Home Diverse Cum afli viteza apei râului?
Diverse

Cum afli viteza apei râului?

V-ați întrebat vreodată cum puteți afla viteza apei râului? Pentru aceasta trebuie să începeți prin a ști că viteza râului nu este măsurabilă, ci debitul acesteia, care este cunoscut sub numele de cantitatea de apă sau „volumul de apă care trece într-o unitate de timp.” Acesta se măsoară în metri cubi pe secundă și îl puteți măsura și în litri pe secundă.

Pentru a începe măsurarea debitului apei râului, trebuie să alegeți două puncte ale râului, mai mult sau mai puțin de 100 de metri de la un punct la altul, într-o zonă în care apa curge în linie dreaptă. Marcați ambele puncte ale râului cu o panglică.

Aruncați o bucată de lemn oarecum groasă în centrul râului și, cu ceasul în mână, aruncați bucata de lemn în centrul râului, activați temporizatorul.

Așteptați ca bucata de lemn să parcurgă traseul și verificați câte secunde a durat parcurgerea celor 100 de metri care separă cele două marcaje.

Înmulțiți cifra rezultată cu 50 și veți obține numărul de secunde pe care curentul le folosește în călătoria de un kilometru.

Apoi împărțiți 3600 (care este numărul de secunde pe care le are o oră) la numărul pe care l-ați obținut anterior.

Rezultatul acestei operațiuni va fi viteza pe oră a râului, adică veți ști foarte exact câți kilometri parcurge râul într-o oră.

O altă modalitatea simplă de a calcula viteza râului este pur și simplu să înmulți numărul de secunde cât a durat parcurgerea celor 100 de metri cu numărul de metri și kilometri pe care doriți să-i aflați.

Luați în considerare faptul că acest lucru va depinde de perioada anului, dacă a plouat sau nu și cu atât mai mult dacă există mult vânt, roci sau material sedimentat în râu, așadar, va depinde de natura râului.

 

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!