Multe produse vegetale conțin compuși zaharoși. Unul dintre cele mai faimoase este zahărul din struguri, care este parte integrantă din fructul viței de vie. Este utilizat în mod activ în industria alimentară datorită numeroaselor sale proprietăți benefice.
Zaharul din struguri: ce este?
Zahărul din struguri este un produs natural obținut din strugurii viței de vie, care are un gust dulce. Spre deosebire de zahărul rafinat, se dovedește a fi lichid, incolor și vâscos, precum mierea sau siropul îngroșat. Pentru a obține un astfel de produs, strugurii sunt storși de propriul suc și apoi acesta este plasat într-o centrifugă și filtrat, astfel încât să atingă consistența dorită.
Rețeta pentru producția sa nu este atât de complicată pe cât ar părea. Se crede că un astfel de zahăr nu conține conservanți și substanțe nocive, deoarece strugurii sunt crescuți fără utilizarea pesticidelor, iar procedura de producere a mustului de struguri se desfășoară în sine fără tratament termic. Solul diatomeu, constând din materie organică și siliciu, este utilizat ca sorbent. Datorită porozității sale, filtrează perfect mustul din struguri și protejează produsul de dăunători și substanțe inutile. Tehnologia pentru producerea zahărului din struguri este complet ecologică, așa că va deveni un excelent înlocuitor al zahărului rafinat cu care suntem obișnuiți.
Compoziția zahărului din struguri și calorii
Cele două ingrediente principale ale acestui produs dulce sunt glucoza și fructoza. Pe lângă aceste elemente, zahărul se caracterizează printr-un conținut ridicat de vitamine și minerale. Principalele substanțe constitutive sunt vitaminele din grupa B (B1, B2, B5, B6, B9), C, H și PP. Printre elementele sale chimice utile, se numără fosforul, zincul, sodiul, cuprul, fierul, potasiul, acidul folic. Toate acestea sunt prezentate în forma lor primară, cu o structură integrală și, prin urmare, aduc cele mai multe din ingredientele de care are nevoie corpul uman. Formula chimică sau moleculară pentru zaharoză este – C6H12O6.
Datorită acestei compoziții, acest produs este complet organic. Și mai mult, fiind complet absorbit de corpul uman, este o sursă de energie pentru viață și ajută la creșterea tonusului organismului. De asemenea, zahărul din struguri este considerat un produs hipoalergenic, deci poate fi folosit pentru hrănirea copiilor.
Cu o concentrație de 65 ° brix (aceasta înseamnă că, în 100 grame de produs, sunt 65 de grame de zahăr și 35 g de apă). Mai mult, zahărul din struguri are o putere calorică de 267 kcal / 100 g, comparativ cu zahărul obișnuit, care are 387 kcal / 100 g. După cum puteți vedea, în comparație cu zahărul rafinat, zahărul de struguri poate fi considerat chiar dietetic. Atenție însă: asta nu înseamnă că acest zahăr este un produs complet inofensiv. De fapt, după cum am putut vedea, conține atât glucoză, cât și fructoză, ceea ce determină inevitabil o creștere a indicelui glicemic.
Beneficiile zahărului din struguri
Ce ne promite utilizarea zahărului din struguri? Acum vom analiza în detaliu proprietățile sale. Acesta oferă mai multe beneficii, printre care:
- îmbunătățește activitatea creierului, memoria și învățarea;
- zaharul din struguri, ca și proteinele, are un efect benefic asupra recuperării țesutului muscular după efort;
- ajută la reglarea funcționării inimii și a întregului sistem circulator;
- promovează îmbunătățirea bunei dispoziții și ajută la revenirea după tulburări psihologice;
- complet hipoalergenic, nu provoacă efecte secundare, cum ar fi erupții pe față și corp;
- de asemenea, beneficiile glucozei permite menținerea activității și performanței a întregului corp. După utilizare, energia unei persoane este restabilită.
Efectele negative ale zahărului din struguri
În ciuda afirmațiilor cu privire la inofensivitatea produsului pentru sănătate, nu trebuie să se abuzeze în niciun fel de acest zahăr atât de util. Utilizarea excesivă a zahărului din struguri atât de către adulți, cât și de copii, poate avea următoare consecințe neplăcute:
- scăderea imunității;
- oboseală severă și transpirație;
- riscul de a dezvolta boli fungice;
- ritm cardiac accelerat;
- diaree;
- tulburări ale plămânilor, dezvoltarea dificultății de respirație și dureri în piept;
- deteriorarea vederii;
- supurarea rapidă a rănilor, care perturbă procesul natural de vindecare.
- dezvoltarea insuficienței renal.
Utilizările zahărului din struguri
Zahărul din struguri poate fi consumat în formă crudă, deoarece se dizolvă perfect nu numai în preparatele calde, ci și în cele reci. Acest zahăr poate fi combinat cu orice produse în care se adaugă zahăr obișnuit, cum ar fi ceai, cafea și prăjituri de casă. De asemenea, poate fi folosit pentru a pregăti clătite, prăjituri cu brânză, clătite, șarloturi, plăcinte etc. Cu toate acestea, rata de consum recomandată este de 2-3 lingurițe pentru copii și până la 6 lingurițe pentru adulți.
În industria alimentară, zahărul din struguri este preferat față de alte zaharuri în virtutea valorii adăugate pe care o asigură atât în termeni „organoleptici, cât și tehnici”. De fapt, este perfect pentru îmbunătățirea aromelor și gusturilor și pentru asigurarea unei valabilități mai mari a produselor de panificație.