Home Nou Cum se calculează viteza, distanța și timpul?
Nou

Cum se calculează viteza, distanța și timpul?

Urmareste-ne pe Google News

Calcularea vitezei, distanței și timpului sunt utile din mai multe motive: fac posibilă prezicerea distanței parcurse, calcularea rutelor mai rapide, calcularea orelor petrecute în călătorii și mult mai multe. Da, dar cum se calculează viteza, distanța și timpul, fie că este vorba despre o persoană, un animal sau un vehicul, cum ar fi o motocicletă, o mașină sau o navă spațială? Calculul celor trei variabile este în realitate o operație destul de simplă, atâta timp cât se aplică formulele matematice corecte (care în acest caz sunt doar împărțirea și înmulțirea). Să le luăm rând pe rând!

Viteză

În fizică, viteza reprezintă raportul dintre distanța parcursă și durata deplasării corpului. Unitatea de măsură a vitezei în sistemul internațional este metru/secundă (Exemplu: un cal merge cu 3 metri pe secundă).

Viteza se calculează pe baza următoarei formule:

v = d / t

Unde:

  • V= viteza de deplasare;
  • D= distanța parcursă;
  • T= timpul necesar acestui parcurs.

Exemplu:

Calculul vitezei pentru a parcurgere 100 km în 20 de ore este:
v= 100/20 = 5 km/h


Distanţă

Distanța este lungimea de la un punct la altul. În sistemul internațional, distanța se măsoară în metri. În cazul distanțelor lungi, acestea vor fi în mare parte măsurate în kilometri (Exemplu: distanța de la casă la școală este de 2 kilometri).

Distanța se calculează pe baza următoarei formule:

d = v x t

Unde:

  • D= distanța parcursă;
  • V= viteza de deplasare;
  • T= timpul necesar acestui parcurs.

Exemplu:

Calculul distanței parcurse în 20 de ore cu o viteză constantă de 5 km/h este:
d = 5 x 20 = 100 km


Timpul

Timpul este înainte continuu în care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor. Unitatea de măsură pentru timp în Sistemul Internațional de Unități de Măsură este secundă, având simbolul „s”. (Exemplu: o mașină a călătorit timp de 2 ore și 45 de secunde).

Timpul se calculează pe baza următoarei formule:

t = d / v

Unde:

  • T= timpul necesar acestui parcurs;
  • D= distanța parcursă;
  • V= viteza de deplasare.

Exemplu:

Calculul timpului în parcurgerea a 100 km, la o viteză de 5 km/h este:
t = 100/5 = 20 ore

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!