După perioada de incubație, gripa se manifestă prin febră mare, transpirație excesivă, dureri de corp, tuse seacă, cefalee și dureri de gât, dar și pierderea poftei de mâncare. Pentru a ajuta la combaterea simptomelor sale și la stimularea organismului pentru a trece mai bine de acest episod, iată cum și din ce ingrediente poți să prepari un ceai antigripal.
Care sunt cele mai bune ingrediente pentru ceaiul antigripal?
Ingredientele sau alimentele care servesc ca antigripal au în compoziția lor molecule antiinfecțioase, antiinflamatorii și imonostimulate, dar și o cantitate bună de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la prevenirea gripei și la atenuarea simptomelor acesteia. Cel mai bun lucru este că le puteți găsi aproape oricând și oriunde.
Scorțișoară
Scorțișoara este ușor imunostimulantă și antivirală. Studiile au arătat că poate (ca și ardeiul iute) crește rezistența la frig. Mirosul puternic de scorțișoară limpezește nasul pentru a respira mai bine, este, de asemenea, antiseptic, iar moleculele sale analgezice calmează durerile de gât.
Echinacea
Echinacea ajută la reducerea severității și a duratei simptomelor răcelii, cum ar fi congestia, curgerea nasului, durerea în gât, cefaleea, slăbiciunea sau frisoanele. Nativii americani au folosit-o de secole pentru a trata infecțiile tractului respirator. Echinacea ar ajuta și la prevenția gripei.
Usturoi
Usturoiul poate fi de mare ajutor în timpul unei gripe. Foarte bogat în sulf, acest aliment are puternice proprietăți antiinflamatorii. El devine un aliat excelent în lupta împotriva gripei și în special împotriva febrei dacă este administrat în mod regulat. El favorizează, de asemenea, expulzarea flegmei și ajută la ameliorarea tusei.
Miere
O revizuire a studiilor publicate în 2020 concluzionează că mierea este mai eficientă decât tratamentele farmaceutice (siropuri pentru tuse, analgezice etc.) pentru tuse, dureri de gât sau nas înfundat. Acest lucru se datorează în principal proprietăților sale antimicrobiene, care previn suprainfecția.
Lămâie
Lămâia este plină de antioxidanți care împreună cu celebra Vitamina C, accelerează vindecarea gripei prin stimularea sistemului imunitar.
Ghimbir
Acest aliment este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru durerile de gat. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ghimbirul ajută și la reducerea durerilor articulare.
Turmeric
Turmericul este un antibiotic natural puternic, ideal pentru combaterea inflamației și prevenirea atacului virușilor și bacteriilor.
Alcool
Este opțional, dar un strop de alcool (pălincă, cognac, whisky etc.) va ajuta la ameliorarea congestiei toracice și a sinusurilor. Sau, cum făceau bătrânii înainte: fierbeau puțină țuică și o beau înainte de a merge la culcare pentru a transpira cât mai mult, apoi se trezeau complet vindecați.
Cum se prepară ceaiul natural antigripal?
Acest ceai este un aliat puternic în combaterea gripei, curățarea sinusurilor și bronhiilor și întărirea sistemului digestiv, care este afectat în aceste perioade. Iată cum să prepari pas cu pas un ceai delicios plin de vitamine și de compuși antigripali.
Ingrediente:
- 1 litru de apă;
- 2 căței de usturoi;
- 1 bucată de ghimbir de 3 cm (de preferință rasă);
- 1 lingură de miere;
- 1 g de rădăcină uscată sau părți aeriene de echinacea;
- 1 bucată de lămâie sau sucul său;
- 1 lingură de țuică;
- 1 linguriță de turmeric;
- 1 praf/1 vârf de cuțit de piper pentru a activa turmericul;
- 1 praf/1 vârf de cuțit de scorțișoară.
Mod de preparare:
- Zdrobește cățeii de usturoi cu un cuțit.
- Într-o oală pune apa, usturoiul, ghimbirul, turmericul, echinacea și pune-le la fiert pe aragaz. Când începe să fiarbă, redu flacăra și lasă-le să fiarbă 10-15 minute.
- Strecoară ceaiul, apoi adaugă sucul de lămâie și țuica sau orice alt alcool. Îndulcește-l cu o lingură de miere și condimentează-l cu piper și scorțișoară.
- Bea-l și mergi direct la culcare. A doua zi de dimineața, consumă din nou ceaiul pe stomacul gol.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.