Industria serelor se dezvoltă și se îmbunătățește foarte rapid. Datorită serelor, cultivarea se poate face pe tot parcursul anului, ceea ce face ca afacerea cu sere să fie deosebit de interesantă pentru cei care adoră să aibă propria fermă. În articol, vă vom prezenta un ghid pentru a vă deschide o afacere cu sere de la zero cu investiții minime, și vă vom prezenta 8 sfaturi pentru a începe cultivarea plantelor în solar.
Cuprins
Ghid pentru deschiderea unei afaceri cu sere
Înainte de a învăța cum să deschideți o afacere cu sere, va trebui să vă faceți o planificare foarte bună și să luați în considerare mai mulți factori importanți, cum ar fi zona, costurile, concurența, utilitățile, piața de desfacere, etc. De asemenea, este important să vă gândiți la cursuri de bază și de specializare pentru a căpăta experiență, cu ajutorul căreia vă puteți dezvolta apoi afacerea într-un complex mare de sere. După aceea, va trebui să decideți ce legume sau flori veți cultiva. Principalele culturi profitabile din sere sunt următoarele:
- Răsaduri de vânzare: Legumele sunt cultivate în principal prin răsaduri.
- Legume: roșii, castraveți, ridichii, ardei, varză, vinete. Roșiile și castraveții sunt cele mai populare legume cultivate în sere.
- Ciuperci: Ciupercile champignon sunt adesea cultivate în sere. Cu toate acestea, ciupercile nu necesită multă lumină și, uneori, este chiar distructivă, prin urmare, de exemplu, pentru aceleași ciuperci champignon de sere, nivelul de lumină trebuie să fie scăzut.
- Plante aromatice și verdețuri: ceapă verde, oregano, mentă, mărar, rozmarin, salvie, pătrunjel, leuștean…
- Salate: salată verde, măcriș, țelină, spanac, rucola…
- Flori: crini, trandafiri, garoafe, lalele, orhidee…
Evident, alegerea dvs. va depinde de dimensiunea terenului și de bugetul dvs., precum și de pasiunea dvs. pentru grădinărit.
8 pași pentru a deschide o afacere cu sere
Iată de ce aveți nevoie pentru a vă deschide o afacere cu o seră sau solar:
1. Înființați-vă o firmă
Pentru a deschide o mică fermă cu 1-2 sere pe un teren personal, nu este nevoie să vă înființați o firmă. Însă pentru a vă vinde în mod legal produsele cultivate, este suficient să deschideți un PFA sau o întreprindere individuală.
2. Obțineți avizele necesare
Pentru construirea unor sere, trebuie să obţineți toate autorizaţiile şi avizele de funcţionare de la Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară, Sanepid, ISU, etc. Va trebui să dispuneți de:
- Copie de pe actul de proprietate al imobilului unde va fi sediul profesional al Intreprinderii individuale;
- Autorizaţie de funcţionare de la Protecţia Muncii pentru respectarea disciplinei în muncă;
- Autorizaţia sanitaro-veterinară pentru funcţionare;
- Contract de furnizare servicii de salubritare cu o firmă care activează în acest domeniu.
- Avizul de mediu;
- Autorizaţia PSI (Prevenirea și Stingerea Incendiilor);
- Contract de furnizare servicii de salubrizare cu o firmă care activează în acest domeniu.
3. Alegeți locația optimă
Pentru a obține randamentul maxim posibil din afacerea cu solarii și, în același timp, pentru a economisi resursele energetice, este necesar să alegeți locul potrivit al construcțiilor în raport cu punctele cardinale. De exemplu, o orientare est-vest promovează o lumină bună în timpul iernii și este mai potrivită pentru sere individuale. În schimb, orientarea nord-sud asigură o iluminare uniformă și pierderi minime de lumină pe timpul verii. Este mai potrivit pentru sere gemene.
