Sub pretextul dorinței de a proteja, guvernele statelor încalcă drepturile omului: spionează, controlează, supraveghează și influențează cetățenii pentru a accepta, în fiecare zi un pic mai mult acest sistem, care are puterea de a decide asupra vieții fiecăruia. Elitele politice, adesea prea corupte, nu sunt reprezentante ale voinței poporului și sunt mândre că au instaurat democrația, care promitea libertate, justiție și egalitate între cetățeni. Cu toate acestea, astăzi, democrația este o altă realitate universală: un sistem de control absolut al populației planetare.
Acest control este realizat în două moduri: pe de o parte, companiile au toate informațiile necesare pentru a-și perfecționa strategiile de marketing (Ce vrea sa cumpere fiecare?, De ce ar avea nevoie?, Care sunt punctele slabe sensibile?, Ce cumpără de obicei?, Ce pasiuni are?, etc.). Pe de altă parte, agențiile guvernamentale de spionaj pot examina toate datele vieții fiecărui cetățean, stabilind gradul de “periculozitate” pe care îl reprezintă pentru acest sistem.
Cei drept, așa cum a denunțat Edward Snowden, un fost agent CIA (Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite ale Americii) și NSA (Agenția de Securitate Națională a Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii), care a fugit în Rusia, cetățenii americani, precum cei din alte țări aliate (cum ar fi, România, Polonia, Bulgaria etc.), au fost puși sub supraveghere pentru a le controla mai bine acțiunile. Snowden a lucrat în serviciul de pază și sectorul tehnic al serviciului de spionaj american al CIA și NSA. Până în mai 2013 a lucrat ca agent secret în sistemul de administrație și consultare al firmei Booz Allen Hamilton. Prin funcția de colaborator tehnic deținută avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american, între care se remarcă cele obținute prin programul agenției NSA PRISM de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet.
După dezvăluirea acestor adevăruri a ajuns să fie urmărit de serviciul secret american, fiind acuzat de înaltă trădare. Refugiat în Hong Kong, el a părăsit China la 23 iulie 2013, după ce autoritățile chineze au acceptat să-l extrădeze. El a călătorit fără pașaport, care i-a fost revocat de către guvernul SUA.
Ajuns în Rusia în aceeași zi, Snowden s-a stabilit în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo din Moscova. El și-a angajat un avocat rus, Anatoly Kucherena, și a cerut azil politic în peste 20 de țări. A rămas blocat în zona de tranzit a aeroportului respectiv și a refuzat să părăsească aeroportul, în ciuda declarațiilor președintelui rus, Vladimir Putin, conform cărora ar fi liber să părăsească aeroportul, deoarece nu a comis nici o crimă pe teritoriul Rusiei, până ce nu va primi azil într-un stat. La 1 august 2013, Rusia i-a acordat azil politic lui Snowden pe durata a un an. Acesta a părăsit aeroportul, în care a fost blocat timp de 1 lună și 1 săptămână.
Cum este spionată și controlată populația în masă a lumii?
După cum a explicat Snowden, sistemele de supraveghere și spionaj pentru populației constau într-o combinație de tehnologii de ultimă oră din domeniul Tehnologiei Informației (printre care, există o bază imensă de date care permite stocarea informațiilor personale ale celor 7.5 miliarde de locuitori ai planetei, inclusiv videoclipuri, fotografii, tranzacții financiare, înregistrări de zboruri, declarațiile fiscale, vânzarea pachetelor de acțiuni, tranzacții de carduri de credit, copii după cărțile de identitate și dosarele medicale ale populației lumii) cu capacitatea de localizare prin satelit și identificarea ființelor umane la distanță, prin intermediul caracteristicilor biometrice stocate. Și mai mult decât atât, el a relatat că există așa-numitele rețele sociale (Facebook, Twitter, care funcționează pe orice dispozitiv cum ar fi, smartphone, calculator, tabletă, smart tv, etc.) care sunt o piesă deosebit de importantă în interiorul și în afara Statelor Unite, în scopul monitorizării și culegerii informațiilor de la distanță.
Controlul exercitat nu se realizează doar prin intermediul comunicațiilor și prin ascultarea exclusivă a apelurilor telefonice, ci se realizează de asemenea printr-un sistem dezvoltat cu mulți ani în urmă, numit TIA – privind caracteristicile biometrice (structura irisului ocular, amprentele digitale, vocea fiecăruia).
De asemenea, conform documentele rezultate din scurgerile fostului agent, detaliază, printre altele, programul cuprinzător numit PRISM, care absoarbe cantități mari de informații personale de la companiile de telecomunicații și internet ca Google, Apple și Verizon, combinate într-o singură bază de date. Snowden a declarat într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian că baza de date PRISM permite supravegherea și controlul oricărei persoane din lume. Confidențialitatea personală și dreptul fundamental al omului dispare astfel: toți suntem suspecți potențiali, toți suntem observați… Democrație. Care democrație?