Cartofii pot rezista foarte bine în cămară, chiar și câteva săptămâni. Cu toate acestea, ai pot fi congelați și păstrați pe o perioadă mult mai lungă de timp. Păstrarea cartofilor în congelator poate fi utilă, mai ales dacă aveți o cantitate mare din această legumă și dacă doriți să evitați să încolțească sau să se strice în cămară. Deci, dacă vă întrebați cum se congelează cartofii, continuați să citiți acest articol.
Cuprins
Cum se congelează cartofii cruzi?
Atenție: cartofii cruzi nu sunt potriviți pentru congelare. În contact cu temperatura scăzută, amidonul din cartof este un zahar lent, care se transformă în fructoză și glucoză, niște zaharuri rapide. În final, va avea un gust dulce care are puțin de-a face cu gustul aromat al cartofului și este perceput ca fiind neplăcut. În plus, temperaturile sub 0 grade Celsius afectează structura celulară a legumei: după decongelare tuberculii devin moi.
Așa încât, cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a păstra cartofii în stare bună este să îi fierbeți. Iar pentru a face acest lucru, curățați-i de coajă și tăiați-i în bucăți, în felii subțiri sau lăsați-i întregi. Puneți apa pe foc și când dă în clocot, adăugați cartofii și lăsați-i să fiarbă timp de aproximativ 5 minute, în timp ce pregătiți un recipient cu apă și gheață. De îndată ce s-au fiert, scoateți cartofii din apa fierbinte și transferați-i imediat în apă cu gheață, pentru a opri gătitul.
La final, tamponați-i ușor și lăsați-i să se usuce pe un prosop. În acest moment, puneți-i într-o pungă de congelare, lăsând aerul să iasă bine și sigilându-i cu grijă. Această metodă vă va permite să îi păstrați timp de 12 luni.
Cum se congelează cartofi prăjiți?
Tăiați cartofii pai, puneți-i în apă cu sare și un strop de oțet și prăjiți-i într-o tigaie cu ulei de floarea soarelui (nu de măsline). Trebuie să vă asigurați că îi gătiți doar pe jumătate.
Lăsați cartofii prăjiți să se răcească și întindeți-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Păstrați-i în congelator pentru cel puțin 6 ore, până se întăresc. Apoi, mutați-i într-o pungă de congelator ermetică, eliminând cât mai mult aer posibil.
Când îi veți scoate din compartimentul congelatorului, nu trebuie decât să îi prăjiți sau să îi rumeniți câteva minute și nu este necesar să îi dezghețați în prealabil.
Cum se congelează cartofi copți?
Ați pregătit prea mulți cartofi copți? Nicio problemă, se congelează foarte bine. Odată ce ați copt bine cartofii, scoateți-i din cuptor, lăsați-i să se răcească, apoi introduceți-i într-o pungă de congelator sau într-un recipient ermetic. Asigurați-vă că lăsați puțin spațiu în ambalaj, deoarece prin înghețare, cartofii își vor mări volumul. Etichetați ambalajul, scrieți data curentă și transferați-l în congelator. Puteți păstra astfel cartofi copți timp de 4 luni.
Cum se dezgheață cartofii?
În general, vă recomandăm să introduceți cartofii direct în cuptor, în apă clocotită sau într-o tigaie cât timp sunt încă înghețați. Sau îi puteți dezgheța parțial mutându-i din congelator în frigider și așteptând câteva ore înainte de a-i încălzi sau găti. În cazul gătirii, vă sfătuim să utilizați cuptorul.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.