Home Nou Cum se extrage zahărul din stevia?
Nou

Cum se extrage zahărul din stevia?

Urmareste-ne pe Google News

Stevia Rebaudiana este o plantă erbacee perenă ale căror puteri de îndulcire sunt cunoscute de secole; Glicozidele derivate din stevie sunt compuși cu conținut scăzut de calorii, cu o putere mare de îndulcire (între 200-400 de ori mai dulci decât zahărul). De aceea, stevia este folosită ca îndulcitor aproape peste tot în lume. Și deși o vedem adesea promovată ca fiind un îndulcitor 100% natural, este important de știut că pentru a extrage glicozidele din plantă și pentru ca aceasta să aibă o durată lungă de valabilitate, se adaugă și alte ingrediente, dintre care majoritatea sunt sau nu complet naturale. Prin urmare, va trebui să învățăm cum se extrage zahărul din steviapentru a ne asigura că vom consuma un îndulcitor sănătos.

Proprietățiși beneficii stevia

Frunzele uscate de stevia au fost dintotdeauna incluse în categoria plantelor medicinale și le sunt atribuite proprietăți curative ale unor boli precum diabetul, infecțiile stomacale și problemele cardiace. Frunzele uscate de Stevia rebaudiana sunt recunoscute ca agent antitumoral și anticanceros, precum și ca remediu util în reglarea tensiunii arteriale și glicemiei, precum și în stoparea diareei, potrivit unei analize a mai multor investigații publicate în versiunea electronică a revistei Food Chemistry din decembrie 2011. Iată mai multe beneficii ale acestei plante.

  1. Are proprietăți antioxidante, eliminând toxinele și otrăvurile din organism;
  2. Stevia nu numai că nu crește nivelul de insulină din sânge, dar ajută și la reducerea acestuia, fiind o excelentă prevenire a diabetului și un remediu pentru persoanele care suferă deja de această boală;
  3. Întărește imunitatea.
  4. Datorită absenței compușilor chimici nocivi din compoziție, nu afectează negativ funcționarea rinichilor, ficatului și sistemului cardiovascular;
  5. Reduce cantitatea de microinflamație din organism datorită acțiunii sale antibacteriene;
  6. Nu este absorbit de organism, prin urmare nu afectează greutatea.

Toate aceste beneficii le oferă nu doar frunzele uscate, florile și tulpinile plantei, ci și pulberea, esențele dar și preparatele obținute din această plantă.

Înlocuirea zahărului alb obișnuit cu stevia (pulbere, esență sau alte suplimente speciale) și consumul de alimente sănătoase care conțin stevia contribuie la scăderea în greutate a aproximativ 3 kg pe lună fără prea mult efort și fără a dăuna sănătății.

Stevia este absolut utilă tuturor, dar mai ales persoanelor care suferă de diabet sau care au o predispoziție la această boală. De asemenea, este benefică pentru persoanele supraponderale. Stevia ajută și în lupta împotriva bolilor tiroidiene, forțând creierul să producă hormoni ai fericirii, care sunt produși și atunci când mănâncă dulciuri.

Pentru a evita diareea, nu se recomandă consumul de produse cu conținut mare de stevie în același timp cu produsele lactate. Persoanele care suferă de hipotensiune ar trebui, de asemenea, să fie atente la stevie, deoarece planta poate scădea ușor tensiunea arterială.

Extragerea zahărului din stevia – metoda naturală

Pentru început, frunze proaspete de stevie organice vor trebui mai întâi uscate. Apoi, se iau aceste frunze și se țin câteva zile în apă fierbinte, până când această apă se transformă într-un sirop dulce.

Pentru a separa partea care are gust de lemn dulce (Steviozide) de partea dulce (Stevia Rebaudiana), se adaugă alcool bio și, printr-un proces chimic natural, se formează cristale de rebaudiozidă A. Alcoolul extrage mult mai bine aceste substanțe dulci. Un astfel de extract alcoolic poate fi de 300 de ori mai dulce decât zahărul.

La rândul lor, aceste cristale de zahăr pot fi transformate într-o pudră de stevia rebaudiozidă A 100% naturală.

Din 17 kg de frunze, se pot produce 1 kg de îndulcitor de stevia rebaudiozidă A.

Extragerea zahărului din stevia – metoda chimică

Frunza este supusă unor tratamente cu etanol şi metanol într-o concentraţie de 1 mg/L sau mai mică pentru a produce rebaudiozidă A, o substanță care are cea mai scăzută amărăciune dintre toate glicozidele de steviol din planta Stevia rebaudiana. Acest extract brut conține aproximativ 50% rebaudiozidă A.

Din 8 kg de frunze uscate, se pot obține 1 kg de pulbere de stevia alcătuită din aceste glicozide de steviol (cele care au gust de lemn dulce sau nu).

Prin această metodă se obține un produs final, un îndulcitor natural, folosind un proces industrial simplificat și rentabil minimizat, cu calitatea finală a produsului îndulcitor natural, pentru utilizare în sectorul alimentar.

Atenție însă, reziduurile din acest proces sunt dăunătoare organismului nostru, și, prin urmare, nu pot fi folosite.

Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!