Francmasoneria (sau „masoneria“) este una dintre cele mai vechi și mai mari organizații secrete frățești din lume, cu peste 7 milioane de masoni (inclusiv aproximativ două milioane în SUA). Această practică rămâne învăluită în mister și intrigă – și pentru unii dintre membrii acesteia, aceasta este exact și ideea. În cele ce urmează, vom vedea cum se identifică sau se recunoaște un francmason.
Cuprins
Îmbrățișarea masonică
Un mod de a identifica un francmason, este prin așa-numita „îmbrățișare masonică”, care constă în îmbrățișarea celeilalte persoane prin plasarea unui braț peste umăr și unul sub talie, formând astfel un X; include lovirea spatelui de 3 ori și schimbarea poziției de încă 3 ori.
Salutul masonic
Salutul francmasonic diferă în funcție de gradul și nivelul de învățare în ierarhie și care include strângerea de mână masonică (degetul mare se vede întors în jos și apăsând cotul celeilalte persoane), cu toate acestea există mai multe tipuri de strângeri masonice.
Strângerea de mână masonică
Strângerile masonice sunt, după cum urează:
Nivelul sau gradul de ucenic: degetul mare ar trebui să apese articulația degetului arătător al celuilalt;
Nivel sau gradul de companion (pasul – Shibboleth): degetul mare este apăsat peste articulația dintre degetul arătător și degetul mijlociu;
Nivel sau gradul de companion (real – Jachim): degetul mare este apăsat pe articulația degetului mijlociu;
Nivelul sau gradul de maestru (pasul – Tubalcain): degetul mare este apăsat pe articulația dintre degetul mijlociu și degetul inelar;
Nivelul sau gradul de maestru (real – Ma-Ha-Bone): cele trei degete din mijloc sunt apăsate pe încheietura mâinii.
Strângerile de mână masonice servesc nu numai pentru recunoașterea dintre doi membri ai grupului, ci și ca simbol al egalității între masonii de aceleași grade sau de alte grade.
Ce semne fac masonii?
Cele 12 semne masonice clasice sunt următoarele:
1. Semne cu arătătorul
2. Semnul „OK”
3. Pumnul
4. Piramida
5. Jocul mâinii
6. Mâna pe inimă
7. Strângerea de mână
8. Ridicarea privirii
9. Privirea pe deasupra ochelarilor
10. Mâna la ochelari
11. Mâna la cravată
12. Mâna la gât
Semnătura masonică
Dacă dorim să aflăm cum să identificăm un francmason pe baza semnături sale, va trebui să acordăm o atenție deosebită detaliilor caracterelor scrise, care are forma unui triunghi echilateral sau Delta (o reprezentare simbolică a divinului) și include trei puncte, care au semnificații diferite și care, de exemplu, pot transmite cele trei cutume ale Francmasoneriei: toleranță, filantropie și dreptate.
Cele 3 puncte utilizate în semnătura masonică marchează, de asemenea, prescurtări, de exemplu, cuvântul „maestru” se scrie „M.’.”. Deși, semnătura în 3 puncte este un mare semn, este important să acordăm o atenție deosebită și celorlaltor semne citate în acest articol, deoarece oricine poate avea o semnătură de același tip, fără să cunoască simbolurile francmasoneriei.
Teismul
Trebui spus faptul că nicio persoană ateistă nu poate fi admisă în Francmasonerie, deoarece fundamentele sale recunosc Marele Arhitect al Universului ca fiind creatorul întregului, ceea ce anulează posibilitatea ateismului, dar admite concepții diferite despre Divinitate. Prin urmare, pentru a deveni francmason un individ trebuie să creadă într-o ființă superioară, indiferent de religie.
Pentru a identifica un francmason, primul lucru este să analizăm care este credința sa într-o divinitate, deoarece își oferă devotamentul religios față de Marele Arhitect al Universului, iar francmasonii participă sau practică frecvent anumite ritualuri religioase în adunările lor.
Simboluri, semne masonice și semnificațiile lor
Francmasoneria, ca orice altă religie sau organizație, are propriile simboluri, iar principalele simboluri sunt următoarele:
Echerul
Echerul în contextul francmasoneriei simbolizează o conduită corectă și precisă, ceea ce face imposibilă inflexibilitatea și subliniază moralitatea cu care francmasonul trebuie să acționeze pentru a-și ghida viața și a-i trata pe omologii săi.
Compasul
Compasul la rândul său este emblema stăpânirii de sine care permite masonilor să se poarte conform regulilor.
Astăzi, principalele simboluri masonice sunt cele „trei mari lumini“: „echerul“, „compasul“ și „volumul Legii Sacre“, precum și litera „G”, scrisă în interiorul unui echer și al unui compas, care reprezintă de fapt inițiala cuvintelor „God” (zeu), „geometrie, generare, geniu, gnoză”… Ochiul atotvăzător este un alt cunoscut simbol masonic.
Cartea sfântă
Cartea Sfântă nu este o carte universal valabilă pentru toți masonii și diferă în funcție de fiecare membru în parte. Francmasoneria admite orice religie, iar masonul este ghidat de cea pe care și-a ales-o, de exemplu, un francmason ortodox va avea Cartea Sfântă ca Noul Testament. Importanța cărții religioase este fundamentală pentru a creea o legătura între om și spirit, care se conectează cu Marele Arhitect al Universului.
Steaua cu cinci colțuri
Cele 5 vârfuri ale stelei masonice reprezintă omul în următoarele aspecte: fizic, emoțional, mental, intuitiv și spiritual. Francmasoneria privește omul nu numai ca pe un corp fizic, ci ca pe un spirit care este legat de Marele Arhitect al Universului prin devotament religios, dar și ca pe o ființă rațională care trebuie să urmeze cu sfințenie logica și precizia mentală.
Instrumentele de zidărie
Francmasonii sunt persoane care dețin adesea poziții importante în politică, economie, învățământ și construcții, iar cuvântul „francmason” înseamnă zidărie, astfel se explică folosirea uneltelor de construcții (echerul și compasul) pe post de simboluri de către acestă organizație secretă. Din acest motiv, suspecții la apartenență de francmasonerie ar trebui să aibă o profesie asociată cu aceste domenii. În simbolistica masonică, masonul este privit ca pe un zidar care lucrează cu unelte pentru a construi ceva concret.
Obsesia față de soare
Francmasonii consideră că estul simbolizează renaşterea. Ei cântă către soare, iar taberele acestora sunt deseori construite în est sau vest.
Interesul pentru explorarea spaţiului
Unii spun că masonii au un plan de cucerire a lumii. Astronauţii din programul Apollo, precum Buzz Aldrin, se pare că au revendicat Luna pentru loja masonilor din Texas.
Apelativul „frate”
Masonii se îmbrăţişează şi se sărută de trei ori pe obraji şi îşi spun unul celuilalt „frate”. Din acest motiv, masonii pot folosi din instinct apelativul „frate”. Deci, este foarte uşor de depistat după insigna cu trifoi de la reverul hainei sau după felul în care se sărută de trei ori pe obraz, precum şi după apelativul „frate”.
În concluzie, dacă analizăm cu atenție toate detaliile enumerate în acest articol și, modul în care se comportă masonii, cu siguranță îi putem repera.