Tulpina este un organ vegetativ al plantelor superioare, care are rolul de a susține ramurile, frunzele, florile și fructele, și de a conduce seva brută de la rădăcină spre frunze și seva elaborată de la frunze către celelalte organe.
Tulpina este organul vegetativ al plantei de obicei suprateran și a cărui formă depinde de mediul de viață și rolul îndeplinit în viața plantei.
Cum se clasifică plantele în funcție de tulpinile lor?
Tulpini erbacee
Aceste tulpini poartă acest nume deoarece, indiferent de mărimea lor nu au dezvoltat structuri lemnoase, astfel încât consistența lor este mai mult sau mai puțin moale, delicată, flexibilă și suculentă. Cele mai multe sunt cunoscute ca ierburi. Ierburile la rândul lor, pot fi împărțite în anuale (cele care se dezvoltă și mor într-un an), bienale (plante care au ciclul de dezvoltare și de viață de doi ani), perene (care trăiesc și rodesc mai mulți ani de-a rândul) sau bulboase, care au forma unor bulbi bulbi, tuberculi sau rizomi.
Tulpini lemnoase
Tulpinile lemnoase sunt ale copacilor, tufișurilor și agățătoare. Ele pot fi perene sau foioase (care rămân fără frunze cele două anotimpuri ale anului – toamna și iarna). Indiferent de mărimea acestora și spre deosebire de tulpinile anterioare, au dezvoltat structuri lemnoase, care le fac dure și rigide.
Tulpini semi-lemnoase
Aceste tulpini se încadrează între acele plante ale căror tulpini au dezvoltat o structură de consistență mixtă între erbacee și lemnoase. Cele mai cunoscute tulpini de acest tip sunt cele ale trandafirilor.
Tulpini fibroase
Această clasificare cuprinde tulpinile tuturor palmierilor. Ele sunt tulpini cilindrice, fără ramuri și în vârf susțin un morman mare de frunze.
Tulpini suculente
Sunt tulpini spongioase, inconsistente și servesc la depozitarea apei, cum este și cazul cactusului.