Încă din Evul Mediu exista un remediu încercat și testat pentru otrăviri și boli ale ficatului: armurariu (Silybum marianum) sau ciulinul laptelui. Între timp, vindecători cunoscuți precum Hildegard von Bingen i-au consemnat puterea benefică a ciulinului laptelui în manuscrisele vechi. Așa se face că astăzi, ciulinul laptelui este una dintre cele mai populare plante medicinale din Europa. Are efect detoxifiant asupra organismului și este utilizat pentru a trata bolile inflamatorii cronice ale ficatului și problemele digestive. Dar cum să folosești armurariul (silybum marianum) pentru a-ți regenera ficatul? Haideți să aflăm!
Cuprins
Complexul de flavonoide: Silimarina
Ciulinul laptelui aparține medicamentelor flavonoide, ceea ce înseamnă că principalele sale substanțe active provin din familia plantelor cu metabolism secundar (laturalnic). Flavonoidele sunt substanțe vegetale secundare. Semințele de ciulinul laptelui conțin diverse flavonoide: Silibin A și B (= silibinină), Silychristin și Silydianin.
Împreună formează complexul de flavonoide numit silimarină. Semințele sunt compuse din aproximativ 1 până la 3 la sută silimarină, 20 până la 30 la sută grăsimi și aproximativ 30 la sută proteine. Mucilagiile și alte substanțe vegetale secundare sunt, de asemenea, prezente.
Flavonoidele nu rămân mult timp în organism, așa că sunt excretate rapid și, prin urmare, ar trebui luate în mod regulat (de preferință de mai multe ori pe zi) pe o perioadă mai lungă de timp. Cu toate acestea, ele sunt în mare parte stabile la căldură, astfel încât sunt doar ușor reduse atunci când sunt gătite. Cu toate acestea, silimarina este puțin solubilă în apă, motiv pentru care consumul de ceai din semințe de ciulin de lapte este mai puțin eficient. Dacă doriți să vă bucurați de toate proprietățile curative ale ciulinului de lapte, ar trebui să folosiți extractele în doze mari (flavonoide).
Ce efect are ciulinul de lapte asupra ficatului?
În ultimii 40 de ani, efectul ciulinului de lapte a fost examinat și dovedit științific în numeroase studii clinice. Complexul de ingrediente active numit silimarină, precum și uleiul bogat în grăsimi și mucilagiul digestiv întărește și regenerează ficatul. Se atașează de învelișul exterior al membranei celulei hepatice și astfel o stabilizează. În acest fel, toxinele nu pot pătrunde în celulele hepatice. Acest lucru întărește ficatul, care se poate concentra apoi asupra sarcinii sale reale – filtrarea și transformarea toxinelor din organism.
Ciulinul de lapte combate bolile inflamatorii cronice ale ficatului, cum ar fi hepatita și ciroza. Luarea de ciulin de lapte poate contracara preventiv o slăbire a ficatului cauzată de poluanți precum alcoolul, medicamentele, drogurile sau toxinele chimice din mediu. Un tratament de bază de ciulinul laptelui detoxifică, întărește metabolismul și are un efect pozitiv asupra minții și corpului. Cu toate acestea, ciulinul de lapte nu este capabil să facă minuni – consumul excesiv de alcool, medicamente sau medicamente poate afecta ireversibil ficatul, în ciuda administrării acestei plante medicinale.
Se știe că are diverse virtuți, printre care:
- Promovează producția de bilă și ameliorează, în plus, bolile asociate cu tulburările biliare;
- Previne distrugerea celulelor hepatice și stimulează regenerarea acestora;
- Stimulează pofta de mâncare;
- Drenează ficatul eliminându-l de toxine (recomandat în caz de tratament medicamentos intens sau zilnic);
- Ameliorează tulburările digestive: dureri de stomac, flatulență, greutate, balonare, reflux acid, tranzit prea lent sau prea rapid;
- Favorizează digestia, ideal după un exces alimentar.
Cum să folosești armurariul pentru a-ți regenera ficatul?
În preparatele culinare, cu frunzele sale crude sau fierte, poți înlocui spanacul.
Ciulinul laptelui sau armurariul este potrivit pentru un consum sub formă de capsule sau tinctură. Doza zilnică recomandată în cazul capsulelor este de 1 pe zi înainte de mesă sau respectă indicațiilor medicului. Capsulele conțin, în general, 80% Silimarină.
În medicina pe baza de plante, în caz de ciroză, steatoză hepatică non-alcoolică (NASH), polimedicație sau chimioterapie: se iau 5 ml de extract de ciulin de lapte cu 30 min înainte de masă, 1 dată pe zi. Trebuie să urmezi 3 cure pe an, o dată la 3 luni.
Pentru o mai mare eficiență, măcină 1 lingură de semințele de ciulinul laptelui într-o râșniță de cafea și consumă imediat praful înainte de mese.
De asemenea, 2-3 linguri de făină de semințe de armurariu, le poți amesteca cu chefir, lapte sau suc. În plus, poți adauga adăuga orice fructe în băutură și amesteca bine cu un blender până obții un cocktail natural, sănătos. Consumă 1 linguriță din acest cocktail de 2-3 ori pe zi.
După un exces alimentar (masă festivă, alcool), infuzează 15g praf de ciulin de lapte 10 min într-un litru de apa. Bea această infuzie înainte de mese până te simți mai bine.