Lămâița (lămâia verbină sau verbină parfumată (Aloysia citrodora)) este una dintre minunatele plante aromatice care pot fi transformate în ceai/infuzie. Dar știm cum să o pregătim? Trebuie doar să urmăm instrucțiunile din acest articol, unde vom afla și câteva date despre proprietățile sale excepționale.
Ce este lămâița (lămâie verbină)?
Lămâița sau lămâia verbină este un arbust sau subarbust peren care crește până la 2-3 metri de înălțime. Frunzele sunt lungi, lucioase și ascuțite, în medie de 8 centimetri, sunt ușor aspre la atingere și emit un parfum de lămâie puternic atunci când sunt zdrobite (de aici și epitetul specific latin citrodora – parfumat de lămâie).
Niște flori mici violete sau albe apar la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, deși lămâia verbină în ghiveci poate să nu înflorească. Însă, datorită numeroaselor calități ale plantei și, în plus, aromei sale caracteristice de lămâie, care este foarte plăcută, a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri sub formă de infuzie.
Care sunt beneficiile ceaiului/infuziei de lămâie verbină?
Consumul de ceai de lămâiță, poate oferi următoarele beneficii interesante pentru sănătate:
- Datorită proprietăților sale, este excelent pentru pierderea în greutate.
- Este ideal pentru a însoți mesele grele de sărbători, deoarece facilitează digestia, evitând disconfortul legat de indigestie. În plus, favorizează eliminarea gazelor intestinale și disconfortul acestuia.
- Este perfect pentru relaxare și adormire, deoarece controlează nervii, stresul și anxietatea. Prin urmare, este eficient împotriva migrenelor și durerilor de cap.
- Ajută la tratarea diareei, atât la copii, cât și la adulți.
- Este un excelent expectorant, deoarece ajută la expulzarea mucusului care se acumulează în căile respiratorii, pe lângă prevenirea infecțiilor sistemului respirator.
- Reduce inflamația și balonarea abdominală. De asemenea, reduce arsurile la stomac și arsurile la stomac.
- Elimină toxinele și alte substanțe nocive din organism, ceea ce previne diferite boli și, de asemenea, întârzie îmbătrânirea prematură.
- Reduce durerile de stomac și spasmele, precum și durerile reumatice.
Cum se prepară ceaiul de lămâie verbină?
Calea de urmat atunci când dorim să pregătim un ceai bun de lămâiță, este să infuzăm planta. Pentru aceasta, vom avea nevoie doar de câteva ingrediente.
Ingrediente:
- 2 linguri de lămâie verbină proaspătă sau uscată.
- 1 litru de apă.
- miere sau un îndulcitor preferat.
Pregătirea infuziei de lămâie verbină:
- Se pune apa la fiert și se oprește focul când atinge aproape 90°; nu se lasă să fiarbă.
- Se adaugă frunzele de lămâiță (lămâie verbină) în ibricul cu apă, se acoperă și se lăsă la infuzat timp de aproximativ 5 minute, înainte de servire.
- Se servește dintr-o ceașcă și se îndulcește cu miere după gust. De asemenea, deoarece este o infuzie care are note importante de citrice naturale, putem adăuga puțin ghimbir ras.
- Se recomandă să bem zilnic 3 căni de ceai de lămâiță, după mese.