Pericardita este o boală cu caracter inflamator, care afectează buna funcționare a inimii. Una dintre cele mai grave complicații ale acestei afecțiuni este progresia sa spre inflamarea întregului miocard. De asemenea, poate duce la tromboză, care, la rândul său, poate duce la alte boli cardiovasculare mai periculoase, cum ar fi accidentul vascular cerebral, embolia pulmonară și infarctul miocardic. Din fericire, aceste complicații pot fi stopate și prevenite printr-un stil de viață mai sănătos și un tratament medicamentos adecvat. Regimul alimentar în pericardită are ca scop controlul greutății, reglarea zahărului din sânge, reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului pentru a preveni recidivele și a menține inima în parametri normali.
Cuprins
Care sunt beneficiile regimului alimentar asupra pericarditei?
Adoptarea unei diete în pericardită oferă multe beneficii pacientului, printre care:
- Prevenirea apariției accidentelor cardiovasculare;
- Creșterea consumului de alimente sănătoase pentru inimă;
- Reglarea nivelul de zahăr și al colesterolului din sânge;
- Scăderea tensiunii;
- Obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase;
- Evitarea alimentelor care sunt dăunătoare pentru inimă;
- Promovarea unui stil de viață mai sănătos;
- Limitarea riscul ridicat de recidivă.
O alimentație sănătoasă poate reduce astfel riscul dezvoltării bolilor de inimă, ajutând la îmbunătățirea aportului de nutrienți sănătoși pentru cord, la controlul greutății corporale, la scăderea tensiunii arteriale și la controlul nivelului de zahăr și a colesterolului din sânge, printre altele.
Cum se tratează pericardita cu ajutorul dietei?
Principalele care stau la baza terapiei prin alimentație la pacienții cu pericardită sunt următoarele:
- Mese în cantități mici și ușor de digerat, incluzând 4-6 pe zi. Ultima masă trebuie luată cel târziu cu 2-3 ore înainte de culcare.
- Suplimentarea conținutului de ioni de potasiu până la 4-5 g / zi și de magneziu până la 0,8-1,0 g / zi prin consumul unor produse bogate în aceste minerale (legume, fructe, sucuri de fructe și legume, nuci, mei, hrișcă și fulgi de ovăz).
- Adaptarea conținutului total de proteine la nevoile fiziologice specifice oricărei vârste, sex și la naturii activității fizice.
- Un consum potrivit de acizi grași polinesaturați.
- În timpul unui episod acut al bolii, se recomandă reducerea la maxim a alimentației pe bază de ioni de sodiu (până la 2,0-2,5 g / zi). Sarea nu trebuie adăugată în produsele gătite.
- Adăugarea în alimentele preparate a 3,0–5,0 g / zi (1 linguriță) de sare de masă poate fi făcută atunci când nivelul tensiunii arteriale a atins valorile normale.
- Adoptarea unei alimentații slabe calorice și limitarea consumului de carbohidraților rafinați la 35-40 g / zi, în special la persoanele supraponderale sau obeze.
Ce alimente sunt permise în pericardită?
În pericardită, se pot consuma următoarele produse:
- Pâine: pâine din grâu integral și fără sare, produse de patiserie din faină integrală;
- Legume: crude și fierte. Cartofii, varza albă, broccolii, ardeii și mazărea verde sunt permise de mai multe ori pe săptămână.
- Fructe și fructe de pădure: proaspete și deshidratate. Se recomandă în special consumul de avocado, căpșuni, portocale, kiwi, pepene, zmeură, afine etc.
- Produse lactate: lapte degresat, smântână cu conținut scăzut de grăsimi, produse din brânză de vaci, iaurt degresat și lapte acru. Brânza de vaci poate fi combinată cu legume;
- Supe ușoare: cu legume, fructe și lactate degresate. Se permite asezonarea cu suc de lămâie și smântână;
- Carne slabă: piept de pui, vită, iepure și curcan, de preferință fiartă sau pregătită la abur. Se recomandă fierberea cărnii înainte de coacerea la cuptor;
- Ouă: fierte moi sau coapte la cuptor;
- Cereale: orez brun, fasole, hrișcă, năut, budinci din cereale;
- Fructe de mare: orice, în salate;
- Pește: tipuri cu conținut redus de grăsimi – știucă, șalău, merluciu fiert;
- Sosuri: sos de legume, sos de roșii, sos de smântână slabă;
- Condimente: zeamă de lămâie, dafin, scorțișoară și vanilie;
- Uleiuri: ulei de in, ulei de nucă și nuci, ulei de semințe de chia, de dovleac și de cânepă;
- Dulciuri: miere, dulceață, bomboane de fructe și creme light;
- Băuturi: ceai cu lapte degresat, cafea decofeinizată. Sunt permise compoturile, ceaiurile de fructe, decocturile și sucurile diluate cu apă.
Ce alimente sunt interzise în pericardită?
Produsele care se află pe lista „neagră” înrăutățesc activitatea pericardului și slăbesc sistemul imunitar. Unele duc chiar la blocarea vaselor de sânge și la dezvoltarea aterosclerozei. Prin urmare, este recomandat să se excludă complet din alimentație.
Persoanele cu pericardită trebuie să evite următoarele produse:
- Alcool;
- Brânzeturi sărate și grase;
- Mezeluri;
- Ouă prăjite și fierte tari;
- Ceai negru, cafea și cacao;
- Ciuperci;
- Conserve, murături și produse marinate;
- Carne grasă și organe
- Peste afumat, prăjit și sărat,
- Condimente iuți: hrean, piper, muștar;
- Bulion de carne și pește;
- Produse cu fibre insolubile;
- Produse de patiserie proaspete, brioșe, prăjituri și ciocolată;
- Unt;
- Margarine hidrogenate;
- Ulei de palmier și nucă de cocos;
- Lapte și produse din lapte integral;
- Fursecuri, produse de patiserie, produse de brutărie;
- Aluat de plăcintă;
- Produse industriale și mâncăruri gata preparate.
Pericardita reprezintă o importantă sursă de morbi-mortalitate cardiovasculară, dar este vindecabilă. În general, se recomandă respectarea regulilor de alimentație sănătoasă, precum și sfaturile medicului, care va monitoriza istoricul nutrițional și, dacă este cazul, va da sfaturi atât în ceea ce privește alegerea și prepararea alimentelor, cât și în ceea ce privește cantitatea acestora.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.