Ne punem în pat, stingem orice sursă de lumina și încercăm să adormim. Dar, în loc să avem un somn liniștit, ne răsucim și ne întoarcem când pe o parte, când pe alta și, în cele din urmă adormim, apoi, ne trezim dis de dimineață complet obosiți. Specialiștii ne recomandă în acest caz, să adoptăm obiceiul de a bea o băutură caldă înainte de culcare pentru a dormi mai bine, iar una dintre aceste băuturi este ceaiul de mușețel. Dar de ce ceaiul mușețelul ne ajută să avem un somn liniștit? Să aflăm împreună din acest articol!
Cuprins
De ce să bem ceai de mușețel înainte de a merge la culcare?
Ceaiul de mușețel, îl putem folosi ca remediu natural datorită acțiunii sale sedative. Acesta promovează relaxarea musculară, ne ajută să dormim mai repede și mai bine și chiar ne reduce stresul și depresia. Mușețelul este deosebit de eficient în promovarea somnului nostru datorită structurii sale chimice. Florile plantei sale conține un flavonoid numit apigenină. Acest compus (fitochimic), induce somnolență atunci când se leagă de receptorii GABA din creier.
Receptorii GABA sunt aceiași receptori care se leagă de benzodiazepine, care sunt utilizate în mod obișnuit ca medicamente anti-anxietate, deoarece au un efect relaxant. În mod similar, atunci când apigenina din mușețel se leagă de receptorii GABA, are un efect sedativ și relaxant, motiv pentru care ceaiul de mușețel ne poate face să ne simțim somnolenți.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania și publicat în 2012 în prestigioasa publicație Alternative Therapies in Health and Medicine, ceaiul de mușețel, pe lângă îmbunătățirea stării de spirit și scăderea nivelului de anxietate, ne poate ajuta să adormim mai ușor.
În plus, un studiu de la Colegiul Imperial din Londra a relevat că aportul de mușețel crește producția de glicină, care acționează ca un relaxant nervos și muscular. Și un studiu din 2017 a constatat că pacienții vârstnici care au luat o doză mare de extract de mușețel au dormit semnificativ mai bine decât voluntarii dintr-un studiu care a avut loc în anul 2011.
Mai mult decât atât, studiile au arătat că mușețelul poate fi folosit cu succes pentru tulburarea de anxietate generalizată (Awad și colab., 2007; Amsterdam și colab., 2009) și pentru depresie (Amsterdam și colab. 2012).
De asemenea, conform unui alt studiu din 2016 pe mamele tinere, voluntarele care au băut ceai mușețel în fiecare zi timp de două săptămâni, au adormit mai ușor decât celor cărora li sa administrat placebo.
Cum să folosim ceaiul de mușețel pentru a avea un somn liniștit?
Cel mai bun mod de a folosi mușețelul pentru a avea un somn liniștitor, este să preparăm o infuzie; părțile uscate ale 1 lingurii de flori de mușețel uscate, trebuie să le lăsăm la infuzat în apă foarte fierbinte (dar nu clocotită), timp de aproximativ 2-3 minute (nu mai mult, altfel există riscul de a obține un efect mai degrabă excitant decât calmant.), apoi să-l filtrăm. Putem adăuga și un strop de suc proaspăt de lămâie pentru a-l face și mai plăcut.
Mod de administrare: vom bea o ceașcă de ceai de mușețel cu aproximativ 45 de minute înainte de culcare pentru a induce starea de somnolență. Acest lucru va oferi organismului nostru suficient timp pentru a metaboliza ceaiul și substanțele chimice care provoacă aceste sentimente sedative.
Dacă nu ne place ceaiul, putem pune câteva picături de ulei esențial de mușețel în apa de baie sau într-un difuzor.
Când și de ce să dăm ceai de mușețel copiilor?
La copii, chiar și la cei foarte mici, îl putem folosi în combinație cu fenicul sau cu floarea pasiunii pentru tulburările de somn. Prin urmare, o ceașcă de ceai cu 45 de minute înainte de culcare, îl va ajuta pe cel mic să aibă un somn liniștit.
La sugari trebuie să-l administrăm doar cantități mici (30-40 ml maxim per doză) de câteva ori pe zi. Este nefiresc să facem copilul să bea în mod obișnuit cantități mari de ceai de plante din sticlă.
Deși rar, mușețelul poate provoca reacții alergice, mai frecvent la persoanele deja alergice la plantele din familia Asteraceae. Pe de altă parte, administrarea de mușețel nou-născuților nu este recomandată, deoarece am putea crea un sentiment de sațietate celui mic și o scădere a aportului de lapte.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.