Home Nou Cum se curăță un ceainic de murdărie și calcar?
Nou

Cum se curăță un ceainic de murdărie și calcar?

Urmareste-ne pe Google News

Ceainicul se murdărește adesea pe interior și exterior, mai ales atunci când fierbeți apă în el de câteva ori pe zi. Murdăria din și de pe fierbător, pe lângă faptul că este inestetică, ea poate provoca distrugerea accelerată a rezistenței și a altor elemente ale aparatului. Cum să curățați și detartrați ceainicul și să preveniți acumularea de negreală și calcar în viitor? Astăzi există multe produse de curățare a aparatelor de bucătăriei care promit să curețe cele mai delicate suprafețe fără a le deteriora. Dar pentru a curăța un ceainic din sticlă sau porțelan, cel mai bine este să o faceți cu produse naturale și biodegradabile, aceleași pe care le foloseau bunicile noastre.

Cum să curățați un ceainic de murdărie pe exterior?

Curățarea ceainicului este foarte simplă, mai ales dacă este confecționat, fie din fontă, sticlă, argint, porțelan sau chiar electric, pentru că astfel puteți evita acele arsuri și pete inestetice de pe suprafața acestuia. Deși cei mai mulți gospodari consideră că o simplă curățare cu apă și detergent este suficientă pe exterior, ceainicele ajung să se păteze sau să se înnegrească foarte tare pe fund. Din fericire, eliminarea murdăriei nu necesită aplicații speciale, existând multe soluții care pot fi adoptate precum apa caldă și bicarbonatul. Doar umpleți un mic lighean cu apă foarte fierbinte în care dizolvați 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Apoi, înmuiați ceainicul în soluție și lăsați-l la macerat câteva ore. După aceasta perioadă, va fi suficient să îl lustruiți cu o cârpă moale, eliminând astfel toată murdăria acumulată. Dacă partea inferioară, cea care este în contact cu focul, este deosebit de neagră, nu trebuie decât să mototoliți o folie de aluminiu într-o minge dură, să turnați peste el o linguriță de bicarbonat și să frecați energic. Nu folosiți niciodată această metodă pe alte părți ale fierbătorului.

Cum să curățați și detratați un ceainic pe interior?

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a curăța bine un ceainic în interior, este să îndepărtați manual orice reziduu care s-ar putea afla în înăuntrul său, cum ar fi ierburi sau fire de ceai. Apoi, puteți încerca unul dintre cele mai bune remedii: borax și bicarbonat de sodiu: cumpărați borax și bicarbonat de sodiu și combinați-le într-un raport de 4:1, dizolvați-le cu apă fierbinte și umpleți ceainicul. Puneți-l la înmuiat cel puțin 2 ore, apoi treceți o perie moale peste suprafața sa interioară și clătiți-l.

Un alt remediu, la fel de eficient, de a elimina depunerile de tartru din ceainic este oțetul, dar puteți folosi și suc de lămâie sau acid citric. Oțetul nu este altceva decât acid acetic, care va acționa asupra acelei cruste minerale și o va dizolva. Tot ce trebuie să faceți este să-l încălziți în același ibric. Unii oameni preferă să-l amestece cu apă, în proporții egale cu oțet pur sau cu suc de lămâie. Trebuie doar să îl puneți la fiert câteva minute, apoi să așteptați să acționeze. Veți vedea cum calcarul și murdăria ies de pe fund, lăsând din nou partea de jos a vasului perfect curat. Dacă observați că încă au rămas incrustații, repetați operațiunea dar lăsați lichidul să acționeze peste noapte înainte de a-l da în fiert, folosind o cantitate mai mare de oțet și suc de lămâie.

O altă modalitate naturală și casnică de a îndepărta depunerile din ibric este și apa clocotită, la care trebuie să adăugați coji de cartofi. Pentru a crește eficacitatea acestei metode, este recomandat să repetați operațiunea de mai multe ori, amintindu-vă să înlocuiți cojile cu altele proaspete. Această metodă de curățare este cunoscută și folosită de multe generații.

O ultimă modalitate de a curăța un fierbător este să-l umpleți cu apă și să puneți o tabletă de curățare a protezelor dentare sau două în el și să-l lăsați să stea peste noapte. A doua zi, clătiți ceainicul și spălați-l cum o faceți de obicei.

Cum să preveniți acumularea de murdărie și calcar în interiorul și exteriorul ceainicului?

Pentru a preveni acumularea murdăriei și a calcarului atât pe exteriorul cât și pe interiorul său, vă recomandăm să îl îngrijiți cu atenție în timp. Iată câteva sfaturi practice pentru a-l menține curat și în bună stare!

  • După ce ați folosit ceainic, clătiți-l cu apă fierbinte pe interior și exterior și evitați utilizarea detergentului.
  • Nu lăsați niciodată apă sau ceaiul prea mult timp în ceainic, deoarece se va păta și se va depune calcar.
  • Ștergeți pereții exteriori și interiori cât sunt încă calzi.
  • Nu frecați niciodată ceainicul cu un burete care are o suprafață abrazivă, ci ștergeți-l cu o cârpă moale.
  • Lăsați întotdeauna interiorul ceainicului să se usuce la aer fără capac.
  • Nu utilizați niciodată agenți de detartrare, substanțe chimice, agenți de curățare și/sau agenți de curățare pentru a curăța exteriorul și/sau interiorul ceainicului.
Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!