Home Sănătate Consumatorii de produse BIO au mai puține șanse de a face cancer
Sănătate

Consumatorii de produse BIO au mai puține șanse de a face cancer

Rezultatele unui studiu realizat în Franța au scos la iveală că aproximativ 25% dintre persoanele care consumă produse ecologice au mai puține șanse de a face cancer (alimente naturale, care nu au fost produse și tratate cu utilizarea fertilizanților și a pesticidelor), cum ar fi: fructe, legume, produse din soia, mâncăruri gata preparate, produse lactate, pește/carne/ouă, legume uscate/amidon, făină, pâine/cereale, uleiuri/condimente, cafea/ceai/ceaiuri de plante, vin, prăjituri/ciocolată/zahăr/gem, suplimente alimentare, dar și alte alimente. Acest lucru a fost dezvăluit printr-un studiu epidemiologic realizat de o echipă de la INRA, Inserm, Université Paris 13, CNAM, prin analiza unui eșantion de 68.946 de participanți recrutați din NutriNet-Santé. Deși, legătura dintre cauzalitate nu poate fi stabilită pe baza acestui singur studiu, cu toate acestea, rezultatele sugerează că o dietă bogată în alimente ecologice poate limita incidența cancerului cu aproximativ 25%. Acest studiu a fost publicat în JAMA Internal Medicine pe 22 octombrie 2018.

Organic, eco sau bio sunt cuvintele cheie care declanşează în mintea a tot mai mulţi europeni imboldul de a cumpăra aceste produse. În esenţă, vorbim despre un anumit mod de a face agricultură – prin procedee ce nu afectează mediului înconjurător şi sănătăţii omului, și, prin urmare, poate fi utilizate cu precădere.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Epidemiologie Sorbonne Paris Cité (INRA/Inserm/University Paris 13/CNAM) au efectuat un studiu epidemiologic bazat pe analiza unui eșantion de 68.946 participanți (78% femei, vârsta medie 44 de ani) ai cohortei franceze NutriNet-Santé. Datele privind consumul de alimente organice sau convenționale au fost colectate pe baza unui chestionar cu privire la frecvența consumului (niciodată, din când în când, în cea mai mare parte a timpului) pentru 16 grupuri de alimente. Caracteristicile socio-demografice, stilul de viață sau nutriția au fost, de asemenea, luate în considerare în acest studiu.

În cei 7 ani de studii (2009-2016), au fost înregistrate 1.340 de noi cazuri de cancer și au fost validate pe baza dosarelor medicale. În urma acestuia, a rezultat că 25% dintre îmbolnăvirile de cancer (toate tipurile) au fost reduse în rândul persoanelor care consumaseră “regulat” alimente ecologice (bio), în comparație cu cei care consumaseră mai rar.

Această asociere a fost deosebit de marcată în cazul cancerului de sân la femeile aflate în postmenopauză (-34% risc de cancer, după consumul de produse bio, comparativ cu cele non-bio) și limfom (-76% risc). Luând în considerare diferiți factori de risc care pot influența această relație (factori socio-demografici, dietă, stil de viață, istoric familial) nu au schimbat rezultatele.

Mai multe ipoteze ar putea explica aceste date: prezența reziduurilor de pesticide sintetice sunt mult mai frecvente și în doze mai mari în alimentele din agricultura convențională, în comparație cu alimentele ecologice. O altă explicație posibilă este că alimentele ecologice prezintă niveluri potențial mai mari de anumiți micronutrienți (antioxidanți carotenoizi, polifenoli, vitamina C sau mai multe forme benefice de acizi grași).

De asemenea, un alt aspect deloc de neglijat al studiului a fost că, manipularea și utilizarea produselor chimice, în special prin expunerea profesională a fermierilor, a fost asociată cu un risc crescut de apariție a patologiilor (în special cu cancerul de prostată).

Trebuie remarcat faptul că, chiar dacă a fost publicat deja, acest studiu se află încă în plină desfășurare, iar recrutarea de noi voluntari pentru a participa la studiul NutriNet-Santé continuă. Prin urmare, statistica cu privire la numărul de cazuri de cancer ar putea crește între timp.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!