Congelarea aluatului este uneori foarte convenabilă și benefică. La urma urmei, dacă am pregătit prea mult aluat din greșeală, ar fi păcat să îl aruncăm pe cel care ne-a rămas. Cel mai indicat în acest caz, ar fi să îl congelăm sub formă de gogoși și să le gătim atunci când ne convine. Ei bine, în acest ghid vom prezenta o modalitate de a congela aluatul pentru gogoși și, astfel, să profităm de această muncă bucurându-ne în continuare gogoși proaspete timp de câteva zile.
Este bine să congelăm aluatul pentru gogoși?
Răspunsul este, fără îndoială, pozitiv: la fel ca majoritatea aluaturilor pe bază de drojdie, aluatul de gogoși poate fi congelat, dar pentru a nu-și pierde consistența și gustul, este important să luăm în considerare faza potrivită în care îl vom pune în congelator. Trebuie spus de asemenea, că nu există nicio diferență între congelarea aluatului pentru gogoși și între celelalte aluaturi specifice, cum ar fi cel pentru brioșe, focaccia, pâine sau pizza: trebuie doar să urmăm aceleași măsuri de precauții specifice.
Cum să congelăm aluatul pentru gogoși?
Cel mai bine este să congelăm gogoșile simple. Le putem pregăti oricând după ce le dezghețăm. Iată cum să o facem:
- Se pregătește aluatul conform rețetei alese.
- Se taie și modelează aluatul de gogoși în funcție de forma pe care ne-o dorim să o aibă (de ex: gogoși simple, gogoși inel, gogoși răsucite etc.).
- Se așază pe o foaie de copt și se lăsă să crească pentru prima dată.
- Se înfășoară aluatul într-un strat de folie de plastic sau într-o hârtie de pergament, având grijă să fie înfășurate bine.
- Apoi, se așeză într-o pungă pentru congelare sau într-un recipient etanș și se sigilează cât mai bine bine, expulzând cât mai mult aer posibil.
- Se etichetează punga sau recipientul pentru congelator cu data și conținutul, apoi se pun gogoșile în congelator.
Notă* Aluatul de gogoși cu drojdie poate fi păstrat la congelator timp de până la 2 luni. Însă, după această dată poate fi în continuare bun de utilizat, dar calitatea acestuia poate scădea.
Cum să decongelăm aluatul pentru gogoși?
Pentru a decongela gogoșile, abținând astfel un rezultat optim, este important să dezghețăm încet aliatul și la temperatura camerei, astfel încât drojdia să-și poată relua activitatea. Pașii pe care trebuie să-i urmăm în acest sens, sunt următorii:
- Se scot gogoșile din congelator și se așeză pe o tavă de copt tapetată cu hârtie.
- Așteptăm să se dezghețe, amintindu-ne că aceasta va fi a doua oară când aluatul va crește în volum. (Poate dura între 2 și 6 ore, în funcție de temperatura camerei și de mărimea gogoșilor sau aluatului care trebuie dezghețat)
- Odată ce s-au dezghețat și crescut în mod corespunzător, se introduc în cuptor până se rumenesc.
- Gata, ne putem bucura de gogoși, atunci când sunt calde, dar și atunci când sunt reci!