Geranium (pelargonium) sau mușcata este una dintre cele mai frecvente plante cultivate pe pervazurile ferestrelor românilor. Din păcate însă, mușcata tinde să contracteze diverși dăunători, mai ales primăvara când larvele paraziților încep să se dezvolte. În cazul în care observați o infestare cu acești dăunători, ar trebui să acționați rapid, altfel plantele dvs. vor fi afectate iremediabil. Prin urmare, dacă vă întrebați cum puteți să scăpați de dăunătorii mușcatei și să preveniți o infestare, continuați să citiți acest articol.
Cuprins
Care sunt cei mai frecvenți dăunători ai mușcatei?
Pe lângă diverse boli, o sumedenie de insecte se hrănesc cu frunzele și alte părți ale plantei. Printre cei mai frecvenți dăunători, se numără următorii reprezentanți:
- Fluturii bronz de geraniu: sunt cunoscuți și sub denumirea de Geranium bronz (Cacyreus marshalli). Larvele înfometate ale acestui fluture de mușcată deteriorează petalele florilor sau fac găuri în frunze.
- Afidele: aceste mici insecte, care au o dimensiune de până la 7 mm, preferă să stea pe partea inferioară a frunzelor. Ele sug seva plantelor și secretă o substanță lipicioasă și dulce care atrage alți dăunători, cum ar fi mucegaiul cu fungii.
- Musculița albă: ouăle și larvele de musculiță albă apar ca numeroase puncte albe pe partea inferioară a frunzelor. La cea mai mică atingere a plantelor, multe dintre micile musculițele albe, se sperie și ele.
- Acarieni (păianjeni de plante): nu sunt doar dificil de detectat, ci și de eliminat. Acești acarieni mici sunt practic invizibili cu ochiul liber, dar îi putem recunoaște după daunele lăsate în urma hrănire lor.
Cum să scapi de dăunătorii mușcatei cu remedii naturale?
În timp ce îndepărtați oricum frunzele și florile ofilite, puteți profita de ocazie pentru a inspecta mușcatele pentru gradul de infestare, fie că este vorba de boli sau dăunători. De exemplu, celebrul fluture de mușcată, în stadiul larvar se hrănește cu frunze, flori și muguri. Veți observa prezența acestor dăunători de mușcate de la sfârșitul lunii mai, când mușcatele dvs. nu vor mai înflori și vor dezvolta pete închise la culoare pe ele. Cu toate acestea, înainte de a recurge la substanțe chimice, este mai bine să folosiți remedii naturiste eficiente sau să aveți răbdare. Fluturii, vor dispărea la fel de rapid cum au apărut. În caz de necesitate, puteți recurge la următoarele remedii naturiste:
Apa cu săpun luptă împotriva tuturor dăunătorilor mușcatei
Primul remediu natural care poate distruge majoritatea insectelor mușcatei și ține dăunătorii departe, este apa cu săpun. Următorul amestec s-a dovedit deosebit de util pentru mușcată: 1 litru de apă (ideal de ploaie) cu 1 strop generos de detergent de vase (cele cu miros de citrice sunt foarte potrivite) și 2 linguri de ulei de gătit.
Amestecați bine toate ingredientele și pulverizați amestecul pe toată planta. Nu uitați de partea inferioară a frunzelor. Dacă infestarea este severă, puteți freca frunzele și lăstarii cu o cârpă înmuiată în acest insecticid. Asigurați-vă doar că tratamentul natural nu intră în pământ! În plus, trebuie să repetați pulverizarea la intervale de câteva zile pentru a elimina ultimele ouă și larve depuse.
Macerat de ardei iute și usturoi pentru a elimina majoritatea dăunătorilor întâlniți la mușcată
O alternativă valabilă la apa cu săpun, este maceratul de ardei iute cu usturoi: într-un pahar cu apă, amestecați cel puțin 1 lingură de ardei iute măcinat cu 2 căței de usturoi pisați mărunt, apoi lăsați amestecul la macerat peste noapte.
Odată ce observați că maceratul este gata de utilizare, trebuie să îl filtrați și să îl puneți într-o sticlă de plastic cu pulverizator, apoi să-l pulverizați direct pe mușcată. După aproximativ 7 zile, repeți pulverizarea dacă infestarea este foarte mare.
Tratament naturist cu ulei de neem pentru insecte la mușcată
Uleiul de neem este un remediu natural eficient pe care îl puteți folosi pentru a combate insectele de mușcată. Acest ulei acționează asupra acestor dăunători, împiedicându-i să ajungă la frunze pentru a depune ouă și întărește sistemul imunitar al plantei. Cel mai bun mod este să-l pulverizați peste întreaga plantă și, în cazul unui atac sever, să includeți puțin din el în sistemul de irigare pentru a întări și mai mult planta. Vă recomandăm să aplicați tratamentul pentru prevenție la o distanță de 7 zile, respectiv 14 zile, dacă dăunătorul dacă este deja prezent. Doza pe pe care trebuie să o utilizați în tratamentul contra fluturelui de mușcată, afidelor, musculiței albe etc. este de 1,5 ml ulei de neem/litru de apă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.