Home Nou Cu cât este egală o uncie?
Nou

Cu cât este egală o uncie?

Uncia este o unitate de măsură utilizată pe scară largă în bucătăria anglo-saxonă. Cuvântul din română uncie provine din latină ūncia, care, la rândul, său provine de la protoindoeuropeanul *oinoko- (care este, de asemenea, un derivat din rădăcina *oino-, care a primit sufixul ko). Ūncia a fost unitatea fracționară de masă folosită de romani, care foloseau fracții dodecimale; termenul ūncia, cu alte cuvinte, însemna „a douăsprezecea parte”. Dar cu cât este egală o uncie în grame, mililitri, cană sau lingură în funcție de sistemul anglo-saxon de unități? Deci, haideți să aflăm!

Cât este o uncie în grame?

Uncia (simbol oz) este o veche unitate de masă, folosită încă în unele țări, a cărei valoare este de 28.350 grame. Cu toate acestea, uneori se întâmplă să găsim rețete în fracții, cum ar fi aproximativ 1/4 uncii sau 3,25 uncii și nu știm cu cât este echivalent. Și pentru a afla, trebuie doar să înmulțim valoarea unei uncii cu gramele indicate. De exemplu, 3,25 uncii înmulțite cu 28,350 grame (o uncie), rezultă 92.137 grame.

Iar, atunci când cifrele sunt exprimate în fracții, trebuie doar să împărțim această cantitate și să înmulțim rezultatul urmând exemplul anterior.

Deci, putem afla cât înseamnă 1/2 uncie, după cum urmează: 1/2 = 0,50. Apoi: 0,50×28,350 = 14,175.

Cât este o uncie în mililitri?

Pentru a măsura lichidele, vom folosi de obicei o unitate exprimată în mililitri. Dar este foarte frecvent să găsim cantitățile de lichide în uncii. Deci, trebuie să știm că o uncie este egală cu 29.574 ml. Pentru a afla echivalența altor cantități mai mari sau mai mici de 1, pur și simplu trebuie să efectuăm exercițiul indicat în paragraful de mai sus.

Cât este o uncie în căni?

Pentru a afla câte uncii încap într-o cană, trebuie să distingem dacă măsurile sunt în grame sau mililitri, și să știm că valorile variază. Cu toate acestea, atât în cazul lichidelor, cât și în cazul solidelor, trebuie să împărțim cantitatea gramelor sau mililitrilor a unei căni (din ingredientul pe care dorim să o convertim) cu gramele sau mililitri unciei. Cu toate acestea, pentru a afla cât mai rapid, iată care sunt echivalențele celor mai folosite ingrediente:

1 cană de făină = 4 uncii (110g)
1 cană de zahăr = 8 uncii (225g)
1 cană de zahăr pudră = 3 uncii sau 1/2 (100g)
1 cană de unt = 8 uncii (225g)
1 cană de apă (sau orice lichid) = 8 uncii 1/4 (240ml)

Cât este o uncie în linguri?

Pentru a afla câte uncii are o lingură, vom aplica aceeași metoda ca în cazul cănii. Fie că cunoaștem gramajul, fie că cunoaștem numărul mililitrilor, în ambele cazuri, trebuie să împărțim numărul de grame sau mililitri din lingură la numărul de grame sau mililitri unciei.

Trebuie să reținem că într-o lingură sunt 10g și 15 ml, mai puțin decât o uncie. Deci, o uncie în grame va fi echivalentă cu ¼ lingură și în mililitri 1/2 lingură.

Acordă o notă acestui articol!
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!