Criterii de selectare a terenului sunt următoarele:
- Locul viitoarei sere ar trebui să fie perfect plat;
- Stabiliți dacă solul este fertil, utilizați suplimentar amestecuri speciale, îngrășăminte etc.;
- Asigurați-vă că este amplasat în apropierea zonelor industrializate sau urbanizate, astfel încât să aveți la dispoziție infrastructurile de sprijin, precum alimentarea cu apă și energia electrică;
- Verificați drenarea apei pe suprafața terenului, care se poate acumula în timpul precipitațiilor și poate provoca procese negative ireversibile (distrugerea fundației, coroziune, dezvoltarea bacteriilor patogene, ciupercilor);
- Dacă există o intensitate crescută a vântului în regiune, este necesar să prevedeți construirea unor instalații care au ca scop reducerea vitezei vântului (scuturi, garduri etc.). Astfel de structuri vor oferi protecție împotriva zăpezii;
- Asigurați-vă că există oportunitatea de a-l extinde în cazul în care vă merge afacerea.
4. Alegeți sera și materialele sale
O seră bine proiectată, utilizarea optimă a spațiului și controale precise ale mediului sunt cheia succesului în această afacere. În România, există multe companii care livrează și montează sere bune complet utilate. Iar, în funcție de pachetul de servicii pe care îl achiziționați, acestea vă vor instala o seră simplă sau una automatizată pe tot parcursul anului. A doua opțiune poate fi folosită pe tot parcursul anului, prima – din martie până în octombrie. Prețurile pe mp de seră convențională încep de la 50 la 700 lei/m2. Prin urmare, 100 mp va costa 5000-35000 mii de lei. Prețurile pentru sere din policarbonat încep de la 250 de lei/m2, în funcție de regiune și zonă. Serele din policarbonat au o mulțime de avantaje, printre care:
- policarbonatul cântărește foarte puțin, ceea ce reduce dramatic costul transportului materialului;
- performanța de izolare termică a policarbonatului este mare, ceea ce reduce costul de încălzire a serei;
- policarbonatul este mai rezistent decât folia. Nu veți avea probleme cu zăpada, umiditate, grindina și alte intemperii ale naturii.
Pentru ca sera să funcționeze, veți avea nevoie de:
- Sistem de ventilație;
- Iluminare specială;
- Sistem de încălzire;
- Sistem de climatizare;
- Sistem de irigații.
5. Căutați materie primă de bună calitate
Dacă aveți de gând să creșteți legume, prima și cea mai mare capcană care vă așteaptă în afacerea cu sere sunt semințele selectate necorespunzător. Orice ați face cu răsadurile obținute din semințele de proastă calitate, recolta va fi mai slabă și riscați să nu faceți profit. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că obțineți întotdeauna semințe certificate. Pe de altă parte dacă intenționați să vindeți plante și flori de interior, va trebui să căutați un furnizor care nu are doar prețuri bune, ci și plante de calitate.
6. Informați-vă și studiați
Există foarte multe cursuri gratuite, dar și o bună parte dintre cursuri sunt plătite care abordează secretele cultivării plantelor, culturilor etc. Înainte de a deschide o afacere cu solarii, poate fi indicat să începeți să studiați, dacă nu ați făcut-o deja. Acest lucru vă va oferi mai mult curaj în dezvoltarea afacerii și, de asemenea, posibilitatea de dezvolta produse mai multe și mai bune.
7. Aflați despre asigurare
Este o idee bună să luați în considerare întocmirea unei asigurări în caz de daune materiale, una anti-inundații, grindină, îngheț, incendii, alunecări de teren, și una pentru lucrători, în caz că veți angaja 3 oameni în acest PFA.
8. Cercetați bine piața și fiți competitivi
Nu are rost să învățați cum să vă deschideți o afacere cu solarii dacă nu cunoașteți ținta căreia vă dedicați și, de asemenea, nu alegeți să fiți competitiv. Este necesar să determinați cu atenție gusturile, cerințele și nevoile clienților. Acordați o atenție deosebită tipului, cantității și calității produselor pe care le oferiți. Chiar dacă ați identificat unul sau mai mulți cumpărători en-gros, trebuie să țineți cont de faptul că, după un timp, aceștia pot da faliment și nu veți avea unde să vă vindeți produsele. Prin urmare, cel mai bine este să aveți opțiuni alternative de vânzare. În caz că știați deja, vă reamintim care sunt principalele canale de distribuție:
- Site-uri de anunțuri agricole în care fermierii din toată țara își vând produsele obținute.
- Piețe;
- Bucătării restaurante și cafenelele;
- Magazine alimentare și magazine de legume;
- Centre proprii (la tarabele din piețe sau prin vânzare „la fața locului”).
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.