În coafor, este foarte important să se dezinfecteze și sterilizeze corespunzător instrumentele de manichiură, cosmetică și coafură, astfel încât să se poată preveni transmiterea unor boli care provoacă afecțiuni ale pielii. Prin urmare, în acest material vă arătăm cum se sterilizează și dezinfectează toate uneltele de lucru dintr-un salonul de înfrumusețare.
Cuprins
Dezinfectarea și sterilizarea uneltelor de coafură
Procesul de dezinfectare și sterilizare a uneltelor de lucru dintr-un salonul de înfrumusețare implică procedee fizice și chimice care au rolul de a curăța și elimina toți germenii viabili: bacterii, spori, fungi, virusuri, paraziți de pe obiecte. Este cel mai sigur proces de evitare a infecțiilor. Acesta trebuie efectuat prin utilizarea unor produse antiseptice eficiente, care nu afectează sănătatea umană și care, de asemenea, nu dăunează obiectelor de lucru.
Cum se dezinfectează instrumentele de manichiură, cosmetică și coafură?
După cum am mai spus, există două procese de dezinfectare: fizice și chimice.
Procedeele de dezinfectare a uneltelor fizice implică metode de fierbere și de expunere la radiații.
Fierbere este un procedeu care, de preferință se realizează în dezinfectarea pensetelor, bigudiurilor, pieptenilor și a periilor. Principalele dezavantaje ale acestui procedeu este durata lungă de timp (cel puțin douăzeci de minute) și riscul de supraviețuire a unora dintre microorganisme.
Radiația este o metodă mai rapidă și mult mai eficientă decât fierberea. Aceasta se realizează prin utilizarea unor lămpi adecvate care sunt incluse în grupul de dispozitive germicide. Conform producătorilor, aceste dispozitive dezinfectează doar părțile obiectelor care iau contact cu radiația, prin urmare, trebuie avută o grijă sporită în acest sens. În plus, trebuiesc înlocuite frecvent lămpile de generare a radiațiilor (în funcție de utilizarea acestora), deoarece, în timp se deteriorează și își pierd proprietățile.
În procesul de dezinfectare chimică se aplică un produs antiseptic, practic se încearcă eliminarea oricăror microorganisme de pe instrumentele de coafură. Cele mai utilizate produse antiseptice sunt alcoolul de 70 de grade, înălbitorul, peroxidul de hidrogen de zece volume, formaldehida, detergentul și iodul. Acestea se găsesc sub formă de loțiuni, spray-uri, aerosoli.
Cum se sterilizează uneltele de coafor?
Sterilizarea uneltelor dintr-un coafor este cel mai eficient proces, deoarece distruge toți germenii patogeni.
La fel ca procesul de dezinfecție, sterilizarea poate fi împărțită în procese fizice și procese chimice.
Cele mai frecvente procedee de sterilizare fizică sunt incinerarea, sterilizarea cu aer cald și flambarea. În procesul de sterilizare termică, temperaturile ridicate ucid microbii. De aceea, este important ca fiecare coafor să aibă propriul său sterilizator pentru a-și dezinfecta uneltele de lucru.
În ceea ce privește procesele chimice, cea mai utilizată este oxidul de etilenă. Acest produs este un gaz care distruge toți germenii prin modificarea compoziției sale chimice.
Există alte produse pentru a steriliza instrumentele pentru coafori ca glutaraldehyde activator, cunoscut mai bine ca „Cidex“, care distruge toți germenii și virușii.