Rezultatele unui studiu realizat în Franța au scos la iveală că aproximativ 25% dintre persoanele care consumă produse ecologice au mai puține șanse de a face cancer (alimente naturale, care nu au fost produse și tratate cu utilizarea fertilizanților și a pesticidelor), cum ar fi: fructe, legume, produse din soia, mâncăruri gata preparate, produse lactate, pește/carne/ouă, legume uscate/amidon, făină, pâine/cereale, uleiuri/condimente, cafea/ceai/ceaiuri de plante, vin, prăjituri/ciocolată/zahăr/gem, suplimente alimentare, dar și alte alimente. Acest lucru a fost dezvăluit printr-un studiu epidemiologic realizat de o echipă de la INRA, Inserm, Université Paris 13, CNAM, prin analiza unui eșantion de 68.946 de participanți recrutați din NutriNet-Santé. Deși, legătura dintre cauzalitate nu poate fi stabilită pe baza acestui singur studiu, cu toate acestea, rezultatele sugerează că o dietă bogată în alimente ecologice poate limita incidența cancerului cu aproximativ 25%. Acest studiu a fost publicat în JAMA Internal Medicine pe 22 octombrie 2018.
Organic, eco sau bio sunt cuvintele cheie care declanşează în mintea a tot mai mulţi europeni imboldul de a cumpăra aceste produse. În esenţă, vorbim despre un anumit mod de a face agricultură – prin procedee ce nu afectează mediului înconjurător şi sănătăţii omului, și, prin urmare, poate fi utilizate cu precădere.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Epidemiologie Sorbonne Paris Cité (INRA/Inserm/University Paris 13/CNAM) au efectuat un studiu epidemiologic bazat pe analiza unui eșantion de 68.946 participanți (78% femei, vârsta medie 44 de ani) ai cohortei franceze NutriNet-Santé. Datele privind consumul de alimente organice sau convenționale au fost colectate pe baza unui chestionar cu privire la frecvența consumului (niciodată, din când în când, în cea mai mare parte a timpului) pentru 16 grupuri de alimente. Caracteristicile socio-demografice, stilul de viață sau nutriția au fost, de asemenea, luate în considerare în acest studiu.
În cei 7 ani de studii (2009-2016), au fost înregistrate 1.340 de noi cazuri de cancer și au fost validate pe baza dosarelor medicale. În urma acestuia, a rezultat că 25% dintre îmbolnăvirile de cancer (toate tipurile) au fost reduse în rândul persoanelor care consumaseră “regulat” alimente ecologice (bio), în comparație cu cei care consumaseră mai rar.
Această asociere a fost deosebit de marcată în cazul cancerului de sân la femeile aflate în postmenopauză (-34% risc de cancer, după consumul de produse bio, comparativ cu cele non-bio) și limfom (-76% risc). Luând în considerare diferiți factori de risc care pot influența această relație (factori socio-demografici, dietă, stil de viață, istoric familial) nu au schimbat rezultatele.
Mai multe ipoteze ar putea explica aceste date: prezența reziduurilor de pesticide sintetice sunt mult mai frecvente și în doze mai mari în alimentele din agricultura convențională, în comparație cu alimentele ecologice. O altă explicație posibilă este că alimentele ecologice prezintă niveluri potențial mai mari de anumiți micronutrienți (antioxidanți carotenoizi, polifenoli, vitamina C sau mai multe forme benefice de acizi grași).
De asemenea, un alt aspect deloc de neglijat al studiului a fost că, manipularea și utilizarea produselor chimice, în special prin expunerea profesională a fermierilor, a fost asociată cu un risc crescut de apariție a patologiilor (în special cu cancerul de prostată).
Trebuie remarcat faptul că, chiar dacă a fost publicat deja, acest studiu se află încă în plină desfășurare, iar recrutarea de noi voluntari pentru a participa la studiul NutriNet-Santé continuă. Prin urmare, statistica cu privire la numărul de cazuri de cancer ar putea crește între timp.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.