Nu toate rănile sunt la fel. Există, ca să spunem așa, unele care eliberează un lichid cu o culoare și un miros neplăcut. Consecința acestui fapt este că, mirosul său devine adesea o problemă psihologică și socială pentru pacient. Dar, de ce miroase atât de urât o rană? Haideți să aflăm împreună!
În primul rând, este important să știți că toate rănile nu miros urât, de obicei nu degajă miros. Fie că este vorba despre o contuzie care se referă la o rană, cum ar fi tăieturi, zgârieturi la pisici sau mușcături minore de câine, răni generate după o intervenție chirurgicală etc, nu ar trebui să miroasă urât.
Nu este un semn bun să aveți o rană care eliberează un miros urât, dacă se întâmplă acest lucru, cel mai adesea este cauzat de bacteriile anaerobe care descompun acizii grași din țesutul mort. Pe lângă miros, bacteriile pot provoca puroi și putrefacție.
Confruntat cu o rană care emite un miros, ar trebui să consultați un medic rapid, chiar dacă rana este mică, deoarece este un simptom al unei infecții. Infecția generată de bacterii trebuie controlată cât mai curând posibil pentru a preveni progresul acesteia și pentru a determina adâncirea și mărirea plăgii. Dacă aveți febră în același timp, există riscul de sepsis (otrăvire a sângelui).
Mai mult, trebuie subliniat faptul că duhoarea rănilor se datorează eliberării de diamină: cadaverină şi putresceină, două substanțe organice care se dezvoltă în țesuturi în stare de necroză datorată bacteriilor. Aceste substanțe sunt cele prezente în cadavre și în țesuturi moarte, în care putresceina degajă mirosul de carne putredă și cadaverina, de cadavru, așa cum indică și numele său.
În consecință, va fi necesar să vi se inițieze un tratament adecvat pentru a trata cauza sau cel puțin pentru a minimiza efectele adverse. Trebuie să rețineți că nu trebuie să ignorați niciodată mirosul urât dintr-o rană, deoarece nu este un simptom minor, ci este un semn că ceva este în neregulă. Deci, va fi esențial să mergeți direct și rapid la medicul dumneavoastră, care vă va analiza rana și în funcție de gravitatea acesteia, cel mai probabil vă va prescrie un tratament cu antibiotice.
Cum poate fi tratat sau minimizat mirosul unei răni infectate?
Metronidazolul este utilizat pentru combaterea mirosurilor neplăcute. Atât utilizarea sistemică a acestui medicament, cât și utilizarea externă a unguentului metronidazol 0,8% vă pot ajuta. Dar gelul este mai scump și mai puțin eficient. Metronidazol unguent poate fi amestecat în proporții egale cu un hidrogel sau cu un gel hidrocoloid. De asemenea, puteți folosi pansamente cu strat de cărbune activat, pentru gestionarea plăgilor cronice mai ales daca sunt infectate și/sau prezintă miros neplăcut. Totuși, atunci când degajă un miros puternic, ar trebui să schimbați zilnic pansamentele pentru a ajuta la minimizarea mirosurilor. Mai mult, de fiecare dată când schimbați pansamentul, trebuie mai întâi să curățați temeinic rana. Apoi, când îl aplicați, trebuie să vă asigurați că acoperă complet plaga, astfel încât să preveniți degajarea mirosului. De asemenea, dacă rana și starea răni dvs. o permite, spălarea plăgii poate fi o opțiune bună în contracararea mirosului neplăcut.