Carbonatul de sodiu este o substanță de origine minerală cu o puritate de peste 99%, utilizat pe scară largă ca agent universal de curățare.
Carbonatul de sodiu este „mai puternic” decât bicarbonatul de sodiu, deoarece are o alcalinitate mai mare. Datorită acestor puteri de degresare, este un aliat de nădejde în curățenia casei si în spălarea rufelor. Să aflăm toate proprietățile acestei substanțe și cum să o folosiți cel mai bine.
Cuprins
Ce este carbonatul de sodiu?
Carbonatul de sodiu, cunoscut și sub denumirea de sodă sau sodă de rufe, este sarea de sodiu a acidului carbonic și are formula chimică Na2CO3. Se prezinta sub forma unei pulberi albe granulată si inodoră foarte asemănătoare cu bicarbonatul de sodiu cu care are și unele proprietăți în comun, dar de care se deosebește prin faptul că este mai alcalină (și deci mai corozivă) și, de asemenea, prin faptul că nu este potrivită pentru uz alimentar. Este un produs considerat ECOLOGIC datorită biodegradabilității sale ridicate.
Care sunt proprietățile carbonatului de sodiu?
Proprietățile carbonatului de sodiu sunt numeroase chiar dacă este un produs deosebit de util pentru igienizare și degresare suprafețelor. Excelent și ca detergent și înălbitor, mai ales pentru a îmbunătăți rezultatele mașinii de spălat pentru a obține rufe foarte albe și curate. De asemenea, reușește să neutralizeze mirosul neplăcut din mașina de spălat rufe.
Versatilitatea și costul redus îl fac un candidat fruntaș în multe utilizări casnice.
Mai mult decât atât:
- nu conține agenți tensioactivi;
- nu conține substanțe agresive pentru mediu;
- nu conține parfumuri iritante.
Cum se utilizează carbonatul de sodiu?
Posibilele întrebuințări ale carbonatului de sodiu sunt multe și variază de la curățarea bucătăriei și până la spălarea toaletei. Este un produs util pe care îl puteți utiliza în special pentru:
- A spăla rufele în mașina automată: dacă rufele dvs. sunt foarte murdare, adăugați 1 lingură de carbonat de sodiu și 1 lingură de sare grunjoasă în compartimentul pentru detergent și activați funcția de pre-spălare. În cazul în care mașina dvs. nu are această funcție, faceți un ciclu de clătire, punând același amestec direct în tambur. După clătire, treceți direct la spălarea acestora.
- A pre-trata rufele: turnați 2 linguri de carbonat și 2 linguri de sare grunjoasă pentru fiecare litru de apă fierbinte. Apoi, adăugați niște detergent de rufe ecologic. Pentru țesăturile cele mai delicate, mai întâi efectuați un test de rezistență la culoare într-un colț ascuns.
- A îndepărta murdăria persistentă de pe grătarele cuptorului sau aragazelui. Îl puteți folosi pur direct pe suprafața pe care trebuie să o curățați.
- A curăța chiuveta, plita, hota, sticla aragazului, șemineul și cuptorul cu microunde. Dizolvați 1 lingură de carbonat de sodiu în 1 litru de apă, apoi folosiți-o pentru a freca murdăria, și la final clătiți.
- A curăța sticlele de ulei si de vin pentru a le refolosi. Turnați o jumătate de linguriță de carbonat de sodiu în sticlă, adăugați puțină apă, puneți-i dopul și agitați-o energic. Clătiți cu atenție și sticla dvs. va fi ca nouă;
- A îndepărta petele vechi de ulei și grăsime de pe podelele din beton sau garaj. Formați o pastă din 3 linguri de carbonat de sodiu și 1/4 cană de apă, apoi folosiți-o pentru a freca petele, și la final clătiți.
- A neutraliza mirosurile neplăcute, a igieniza hainele și a crește puterea de curățare a detergentului. Adăugați 1 lingură de carbonat de sodiu peste detergent la fiecare spălare.
- A spăla și dezinfecta toaleta: aplicați carbonat de sodiu pe toți pereții toaletei, adăugați peroxid de hidrogen și frecați bine cu ajutorul unei perii, și veți vedea rezultatele!
Avertisment: fiind un produs moderat coroziv și foarte alcalin, ca detergent, nu utilizați carbonat de sodiu pentru a spăla suprafețele din aluminiu, podelele și mobilierul din lemn, plăcile de teracotă, suprafețele din ceramică de sticlă și fibră de sticlă și țesăturile delicate.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.