Toți macronutrienții precum proteinele și grăsimile nu numai că au funcțiile lor, sunt esențiali pentru sănătate. Dar fără acei macronutrienți numiți carbohidrați, organismul uman nu poate obține și stoca imediat energia, în special la creier și la sistemul nervos. În cele ce urmează, vom vedea mai pe larg ce sunt acești carbohidrații si la ce rol mai au.
Cuprins
Ce sunt carbohidrații?
Carbohidrații sunt unul dintre principalele tipuri de nutrienți, deoarece sunt cea mai importantă sursă de energie pentru organism. Sistemul digestiv transformă acești carbohidrați în glucoză (zahăr din sânge), iar corpul folosește acest zahăr pentru producerea de energie în celulele biologice, în țesuturile și organele sale și stochează orice zahăr suplimentar în ficat și mușchi, astfel încât să îl folosească atunci când are nevoie de el.
Numele lor derivă din faptul că conțin carbon, hidrogen și oxigen în structura lor.
Ei pot fi clasificați în funcție de numărul de atomi de carbon pe care îi au în trioze, pentoze, tetroze sau hexoze.
Pentru a înțelege funcția lor, trebuie clarificat faptul că există următoarele 2 tipuri de carbohidrați, și anume:
- Carbohidrați simpli: sunt o sursă imediată de energie și se găsesc în zahărul de masă, produsele realizate din făină albă, miere, gem, dulciuri, prăjituri, prăjituri, ciocolată, fructe, sucuri și băuturi răcoritoare din fructe, dintre toate acestea fructele sunt cele mai benefice.
- Carbohidrați complecși: furnizează energie încet și durează mai mult pentru a fi digerate, se găsesc în alimente cum ar fi spanacul, fasolea, broccoli, dovleceii, cerealele integrale și leguminoasele, cum ar fi linte, năut, fulgi de ovăz sau fasole, precum și în legumele rădăcinoase.
Ce rol sau la ce servesc carbohidrații?
La nivel biologic, carbohidrații îndeplinesc următoarele funcții extrem de importante:
- Ei reprezintă cea mai mare sursă de energie pentru ființele vii și celulele lor.
- Celuloza (fibra dietetică) din aceștia este responsabilă de reglarea tranzitului intestinal, având, în plus, și alte efecte benefice pentru sănătate, cum ar fi: creșterea senzației de sațietate, reducerea constipație, înmuierea scaunului și creșterea volumului acestuia, încetinirea golirii stomacului, scăderea absorbției substanțelor (cum ar fi colesterolului), în cazul diabeticilor, scăderea creșterii glicemiei, un posibil efect protector împotriva cancerului de colon și a bolilor cardiovasculare.
- Aceștia servesc ca o componentă structurală pentru unele specii de insecte care au chitină și pentru plantele care au celuloză.
- Aceștia fac parte din pereții celulari.
- Sunt precursori în producția altor biomolecule, cum ar fi aminoacizii, lipidele și purinele.
Câți carbohidrați ar trebui să mâncăm?
Nu există o cantitate anume de carbohidrați pe care oamenii ar trebui să o consume. Această cantitate poate varia, în funcție de factori precum vârsta, sexul, starea de sănătate și de voința de a slăbi sau îngrășa. În medie, oamenii ar trebui să obțină zilnic între 45-65% calorii din carbohidrați. În funcție de eticheta cu informații concrete despre valori nutriționale, cantitatea zilnică totală/necesară de carbohidrații este de 275 grame. Aceasta se bazează pe o dietă zilnică de 2.000 de calorii. Cantitatea dvs. zilnică poate fi mai mare sau mai mică în funcție de nevoile dvs. calorice și de starea sănătății.
Cât de sigur este să consumăm o dietă săracă în carbohidrați?
Unii oameni urmează o dietă săracă în carbohidrați pentru a încerca să slăbească. Aceasta înseamnă, în general, consumul a 25 de grame și 150 de grame de carbohidrați pe zi. Este posibil ca acest tip de dietă să fie sigur, dar trebuie să discutați cu un un specialist medical înainte de a o urma. O problemă cu dietele cu conținut scăzut de carbohidrați este că pot limita cantitatea de fibre pe care o puteți obțineți în fiecare zi. De asemenea, poate fi dificil de urmărit pe termen lung.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.