Infecția cu Salmonella este unul dintre pericolele la care ne expunem atunci când consumăm ouă. Agentul patogen afectează tractul gastrointestinal, provocând intoxicație și deshidratare. Prin urmare, este necesar să știm cum să le manipulăm, cum să le păstrăm și cum să le gătim pentru a preveni eventualele riscuri. Deci, iată cum trebuie să procedăm pentru a nu ne îmbolnăvi.
Cuprins
Ce este salmonella și cum produce contaminarea ouălelor?
Salmoneloza sau salmonella este un grup de infecții intestinale acute de origine bacteriană. Agentul cauzal al salmonellei este un bacil bacterian de 0,0003 cm lungime. Ouăle sunt una dintre principalele cauze posibile ale acestei boli. Ouăle de gâscă și rață reprezintă cel mai mare pericol. Ouăle de pui și de prepeliță sunt mai sigure. În plus, se crede că cel de prepelița este mai sigur decât de pui. Cu toate acestea, pur și simplu ouăle de prepeliță sunt consumate mai rar, și aceea cazurile de infecție nu sunt atât de răspândite.
Trebuie avut în vedere faptul că purtătorii de salmonella sunt găinile ouătoare, și nu ouăle în sine, deoarece tractul reproducător al găinii au porțiunea terminală legată de tractul său digestiv. Tocmai la acest nivel se poate produce contaminarea ouălelor. Astfel, agentul cauzal al infecției poate fi găsit doar pe coajă. Dacă oul este proaspăt și coaja nu este deteriorată, atunci pericolul este contactul cu coaja și nu cu oul în sine.
Cum putem să evităm infecția cu salmonella atunci când folosim ouă?
Deși există din ce în ce mai multe măsuri în UE pentru ca găinile ouătoare să nu aibă salmonella, asta nu înseamnă că nu există niciun risc de infectare și, de aceea, este indicat să respectăm câteva recomandări, printre care:
- Trebuie să cumpărăm ouă ambalate în cofraje de către producător. Ouăle ajung pe rafturile supermarketurilor direct din fermele de păsări, unde există control sanitar amănunțit, iar păsările sunt verificate pentru infecții;
- Este mai bine să nu cumpărăm din piețe. Din moment ce nu este clar ce fel de găini au ouat aceste ouă;
- Nu trebuie să păstrăm ouăle (crude sau fierte) la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Ouăle care au stat la temperatura camerei mai mult de 2 ore, ar trebui să le aruncăm;
- Este recomandat să păstrăm ouăle de preferință într-un loc răcoros și uscat. Soluția ideală este să le așezăm pe raftul intermediar al frigiderului, adică cel la 4-5°C;
- Nu trebuie să spargem ouăle în aceeași farfurie pentru a preveni contaminarea cu Salmonella;
- Nu este indicat să separăm gălbenușurile de albușuri folosind coaja;
- Trebuie să păstrăm o igienă adecvată în bucătărie;
- Trebuie să ne spălăm pe mâini și să curățăm ustensilele după manipularea ouălor;
- Cu cât observăm că sunt mai mai proaspete, cu atât mai bine.
Cum gătim și consumăm ouăle pentru a preveni salmonella?
Pentru că, până la urmă, când gătim alimente precum ouă, totul este o chestiune de temperatură. Vorbim despre evitarea contaminării bacteriene, iar bacteriilor nu le place frigul de la frigider sau căldura de la gătit. Temperatura care le place cel mai mult bacteriilor și la încep să se înmulțească rapid, este situată între 30 și 37°C. La peste 75°C, bacteriile mor. Prin urmare, va trebui să ținem cont de următoarele reguli, în special când gătim:
Ouă bătute, omletă și frittata
Trebuie să ne amintim că consumul unui ou crud sau semi-lichid face ca riscul de salmoneloză să fie maxim! De aceea, va trebui să gătim ouăle 15 minute sau până când observăm că s-au întărit și nu a mai rămas niciun lichid vizibil în ele. Nu este nevoie să stăm cu ochii pe termometru.
Ouă ochiuri în apă fiartă și ouă prăjite
Este important să fierbem și să prăjim bine ouăle, până când gălbenușul și albușul devin tari. Astfel de ouă trebuie gătite cu capac, și nu mai puțin de 15 minute la o temperatură de minim 75°C.
Oua fierte moi
Pentru început, vom pune ouăle într-o tigaie cu apă. Aducem ouăle și apa la fierbere completă. Apoi, oprim focul, acoperim oala cu un capac și vom lăsa ouăle în apa clocotindă aproximativ 4 – 5 minute, până ating temperatura de 75°C. Nu este nevoie să stăm cu ochii pe termometru.
Ouă fierte tari
De asemenea, aceste produse va trebui să le gătim până ating temperaturi interne de peste 75°C. Pentru asta, vom scufunda ouăle într-o cratiță și le vom acoperi complet cu apă rece. Aprindem aragazul și îl stingem la 8/10 minute de la începerea fierberii (timpul depinde de mărimea ouălor). După gătire, ouăle fierte tari trebuie răcite rapid sub jet de apă rece sau în apă cu gheață.
Rețete pe bază de ouă crude și semicrude – creme lichide, maioneză, înghețată, sos Caesar, sos olandez, tiramisu etc.
Pentru prepararea rețetelor pe bază de ouă crude și semicrude precum maioneze, creme, deserturi, sau în orice caz preparate în care oul este puțin fiert sau complet crud, folosim doar ouă foarte proaspete, care au fost ouate de 3 maxim 9 zile. Alternativ, luăm în considerare posibilitatea utilizării produselor din ouă pasteurizate, care în prezent sunt foarte ușor de găsit în supermarketuri, deoarece în procesul de pasteurizare, ouăle sunt încălzite un timp și la o temperatură corespunzătoare pentru a elimina bacteriile care provoacă boala. În cazul în care nu dorim să folosim ouă pasteurizate, când gătim o rețetă, va trebui să luăm un termometru, să-l introducem în cremă și să așteptăm până ne indică o temperatură de aproximativ 75°C. Astfel, vom avea certitudinea că nu ne vom îmbolnăvi de salmonella.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.