Ceapa poate fi consumată prin diferite metode de preparare, cum ar fi crudă, prăjită, fiartă, prăjită sau coptă, și poate adăugată în toate felurile de mâncare indiferent de anotimp. De aceea, mulți oameni preferă să o țină întotdeauna la frigider. Cu toate acestea, în funcție de perioada și metoda de depozitare, se poate înnegri și putrezi. Prin urmare, pentru ca ceapa noastră să rămână în stare perfectă mai mult timp și să o putem consuma fără probleme, mai jos vom vedea cum ar trebui să păstrăm, și să depozităm ceapa, astfel încât să nu fim nevoiți să o aruncăm.
Cât timp putem păstra ceapa?
Perioada de valabilitate depinde de tipul de ceapă. Ceapa care este recoltată primăvara sau vara este mai puțin ușor de păstrat decât altor soiuri.
- Ceapa netăiată poate fi păstrată într-un loc întunecat și uscat până la două săptămâni
- Ceapa uscată (cu coajă fermă) poate fi păstrată chiar și câteva luni de zile.
- Ceapa feliată poate fi păstrată la frigider timp de 4-5 zile.
- Ceapa congelată poate fi păstrată până la un an.
Cum păstrăm ceapa pe tot parcursul anului?
Ceapa este o leguma sensibilă la „umezeală”. Umiditatea acesteia este de 65-70%, care este mai mică decât cea a altor legume, iar după recoltare ar fi trebuit să o uscăm înainte de depozitare, pentru a-i prelungi durata de valabilitate. Trebuie reținut că, atunci când alegem să o depozităm într-un loc însorit „cu temperatură prea ridicată” pentru a-i accelera uscarea, acesta va fi cuprinsă de mucegai și altele asemenea. Temperatura adecvată cu care poate fi efectuată uscarea este cuprinsă în intervalul de 25 și 30° C.
Însă, după ce vom parcurge procesul recomandat de uscare, principala regulă de păstrare este acea de a-o conservare în stare uscată. Cu alte cuvinte, cel mai bun mod de a păstra ceapa pe tot parcursul anului, este de a-o depozita într-un loc răcoros și uscat – ideal într-o cămară adecvată, în afara razelor solare directe și evitând aceste două mase de aer: „cald și umed”. Astfel încât, temperatura trebuie menținută constantă; fluctuațiile de temperatură trebuie evitate în timpul depozitării. De asemenea, nu este recomandat să o depozităm în frigider, la fel ca legumele obișnuite, unde umiditatea este ridicată. Păstrată acolo mult timp, își pierd gustul foarte repede. Cu toate acestea, ceapa nouă și ceapa roșie, care au un conținut mai mare de umiditate decât ceapa obișnuită, poate fi potrivit să le refrigerăm, însă trebuie să avem grijă atunci când le manipulăm.
Cum depozităm ceapa pentru acasă?
Atunci când alegem locul potrivit pentru depozitarea cepei în propria noastră locuință, este foarte important să nu o așezăm lângă cartofi, deoarece va absorbi umezeala și o va strica. În continuare, vom menționa câteva mici recomandări, pentru a afla cum să păstrăm ceapa în stare bună chiar și câteva luni. Aceste recomandări sau reguli de depozitare, includ următoarele:
- Nu trebuie să folosim pungi de plastic pentru a depozita ceapa.
- Trebuie să-i asigurăm cepei o temperatură constantă între 4° C și 12° C.
- Trebuie să evităm îngrămădirea cepei, lovirea și zdrobirea acesteia.
- Putem tăia rădăcinile de la bază – și puțin din nodul unde se dezvoltă tulpina – cu o foarfecă sau un cuțit dezinfectat. Acest lucru întârzie încolțirea și le permite să fie păstrate mai mult timp.
- Recomandat ar fi să alegem un loc întunecat, astfel încât să nu se strice.
- Ar trebui să o depozităm într-un loc bine ventilat și uscat.
- Putem face ca ceapa să fie ventilată în mod adecvat folosind o plasă sau un sac pentru păstrarea legumelor și legând un nod între fiecare ceapă pentru a preveni absorbția umezelii la contact.
- O altă opțiune este să înfășurăm fiecare ceapă în foi de ziar sau să folosim o pungă de hârtie cu găuri mici și să o umplem până la jumătate cu ceapă pentru a face să circule aerul.
- Ceapă putredă, ar trebui să o îndepărtăm imediat. Partea putredă a cepei se răspândește rapid la alte cepe.
- Putem așeza ceapa și într-o lădiță mică sau într-un coș. În acest fel, poate fi păstrată așa cum este timp de câteva săptămâni, în timp ce ceapa cu coajă uscată poate fi păstrată timp de aproape 10 luni, înainte de a fi consumată.
Cum depozităm ceapa industrială?
Depozitarea industrială va fi realizată în camere frigorifice adecvate pentru conservarea cepei. Ceapa va fi depozitată pe paleți din lemn. Amplasarea sa în camera frigorifică va fi realizată în așa fel încât să permită o bună circulație a aerului.
Depozitarea acestuia se va face la o temperatură și umiditate constantă, evitând fluctuațiile de temperatură, iar în întuneric complet, trebuie luat în considerare ca bulbul să fie menținut în viață. Mai mult, pentru depozitarea corectă a cepei, trebuie îndeplinite următoarele cerințe:
- Soiul cepei trebuie să fie adecvat pentru depozitare, așa cum sa menționat mai sus.
- Coaja sa trebuie să fie complet uscată.
- Bulbul său trebuie să fie ferm și compact.
- Ceapa trebuie să fi fost recoltată după ce s-a copt complet.
- Bulbul cepei ar trebui să aibă un conținut scăzut de apă.
- În ultimele 6 săptămâni de la cultivare, ceapa nu ar mai fi trebuit fertilizată cu azot.
Cum să păstrăm ceapa în frigider?
O posibilitate de a păstra ceapa, este să o facem în frigider. De fapt, este de obicei cea mai bună opțiune atunci când tăiem o ceapă în jumătate și utilizăm doar o parte din ea pentru gătit. În acest caz, trebuie păstrată în frigider cu suprafața tăiată orientată în jos într-un recipient închis (nu în folie de aluminiu) – în acest fel îi vom păstra gustul pentru câteva zile. Dar dacă dorim să păstrăm ceapă întreagă, cu toate că nu este atât de recomandat, putem folosi sertarul specific pentru legume și va trebui să acoperim baza acestui sertar doar cu hârtie argintie sau absorbantă pentru a neutraliza orice umiditate care ar putea fi acolo.
Cum să congelăm ceapa?
Datorită consistenței sale, ceapa congelată este potrivită pentru gătit, prăjire sau coacere ulterioară. Cu toate acestea, ceapa nu trebuie înghețată întreagă, deoarece este mai dificil de prelucrat, după ce o vom decongela.
Spre deosebire de multe alte legume, ceapa nu trebuie neapărat să fie albită, înainte de a fi congelată. Cel mai bine este să o tăiem rondele, înainte de a-o congela. Când o depozităm în congelator, trebuie să ne asigurăm că etichetăm punga sau recipientul pentru congelarea cu data congelării, astfel încât să știm cât timp vor fi în stare bună cepele. În plus, nu trebuie să înfășurăm ceapa în folie de aluminiu, deoarece aceasta nu numai că transferă cepei gustul metalic, ci și aluminiul dăunător. Ceapa congelată poate fi păstrată până la 12 luni la aceeași temperatură.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.