Carul Mare (Ursa Mare) este una dintre cele mai cunoscute constelații din emisfera nordică și este vizibilă pe tot parcursul anului. Este cunoscută de toți observatorii datorită mărimii și luminozității sale. În cele ce urmează, vă învățăm cum puteți localiza această constelație denumită colocvial Carul Mare.
Pentru a localiza Carul Mare, alegeți un loc în care nu există prea multă poluare luminoasă și este o noapte senină, trebuie doar să priviți spre nord. Căutați pe cer figura unui car, tigaie sau a unei cratițe, o figură care se distinge destul de ușor, formată din stelele Carul Mare.
De acolo puteți localiza și Carul Mic (Ursa Mică) și faimoasa stea polară (Alpha Ursae Minoris), deoarece dacă înmulțiți distanța dintre stelele Beta Ursae Majoris Merak și Alpha Ursae Majoris Dubhe cu 5, puteți găsi coada Ursei Mici, unde se află steaua polară.
Când puteți localiza Carul Mare în funcție de anotimp?
Din ianuarie până în martie constelația va apărea pe cerul nopții în poziția nord-vest, în jurul orei 18:00. Între miezul nopții și ora 1 dimineața va fi chiar deasupra ei, înainte de a dispărea în direcția nord-vest, în jurul orei 7 dimineața.
Din aprilie până în iunie, Carul Mare va apărea în jurul orei 9:00. Pe măsură ce noaptea înaintează, se va deplasa în poziția nord-vest, până în zori, la 6:00 am.
Apoi, din iulie până în septembrie, constelația va fi vizibilă în jurul orei 22 în nord-vest. Va apărea treptat din ce în ce mai jos la orizont pe măsură ce se apropie ora 6:00.
În lunile consecutive din octombrie până în decembrie, Carul Mare va apărea sub orizont în nord-vest la ora 18 și va rămâne sub orizont spre est, până în jurul miezului nopții; înainte de a se deplasa mai sus pe cer până la răsăritul soarelui în jurul orei 6am.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.