Avem nevoie de sare pentru nenumărate funcții ale corpului și ne place în mod natural gustul său. Cu toate acestea, sarea poate fi periculoasă atunci când o consumăm în cantități prea mari. Din fericire, există alternative naturale gustoase cu care ne putem condimenta preparatele, fără a folosi sare.
Înlocuitor de sare: sarea este de fapt importantă
Sarea este esențială pentru viață. Amestecul de ioni de sodiu și potasiu sprijină organismul în construirea oaselor, digestia și echilibrul apei, printre altele. Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă adulților maxim 5 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, fiind ascunsă în multe alimente procesate precum pâine, cârnați, brânză sau preparate gata preparate, majoritatea românilor consumă astăzi mai multă sare decât cred – și adesea dublează doza zilnică recomandată. Principala problemă este aceea că aportul excesiv de sare a fost asociat cu boli precum hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, în special la persoanele sensibile la sare. Sănătatea oaselor, sănătatea stomacului, flora intestinală și rinichii pot avea de asemenea de suferit. Pe scurt, există atâtea motive întemeiate pentru a avea un consum cât mai mic al acestei comori albe.
Cum și cu ce să înlocuim sarea?
Există soluții! Iată 10 alternative naturale și sănătoase la „aurul alb”!
1. Lămâie
Analizatorii gustativi prezenți pe limbă fac posibilă recunoașterea gustului (dulce, sărat, amar și acru) care este transmis creierului. Segmentul analizatorului gustativ sărat este învecinat cu cel acru: și cu cât mâncăm mai acru, cu atât creierul nostru va avea dificultăți în identificarea gusturilor sărate. De aceea, cea mai bună idee ar fi să înlocuim sarea cu lămâie.
2. Ierburi proaspete și condimente
Când ne gândim la mâncăruri gustoase, ne gândim la sare, dar în loc de aceasta putem folosi o varietate de plante. Iată o selecție de condimente, ierburi și ierburi proaspete care fac mâncarea noastră cu adevărat gustoasă:
- De la condimente cu un gust puternic, cum ar fi anason, nucşoară, fenicul, cardamom, chili și până la hrean sau ghimbir, toate aceste produse pot fi potențiatori de aromă foarte buni.
- Ierburile proaspete precum pătrunjel, dafin, oregano, mărar, rozmarin, leuștean, coriandru sau maghiran dau o aromă plăcută.
- Ierburile uscate precum, busuioc, chimen, boia de ardei, curry și ardei proaspăt măcinat pot fi folosite pe post de înlocuitori ai sării în multe feluri de mâncare.
3. Alge marine
Sărate natural, algele marine sunt o alternativă perfectă la sarea albă. Câteva frunze adăugate în salată, în supă sau în preparatele cu pește și masa noastră va avea mai mult gust dar nu și sare. În plus, oferă o doză semnificativă de fibre (33 până la 55% din masa uscată a algelor).
4. Oțet
De asemenea, putem înlocui sarea cu oțet de înaltă calitate. Diferitele tipuri de oțet, chiar dacă au un gust acru, ele oferă preparatelor noastre un gust de neuitat. Pentru dressingul salatelor, este mai bine să folosim oțet natural de mere sau balsamic. Foarte bun în acest scop este vinul oțet alb sau roșu, aromat cu ierburi aromate. Oțetul de Sherry cu adaos de cicoare verde se asortează bine cu carnea, iar oțetul de orez este foarte popular în bucătăria chineză.
5. Sos de soia
Sosul de soia este o mană cerească pentru iubitorii de delicii culinare. Odată cu apariția modei pentru bucătăria asiatică, acest înlocuitor de sare a intrat ferm în viața de zi cu zi a multor gospodine, deoarece adaugă o aromă delicioasă mâncărurilor și oferă multe beneficii organismului. Atenție totuși, odată cu popularitatea în creștere a acestui produs, unii producători fără scrupule au început să adauge sare în acest sos. Așa că, trebuie să-l folosim întotdeauna cu moderație sau putem opta pentru un sos de soia făcut în casă.
6. Germeni
Pe lângă faptul că se asortează de minune cu salatele, de asemenea, sunt bombe nutritive datorită perioadei lor de fermentație. Germeni au puterea de a îmbunătăți gustul nenumăratelor rețete. Le putem adăuga în mâncăruri gătite, precum și în mâncăruri reci sau în sandvișuri. Cu toate acestea, este recomandat să nu gătim semințele încolțite, deoarece există riscul de a le distruge toți nutrienții.
7. Sare de țelină
După cum sugerează și numele, această sare este compusă în esență din țelină uscată și deshidratată, o legumă bogată în mod natural în sodiu biodisponibil. A nu se confunda cu „sare cu țelină”, un amestec de sare (90%) și pudră de țelină (10%).
8. Drojdie
Multe feluri de mâncare, în special supele și tocănurile, pot căpăta o aromă plăcută și datorită drojdie. Simpla adăugare a acesteia în felul de mâncare preparat, ne va ajuta să scădem consumul de sare. Trebuie spus că este potrivită pentru consum, atât extractul de drojdie, fulgii de drojdie, cât și pastele condimentate cu drojdie. Cu toate acestea, specialiștii ne atrag atenția că nu trebuie să cumpărăm drojdie în care a fost adăugată sare.
9. Uleiuri aromatice
Cine spune ulei, spune moderație. Uleiul aromat este o alternativă excelentă la sare. Pur și simplu, vom alege planta aromatică care ne place cel mai mult și o vom lăsa să macereze în uleiul dorit.
10. Bulion
Bulionul de toamate are suficientă aromă pentru a îmbunătăți gustul multor preparate și, prin urmare, putem reduce consumul de sare și de aditivi nenaturali. În plus, acest sos poate fi congelat, astfel încât îl putem folosi oricând pe post de condiment în supe de gulaș și curry, precum și în preparatele cu orez și bulgur.