În procedurile judiciare oricine poate, în principiu, să se apare singur. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, asistența unui avocat este impusă de lege. Ceea ce tocmai s-a afirmat este un principiu obligatoriu în procesul penal, dar nu și în procesul civil, administrativ sau fiscal: așa că îți vom explica pe parcursul acestui articol, în mod excepțional ce se poate întâmpla dacă mergi în instanță fără avocat.
Pot să mergi în instanță fără avocat?
Da, în procesele civile te poți apăra fără avocat. În cele ce urmează, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest lucru.
Legea spune că în fața judecătorului părțile se pot prezenta personal. Conform art.199, în Codul de procedură civilă sunt prevăzute următoarele: „Cererea de chemare în judecată, depusă personal sau prin reprezentant, sosită prin poștă, curier, fax sau scanată şi transmisă prin poştă electronică ori prin înscris în formă electronică, se înregistrează şi primeşte dată certă prin aplicarea ştampilei de intrare.”
Chiar dacă ai depus cererea personal, instanța este obligată să te citeze întrucât conform art. 153 din Codul de procedura civilă, „Instanţa poate hotărâ; asupra unei cereri numai dacă părţile au fost citate ori s-au prezentat, personal sau prin reprezentant, în afară de cazurile în care prin lege se dispune altfel.”
Așadar, dacă nu ai resursele financiare necesare sau nu dorești să îți angajezi un avocat, te poți reprezenta singur.
Când ai nevoie de un avocat?
Procedurile judiciare fără avocat sunt posibile acolo unde legea nu impune asistenţa judiciară prin avocat. În schimb, acolo unde un avocat este obligatoriu, anumite acte juridice pot fi efectuate numai de acesta. Această regulă se aplică în conformitate cu art.90 din Codul de procedură penală, în următoarele cazuri:
a) când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege;
b) în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea;
c) în cursul procedurii în cameră preliminară şi în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.
În plus, în cazurile prevăzute la art. 90 din Codul de procedură penală, dacă suspectul sau inculpatul nu şi-a ales un avocat, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu. Avocatul din oficiu desemnat este obligat să se prezinte ori de câte ori este solicitat de organul judiciar, asigurând o apărare concretă şi efectivă în cauză.
De asemenea, conform art. 93 alin.4 din Codul de procedură penală, asistenţa juridică este obligatorie când persoana vătămată sau partea civilă este o persoană lipsită de capacitate de exercițiu ori cu capacitate de exerciţiu restrânsă.
Mai mult, când organul judiciar apreciază că din anumite motive persoana vătămată, partea civilă sau partea responsabilă civilmente nu şi-ar putea face singură apărarea, dispune luarea măsurilor pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
Ce se poate întâmpla dacă mergi în instanță fără avocat?
O consecință potențială a acțiunii în instanță în cazuri complexe sau conflictuale fără un avocat, este riscul de a te confrunta cu sancțiuni severe sau cu pierderea procesului din cauza lipsei de cunoștințe temeinice în domeniul juridic.
Auto-reprezentarea îți poate părea benefică din punct de vedere economic, dar din punct de vedere juridic nu este cea mai bună decizie pentru tine. Complexitatea procedurii cu toate regulile ei ar face altfel imposibil să te aperi în mod adecvat fără un avocat. Asta deoarece, un avocat profesionist cunoaște reglementările procedurale, el va ști cum să răspundă la întrebările individuale ale instanței în timpul ședinței de judecată (de exemplu, dacă partea adversă are cereri formale). Un reprezentant pregătit pentru audiere va putea să interogheze în mod corespunzător martorii și experții instanței cu privire la circumstanțe relevante pentru poziția clientului său. Cheia pentru câștigarea unui litigiu în instanță este obținerea de răspunsuri adecvate de la martori sau experți desemnați în instanță. Merită să reții că instanța nu este obligată să ajute părțile să își pregătească corect poziția, deoarece instanța trebuie să rămână imparțială. Părțile adverse într-un litigiu juridic sunt obligate să-și prezinte și să-și justifice poziția într-o manieră cuprinzătoare și cuprinzătoare (prezentând fapte, probe, și eventual indicând dispozițiile care se pot aplica cazului).
Prin urmare, este de preferat să mergi oricum la un avocat, care va fi capabil să îți studieze mai bine situația și să îți ofere un sprijin cât mai bun.
Cum să te reprezinți singur într-un proces?
Este extrem de rar ca o problemă să fie soluționată într-o singură întâlnire sau apel. Litigiile pot dura ani sau chiar zeci de ani. Cum să demonstrezi singur că ai dreptate? În primul rând, dacă urmează să te prezinți în fața instanței de judecată fără un avocat, ar trebui să reții anumite reguli, respectiv:
- Fi ascultător – aceasta se aplică atât în ceea ce privește spusele judecătorului, cât și tuturor celorlalți participanți la proces.
- Studiază cu atenție legislația și modul de aplicare a legii în această problemă juridică. Alege să expui doar ceea ce este relevant direct sau indirect.
- Adaptează comunicarea: formulează-ți clar gândurile și construiește fraze clare și concise.
- Reacționează în timp util și corect la apariția de noi probe în cauză, la o schimbare a poziției adversarului sau a comportamentului judecătorului.
- Pregătește și verifică probele; acestea trebuie să fie relevante și corecte din punct de vedere legal.
- Evită erorile de procedură care pot duce la considerarea cererii tale ca fiind incompletă și, prin urmare, la neexaminarea acesteia de către Curte.
- Nu transforma complet cazul altcuiva în situația ta, deoarece este posibil să nu corespundă situației tale.
- Adoptă un comportament corect și civilizat în ședințele de judecată. Respectă mărturiile, justificarile, întrebările și dezbaterile, și ridică-te în picioare înainte de a depune o declarație în fața instanței. Dacă încalci regulile ședințelor de judecată, instanța are dreptul să îți emită un avertisment, să te priveze de cuvânt sau să te dea afară din sala de judecată.