Iuta (Corchorus olitorius) este o plantă anuală din familia „Malvaceae” care se cultivă pentru fibrele care se obțin din tulpina plantei care se utilizează la confecționarea frânghiilor sau unei pânze pentru saci. În bucătăria arabă din Egipt, Tunisia și Libia planta este folosită la prepararea unor mâncăruri. Uscată, permite preparare unui condiment cunoscut sub numele de Molokhia (mloukhia, mloukhiyé etc.). În celelalte țări din plantă se obțin fibrele care sunt utilizate în industria textilă.
Iuta este o plantă anuală, cu tulpină înaltă, dreaptă și puțin ramificată. Frunzele sunt alternative, ovale, în formă de lance și dințate. Florile sunt galbene și mici. Fructul este o capsulă cilindrică, alungită. Semințele sunt foarte mici, de culoare verde-gri.
Frunza este bogată în apă, conține proteine (5,1%), lipide (0,3%), carbohidrați (14,6%), mucilagii, lipide, carbohidrați, fibre, săruri minerale și vitamina C.
Ingredientul unui fel de mâncare tradițional
În Africa de Nord, în țările din Africa sub-Sahariană, în țările arabe, este principalul ingredient al unui fel de mâncare tradițional, precum o tocană de carne sau de pește, a cărei rețetă variază în funcție de țară (notă că în Maroc, termenul mloukhiyya desemnează o altă plantă, okra). Sosul verde închis, din iută, evocă aroma spanacului sau a șteviei. Culoarea sosului nu are un aspect foarte plăcut, dar gustul este la mare căutare.
Profilul de nutrienți excepțional
Pudra de Iută sau Meloukhia are, de asemenea, un profil nutrițional remarcabil. Această plantă oferă cel mai bogat condiment în calciu. Conține 2000 mg de calciu la 100 g. Este, de asemenea, cea mai bogată plantă în magneziu: 600 mg de magneziu la 100 de grame de mirodenii. De asemenea, este bogată în fier (87 mg la 100 g). De asemenea, este o sursă bună de vitamine (vitamina A, vitamina E, vitaminele grupului B).
Beneficii terapeutice și medicinale
Corchorus olitorius (Iuta) este o plantă medicinală a cărei utilizare este populară în Asia și Africa, deoarece are proprietăți terapeutice diuretice și febrifuge, tonice și purgative, înmuiante și laxative. Consumul de iută consolidează vederea, este un bun emolient, stimulează stomacul și intestinele, protejează membranele mucoase, este util pentru imunitatea organismului și a splinei și, de asemenea, are proprietăți tonice, laxative și purgative.
Este un remediu pentru durerile de dinți, cistită și pentru a reduce constipația, trata disuria (dificultate la urinare) și durerea asociată în general cu acest tip de patologie.
Indicațiile terapeutice ale iutei
- Combate anemia
- Poate trata tumorile
- Stimulează stomacul și intestinele
- Protejează mucoasele
- Întărește vederea
- Eficientă în gonoree
- Utilă pentru imunitatea organismului și a splinei
- Tratează problemele cardiace
- Tratează dizenteria și enterita, febra și durerile toracice
- Dă apetit și forță (infuzie rece)
- Oprește dezvoltarea tulburările de cistită
- Tratează disuria care provoacă dificultăți la urinare și dureri insuportabile
- Tratează constipația (infuzia de frunze)
- Este un remediu pentru durerile de dinți (decoct)
- Efect pozitiv asupra problemelor de sterilitate
- Menține celulele creierului
- Întârzie osteoporoza
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.