Home Auto, Diverse, Nou Cum se conduce o mașină cu cutie automată?
AutoDiverseNou

Cum se conduce o mașină cu cutie automată?

Urmareste-ne pe Google News

Mașinile dotate cu cutie de viteze automată, se presupune, că se conduc mai ușor decât cele dotate cu cutie de viteze manuală. Cu toate acestea, începutul poate fi un obstacol, iar un conducător auto poate greși comenzile unui vehicul complicat. Pentru a putea trece peste probleme vă explicăm elementele de bază ale conducerii unei mașini cu transmisie automată. Iată ce presupune să faci:

Prima noastră recomandare privind modul de conducerea unei mașini automate este de a citi cu atenție manualul de instrucțiuni al vehiculului. De obicei, producătorii oferă sfaturi specifice despre modul de a face acest lucru.

După cum știi, mașina automată nu are nici o pedală de ambreiaj. Dacă ai condus până acum o mașina cu cutie de viteze manuală, poate fi o problemă din punct de vedere al ergonomiei, mai ales dacă petreci zilnic mult timp conducând.

Un sfat bun cu privire la modul de a conduce o mașină automată este că, înainte de a începe, ar trebui să plasezi piciorul stâng pe suportul pentru picioare, astfel încât să adopți o poziție confortabilă. Evită în mod constant să stai cu piciorul ridicat, deoarece îți poate provoca dureri musculare.

Știi deja că ai doar pedala de accelerație și de frână. La mașina automată nu vei avea nevoie de acestea, în același timp, vei folosi piciorul drept pentru ambele. Laba piciorului stâng va rămâne mereu în repaus.
pedale masina automata

Nu vei mai putea să schimbi treptele de viteză pentru a controla puterea mașinii, astfel vei avea impresia că mașina se conduce singură și nu răspunde la comenzile tale. Acesta este un sentiment comun pe care îl oferă mașinile automate.

Pentru a rezolva această problemă poți folosi pedala de frână a mașinii pentru a forța în treptele inferioare. Să fii conștient de faptul că o mașină cu transmisie automată este perfect pregătită să se adapteze diferitelor stiluri de conducere; ar trebui să încerci să depășești acest sentiment de a nu avea control asupra mașinii.

În situații cu tracțiune redusă, trebuie să știi dacă mașina ta are modul de iarnă sau o opțiune similară, astfel încât să poți conduce mașina automată în mod corespunzător pentru aceste condiții. În cazul în care nu are această setare cea mai bună alternativă este să conduci încet, în funcție de carosabil și de trafic.

După cum știi, mașină automată selectorul de viteze are următoarele poziții:
  • D (Drive). Pentru a porni și muta.
  • P (Parcare). Atunci când parchezi mașina.
  • R (marșarier). Condus cu spatele.
  • N (neutru). Pe liber.

De asemenea, mașina automată poate avea alte opțiuni pe selectorul de viteze. Acestea vor fi marcate 1, 2 și 3. Ele sunt destinate a fi utilizate ca trepte inferioare pentru situații speciale, pentru pante foarte mari sau pentru alte cazuri în care necesita accelerare mai mare decât de obicei. Nu ai nevoie să le utilizezi pe aceste pentru a te deplasa între pozițiile D și P, adică acestea nu sunt necesare, în condiții normale de conducere.
cutie automata
Pentru a porni mașina cu cutie de viteze automată, poziția schimbătorului trebuie să fie în “P”; unele modele chiar blochează pornirea motorului, în acest mod. Pentru a porni, apăsă pe frână și deplasează maneta schimbătorul de viteze la ‘D’, apoi eliberează foarte ușor pedala de frână. La fel cum ai face o scurtă oprire, la fel ca la un semafor.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (2 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!