Menta, un remediu natural străvechi, perfect pentru combaterea răcelilor, gripelor, tusei și sinuzitei fără a recurge imediat la medicamente. Aroma și ingredientele acestei plante ajută la ameliorarea disconfortului. Folosirea sa în scopuri medicinale, cum ar fi inhalațiile este foarte simplă. Citiți mai multe despre efectul mentei și cum să faceți inhalații!
Menta pentru răceală, gripă, tuse: efecte benefice
Proprietățile vindecătoare ale mentei sunt utilizate pe scară largă în medicina populară, inclusiv pentru tratamentul gripei și răcelii.
Menta are efecte expectorante și imunostimulatoare evidente. Gustul proaspăt al mentei este plăcut și provine din uleiurile esențiale pe care le conține, de aceea, planta este inclusă într-o varietate de colecții de medicamente care ameliorează starea de răceală sau tuse și ajută la prevenirea acesteia. Aceste capacități de vindecare sunt oferite de următoarele aspect:
- Bogăția de mentol din plantă are un efect antibacterian pentru nas, gură și gât. Acest compus chimic extinde pereții vaselor de sânge și accelerează procesul de evacuare a sputei.
- Numeroase enzime antiinflamatorii din plantă contribuie la ameliorarea aşa-numitului nas care curge prelungit și la tratarea durerilor de gât, a pneumoniei și a bronșitei, atât la copii, cât și la adulți.
- Medicii vorbesc separat despre vitaminele și acizii conținuți în partea verde a plantei. Vitaminele C, A, acizii ascorbic și folic prezente în mentă măresc rezistența organismului atât la boli grave, cât și la răni moderate și ușoare.
- Se spune că planta are, de asemenea, un efect antibacterian. Acest lucru are un efect pozitiv asupra zonei gurii și gâtului și asupra membranelor mucoase nazale.
Cum se fac inhalațiile cu mentă?
Inhalațiile, inhalările sau absorbțiile pe căile respiratorii a unor vapori, sunt printre cele mai recomandate remedii pentru combaterea afecțiunilor clasice de sezon, precum flegma, tusea și sinuzita. Încă din cele mai vechi timpuri, s-a folosit deja această tehnică de inhalare a aromelor vindecătoare cu vapori microscopici. Vaporii de apă, de fapt, sunt combinați cu acțiunea unui ulei esențial foarte bun precum cel de mentă, care se instalează pe țesuturile afectate de boală reușește și să desfunde căile respiratorii superioare într-un mod natural și rapid, ameliorând foarte mult durerile în gât și răceala.
Dacă doriți să faceți inhalații cu mentă, aveți la dispoziție 2 opțiuni, și anume:
1. Inhalații cu ulei esențial de mentă
Această metodă de tratament este potrivită pentru toate grupele de vârstă: chiar și noii-născuși pot face inhalații.
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 5 picături de ulei esențial de mentă;
- 1 picătură de ulei de lavandă și de eucalipt, în funcție de preferințe;
- 400 ml apă.
Pașii de urmat:
- Adăugați apa într-un vas, încălziți-o, dar nu o aduceți la punctul de fierbere;
- Peste apa caldă, adăugați ulei de mentă cumpărat de la o farmacie;
- Adăugați câte o picătură din celelalte uleiuri sănătoase – lavandă, eucalipt etc.;
- Acoperiți-vă cu o pătură strânsă și începeți să inhalați aburii nu mai mult de 7 minute, asigurându-vă că vă protejați ochii pentru a evita usturimea.
2. Inhalații cu frunze de mentă
Pentru un tratament mai intens al căilor respiratorii, faceți inhalații cu mentă.
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 10 frunze proaspete de mentă;
- 1 lingură de frunze uscate de mentă;
- 1 litru de apă;
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu.
Pașii de urmat:
- Fierbeți apa și adăugați frunzele de mentă;
- Adăugați și o linguriță de bicarbonat de sodiu care are o putere mare de dezinfectare;
- Acoperiți-vă cu o pătură strânsă și începeți să inhalați vaporii nu mai mult de 7 minute;
- Puteți face inhalările chiar și de mai multe ori în timpul zilei, mai ales seara, înainte de culcare, pentru a vă odihni mai bine noaptea.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.