Alegerea unui orez bun nu este întotdeauna o sarcină ușoară, mai ales când vezi o sumedenie de tipuri disponibile în supermarket! Gătit corect poate fi o opțiune foarte sănătoasă, dar trebuie să știi ce tip de orez să alegi pentru ca rețetele tale să fie perfecte. Nu este același lucru să prepari un risotto cu ciuperci, un orez brun cu legume sau un pilaf alb. Din acest motiv, în acest articol îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege un orez bun atunci când mergi la cumpărături.
Cum alegi cele mai bune orezuri din supermarket?
Cultivat în special în regiunile tropicale, orezul este una dintre cele mai consumate cereale din lume, și pe bună dreptate! Există între 7.000 și 10.000 de soiuri, toate diferite în ceea ce privește aroma, aspectul, timpul de gătire, beneficiile nutriționale. Dar care este cel mai bun pentru sănătate și pentru dietă?
Orezul brun este cel mai indicat deoarece boabele sale sunt integrale, de unde și valoarea sa nutritivă mai mare. Asta înseamnă că ele conțin: tărâțe, unde sunt prezente vitamine, minerale, antioxidanți și anumite fitochimice; endospermul, unde se află proteinele, carbohidrații complecși, unele minerale și vitamine și, în final, germenul, care, pe lângă mai mulți antioxidanți și fitochimici, furnizează grăsimi. În plus, conținutul său mai mare de fibre joacă un rol cheie într-o digestie normală și ajută la o mai bună reglare a glicemiei, motiv pentru care, contribuie a menținerea sub control a anumitor boli cardiovasculare (diabet, rezistență la insulină, supraponderalitate…). Desigur, trebuie clarificat faptul că pentru unele persoane care au anumite patologii digestive care le determină să tolereze mai greu fibrele, este recomandat să opteze pentru orez alb în loc de orez brun.
Alte soiuri de orez care au boabele integrale includ orezul negru, orezul sălbatic și orezul roșu. În ceea ce privește culoarea sa, acest lucru indică faptul că au coaja intactă și că nu a fost supusă niciunui proces de rafinare, și asta înseamnă că sunt cele mai bune cereale din punct de vedere nutrițional.
De asemenea, în magazinele de plante medicinale poți găsi un orez semi-integral care este o alegere bună, deoarece se digeră foarte bine. De asemenea, acest tip menține germenul de orez în care sunt concentrate majoritatea vitaminelor și mineralelor din orez.
Pe de altă parte, orezul alb sau basmati are doar o parte a endospermului, astfel încât calitatea sa nutrițională este mai scăzută. Diferența dintre soiurile de orez constă doar în calitatea și compoziția nutrițională a acestora, nu în calorii, deoarece la nivel caloric nu există multe diferențe între ele.
Atenție la orezul cu pesticide și arsenic
Trebui să ai mare grijă când faci cumpărături, nu tot orezul din magazine este la fel. Un studiu efectuat de revista franceză 60 de milioane de consumatori a scos la iveală faptul că orezul, în special cel mai ieftin, conține pesticide periculoase pentru sănătate. Celebra publicație a făcut acest bilanț după ce a analizat 20 de orezuri organice și convenționale. Printre acestea, 6 tipuri conțineau substanțe nocive pentru sănătate, la niveluri uneori prea mari. Ce este și mai grav, este că din cele șase produse analizate, două dintre ele sunt prezente în marile lanțuri de hipermarketuri din România.
Bromopropilatul descoperit în aceste orezuri, este un pesticid clasificat drept „probabil cancerigen”, iar analiza de laborator a arătat faptul că pragul său de reglementare era chiar depășit cu mult, ceea ce le făceau „improprii consumului”.
Potrivit “60 de milioane de consumatori”, cele mai proaste orezuri care conțineau cele mai multe pesticide sunt: orezul cu bob lung marca Carrefour și orezul alb cu bob lung Auchan.
În schimb, testele pe orezurile organice (ecologice) au ieșit bine – sau aproape. Din cele 9 orezuri ecologice testate, doar un singur produs conținea o urmă de substanță nedorită – butoxid de piperonil. Această moleculă nu este strict un pesticid, ci un sinergizator nepericulos pentru consumul uman.
Cu toate acestea, în 2020, cercetătorii polonezi au publicat un studiu pe 99 de mostre de orez comercializate în Polonia. Toate erau din import. Un produs a depășit standardele alimentare al nivelului maxim de arsenic. Cercetătorii au observat ca produsele europene conțineau mai mult arsenic decât cele din Asia. Dar, în general, aceste orezuri nu prezentau niciun pericol pentru populație.
Tipul de orez influențează și concentrația de arsenic. Unele orez par mai puțin contaminate decât altele. Astfel încât, potrivit studiilor realizate de revista Consumer Reports, orezul brun comercializat de toate brandurile conțineau o cantitate mult mai mare de arsenic anorganic față de orezul alb: orezul brun poate conține cu 80% mai mult arsenic anorganic decât orezul alb.
Mai mult decât atât, în 2020, cercetătorii de la Universitatea din Sheffield au analizat 55 de orezuri comercializate în Marea Britanie. Rezultatele lor confirmă că orezul brun este cel care conține cel mai mult arsenic anorganic. Orezul sălbatic a avut o concentrație medie față de orezul alb și orezul brun.