Home Nou Ce transformator 12V trebuie ales pentru corpuri de iluminat LED?
Nou

Ce transformator 12V trebuie ales pentru corpuri de iluminat LED?

Atunci când vine vorba de proiectarea unui sistem de iluminat cu LED, trebuie acordată o atenție deosebită sursei de alimentare pentru corpurile de iluminat LED. De ea depind siguranța și ușurința la utilizare, dar în același timp funcționarea fără probleme și durata de viață a corpului de iluminat. Ce tip de transformator 12V ar trebui ales – toroidal sau electronic?

Transformator 12V în sursa de alimentare pentru LED – care este funcția lui?

„Inima” fiecărei surse de alimentare este așa-numitul transformator 12V. Acesta este necesar pentru limitarea parametrilor energiei electrice transmise de la rețeaua de joasă tensiune din clădire la sistemul de iluminat. Tensiunea, curentul și puterea la ieșirea sursei de alimentare, precum și stabilitatea și funcționarea ei fără probleme depind de transformator.

Alegerea corespunzătoare a sursei de alimentare și a transformatorului regăsit în aceasta are, așadar, un impact esențial asupra durabilității întregului sistem de iluminat. Să nu uităm că LED-urile sunt extrem de sensibile la modificarea parametrilor de alimentare, astfel încât chiar și cele mai mici abateri de la valoarea parametrilor optimi de alimentare pot determina perturbații luminoase temporare și pot conduce la arderea LED-urilor.

Atunci când alegem sursa de alimentare pentru LED-uri, ar trebui în primul rând să-i determinăm puterea. Merită alese sursele de alimentare cu o rezervă de putere care oscilează în jurul valorii de 10-15%. Astfel, în cazul în care dispunem de benzi LED cu o putere de 4,8 W pe metru și montăm 5 metri de bandă, întregul sistem de iluminat va consuma 24 W. Prin urmare, ținând cont de rezerva de 10-15%, sursa de alimentare ar trebui să asigure o putere de minim 27 W. Sursa de alimentare aleasă, prevăzută cu un transformator 12V, ar trebui să fie dotată și cu protecție împotriva scurtcircuitului, a supraîncălzirii, a supracurentului și  a supratensiunii.

Ce tip de transformator 12V în sursa de alimentare pentru LED –  toroidal sau electronic?

Indiferent de tipul de transformator, fie că avem de-a face cu un transformator electronic 12V sau cu unul toroidal, fiecare prezintă avantaje și dezavantaje. Transformatoarele toroidale au dimensiuni relativ mici, sunt foarte performante, iar datorită construcției lor simple asigură stabilitatea parametrilor de lucru și funcționarea fără probleme. În plus, se caracterizează prin pierderi mici de putere.

Transformatoarele electronice, caracterizate prin parametri tehnici similari și pierderi reduse, sunt mult mai mici decât transformatoarele toroidale. Acest lucru înseamnă că pot fi utilizate în principal în sistemele în care lipsa de spațiu împiedică montarea unor surse de alimentare mai mari, echipate cu transformatoare toroidale. Cu toate acestea, transformatoarele electronice nu sunt la fel de fiabile și durabile ca transformatoarele toroidale, ceea ce înseamnă că în condiţii de funcționare nefavorabile se pot defecta și deteriora.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!