar trebui să evitați mișcările bruște cel puțin încă o lună.
- Este posibil să simțiți o anumită rigiditate și slăbiciune la nivelul membrului, de aceea, este important să îi acordați timp să își revină. Pentru aceasta, sunt potrivite proceduri speciale de gimnastică, întindere sau fizioterapie. Acestea vă vor întări mușchii membrului rănit și vă vor reda mobilitatea, iar în final nu o să mai simțiți pic de durere.
- Este posibil să simțiți un nodul în zona fracturii. Nu vă îngrijorați, acesta este noul os, care va lua în cele din urmă forma osului dvs. original.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.