Home Sănătate Cum să știi dacă o rană este infectată?
Sănătate

Cum să știi dacă o rană este infectată?

O rană infectată poate duce la consecințe grave dacă nu este tratată corect, deci recunoașterea este esențială. Chiar și o rană mică, care nu are nevoie nici de cusături, poate cauza probleme majore, așa cum se întâmplă în cazul infecțiilor pielii cauzate de stafilococi sau streptococi. Recunoașterea semnelor precoce de infecție a rănii permite intervenția rapidă a profesioniștilor din domeniul sănătății. Există câteva modalități simple de a ști dacă o rană este infectată sau nu. Citiți în continuare acest articol pentru a afla care sunt cele mai frecvente simptome asociate cu o infecție a rănii.

Dacă rana este inflamată, riscați să vă infectați

Pentru a afla dacă rana dvs. este expusă riscului de infecție, verificați întotdeauna dacă zona pielii afectate este umflată sau roșie. Dacă observați că zona din jurul plăgii dvs. este inflamată și roșeața se extinde, infecția ar putea fi în curs de dezvoltare.

Dacă rana se agravează, aveți febră de peste 38°C

Dacă rana se agravează și se instalează infecția, este foarte probabil ca în câteva ore să aveți febra de peste 38°C, și persistentă. Este normal ca rana să fie fierbinte, dar dacă întregul corp înregistrează o creștere a temperaturii, se datorează faptului că infecția se răspândește. De asemenea, pacienții care prezintă febră pot avea dureri de cap și o pierdere a poftei de mâncare. În acest caz, nu trebuie decât să vă măsurați febra cu un termometru pentru a vă evalua starea de sănătate.

Dacă rana se agravează, pielea se înroșește, se umflă sau apar linii roșii

În faza acută, rănile vor apărea inițial roșii din cauza procesului natural de vindecare inflamatorie, dar ar trebui să se reducă treptat în aproximativ 5-7 zile. Roșeața, umflătura și apariția unui linii sau dungi roșii în jurul plăgii care continuă să se extindă și să se agraveze este un semn al infecției rănii. Aceasta înseamnă că infecția se răspândește din rană în sistemul limfatic, care este responsabil pentru drenarea fluidelor din țesuturi.

Puteți urmări dacă roșeața și rana se extinde făcând fotografii sau desenând o linie în jurul zonei roșii cu un marker, iar dacă o depășește, atunci poate fi foarte grav.

Odată cu infecția, simțiți durere

Dacă rana se infectează, este foarte posibil să simțiți durere. Unul dintre cele mai clasice simptome ale infecției este durerea intensă și continuă, adesea asociată cu o senzație anormală de căldură în zona afectată de rană. În cazul în care simți vreunul dintre aceste simptome, este recomandat să luați legătura cu medicul dumneavoastră.

Odată cu infecția, rana eliberează lichid

Verificați dacă există puroi în jurul plăgii sau dacă eliberează un lichid gălbui. Dacă observați o colecție de puroi (abces) sau un lichid tulbure scurgându-se din rană, acesta este un semn clar al infecției. De asemenea, este ușor de recunoscut, deoarece poate avea un miros destul de neplăcut. În acest caz, trebuie să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.

Dacă infecția se agravează, resimțiți o stare de rău – amețeli, greață, diaree etc.

Vedeți dacă aveți un disconfort general. Acesta este un indicator simplu și clar al infecției. Dacă v-ați rănit și câteva zile mai târziu începeți să vă confruntați cu simptome, cum ar fi dureri musculare, dureri de cap, amețeli, greață, vărsături sau diaree, pot fi deasemenea indicatori ai răspândirii infecției din leziunea localizată la alte sisteme ale corpului, în primul rând la sistemul gastrointestinal.

 

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!