Spălaturile sau spălările nazale sunt indicate pentru adulți și copii și sunt utile pentru decongestionarea căilor nazale care permit trecerea oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon. Practicate în mod regulat, sunt un remediu eficient pentru limitarea riscului de infecții ORL. De asemenea, ajută căile respiratorii să lupte împotriva agresiunilor externe. Cum se face o spălătură nazală la adulți și copii? Ce produse să folosiți? În acest articol, puteți afla tot ce ar trebui să aveți în vedere.
Cuprins
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale spălăturilor nazale?
Spălăturile sunt o modalitate utilă prin care pot fi curățate căile respiratorii în mod natural. Se fac în mod obișnuit pentru a trata afecțiunile sinusurilor și nazale, cum ar fi răceală, febra fânului, congestia nazală și inflamația nasului și a sinusurilor. Unele studii au raportat că această practică de curățare poate ajuta persoanele care suferă de gripă să se însănătoșească.
Spălarea sau toaletarea nazală are multe beneficii, inclusiv în reducerea simptomelor alergice. Spălăturile nazale ajută la curățarea mucusului din sinusuri și la îndepărtarea particulelor iritante din nas, cum ar fi cele de praf, fum sau polen. Irigarea nazală elimină, de asemenea, bacteriile și virușii din nas și poate reduce umflarea nasului pentru a permite un flux de aer crescut.
Aceste spălături sunt foarte sigure și de aceea sunt utilizate în perioada postoperatorie a intervențiilor chirurgicale nazale, în tratamentul sinuzitelor cronice și al rinitei alergice.
Sunt foarte potrivite pentru copiii de vârstă școlară și pentru bebeluși care sunt supuși mai multor infecții recurente ale căilor respiratorii superioare. Spălăturile nazale elimină toate bacteriile și virușii care pot provoca aceste infecții.
Așadar, folosiți această metodă simplă și foarte eficientă, care vă ajută, de asemenea, să vă împiedicați să luați zilnic medicamente.
Ce produse se pot folosi pentru spălarea nazală?
Substanțele potrivite pentru toaletarea nasului sunt soluțiile izotonice, hipertonice sau sulfuroase. Ele sunt substanțe inofensive, foarte asemănătoare cu cele prezente în mod natural în corpul nostru.
Unele sunt soluții preparate artificial, alte produse apă distilată sau apă de mare (controlată și sterilizată cu atenție).
Cu toate acestea, produsul ideal pentru a face spălarea nazală este serul fiziologic sau soluția salină pe care le puteți achiziționa din orice farmacie.
Cum se fac spălaturile nazale?
Această procedură trebuie efectuată în chiuveta din baie și respirând pe gură, urmând acești pași:
1. Poziționați-vă în fața oglinzii. Apoi, înclinați capul înspre înainte și ușor în lateral. Cu o seringă fără ac, luați 10 până la 20 de mililitri de soluție salină.
2. Poziționați seringa la intrarea unei nari și apăsați până când serul iese din cealaltă nară. Dacă este necesar, ajustați poziția capului până când serul intră printr-una și iese prin cealaltă nară.
3. La final, suflați-vă ușor nasul într-un șervețel pentru a elimina cât mai multă secreție.
*Note:
- Ca alternativă la utilizarea unei seringi și a unei soluții saline, lavajul nazal poate fi efectuat cu un mic aparat dezvoltat tocmai în acest scop, numit „irigator nazal”, care poate fi achiziționat din farmacii sau de pe internet.
- Dacă persoanei îi este dificil să efectueze această procedură în timp ce stă în picioare, poate încerca să stea întins.
Când și de câte ori pe zi se fac spălăturile nazale?
Se recomandă efectuarea procedurii de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara – iarna și primăvara pot fi necesare mai multe spălături. În caz de probleme acute, procedura poate fi efectuată de 2 – 4 ori pe zi.
Cum se fac spălăturile nazale la copii și sugari?
Efectuarea spălărilor nazale cu seringa este foarte simplă și practică. Nu există contraindicații sau efecte adverse pentru copii și sugari. Pentru o spălare nazală corectă, sunt necesare doar o seringă și o soluție cu ser fiziologic/soluție salină.
În acest caz, este necesar să așezați copilul în poală, cu fața spre oglindă și să-i țineți capul astfel încât să nu se întoarcă și să existe riscul de a-l face să înghită soluția sau, chiar mai rău, să inhaleze lichidul de spălătură. În acest moment, umpleți o seringă de 3 sau 4 ml cu o soluție salină, scoateți acul, așezați duza seringi în nara bebelușului și apăsați rapid, astfel încât jetul de lichid să intre într-o nară și să iasă natural prin cealaltă. În cele din urmă, ștergeți-i nasul cu un șervețel!
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.