Dovleacul fără exagerare, pe cât este de gustos, pe atât este de sănătos, deoarece este o sursă excelentă de vitamina A și beta-caroten. Nu întâmplător, această legumă este utilizată în mod activ în gătit, medicina populară, cosmetologie și dietetică. Printre toate opțiunile de utilizare, sucul este un mod simplu și rapid de a ne îmbunătăți sănătatea, și de asemenea, este numai plăcut de băut. În cele ce urmează, vom împărtăși 2 rețete de suc de dovleac, care ne vor plăcea.
Care sunt beneficiile consumului de dovleac?
Un lucru pe care mulți dintre noi probabil nu l-am știut până acum, este acela că dovleacul are o infinitate de proprietăți benefice pentru corpul nostru. Gustos și versatil, pe lângă faptul că conține foarte puține calorii, în jur de 26 kcal per 100 grame, este și bogat în substanțe nutritive, precum prețiosul Beta-caroten (care contracarează formarea radicalilor liberi), omega 3 (care ajută la reducerea colesterolului și la scăderea tensiunii arteriale) calciu, vitaminele A și C (care întăresc sistemul imunitar), magneziu, un conținut ridicat de potasiu (ideal pentru cei care practică sport), fibre, dar și săruri. De asemenea, apa și potasiul prezente în dovleac facilitează diureza și expulzarea toxinelor. În mod similar, indicele său glicemic scăzut are proprietăți benefice împotriva diabetului. Și nu în ultimul rând, conținutul ridicat de apă și fibre din dovleac facilitează tranzitul intestinal, ne face să ne simțim mai sătui mai mult timp.
Cum se face sucul de dovleac?
Sucul de dovleac este o băutură foarte, foarte bună. Și mai mult, cel obținut printr-un proces de extracție la rece își păstrează intacte toate substanțele nutritive din dovleac, enumerate mai sus. Desigur, este dulce fără a fi nevoie să adăugăm zahăr și are gust de dovleac. Cu toate acestea, pregătit și băut fiert, sub formă de piure, furnizează la nevoie organismului o sumedenie de beneficii. A prepara suc de dovleac, este foarte ușor, iată rețetele noastre.
Rețeta 1
*Notă. Pentru a face suc de dovleac crud, avem nevoie de un storcător. Putem adăuga și mere.
Ingrediente (pentru 2-3 porții):
- ½ dovleac;
- 3 mere;
- 1 lămâie;
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată.
Mod de preparare:
1. Se spălă și decojește dovleacul, apoi se scot semințele și se taie pulpa cubulețe.
2. Se curățați merele de semințe/coajă și se taie în bucăți mai mici.
3. Se procesează fructele cu ajutorul unui storcător. Apoi, se combină cu sucul unui lămâii.
4. Se adăugă scorțișoara măcinată în suc.
5. Se amestecă totul și se servește sucul cu gheață.
Rețeta 2
Ingrediente:
- 250 g dovleac;
- 2 morcovi;
- 250 ml apă minerală;
- Zahăr brun, după gust.
Mod de preparare:
1. Se taie dovleacul și morcovii în bucăți mici și se pun într-o cratiță.
2. Se toarnă apă minerală și se fierb, acoperit la foc mediu, până se înmoaie.
3. Cu ajutorul unui blender, se zdrobesc legumele și apoi se combină cu zahărul.
5. Dacă sucul ni se pare prea gros, mai adăugăm puțină apă.
4. Se lasă să se răcească și se amestecă.
6. Se strecoară printr-o strecurătoare sau un tifon, pentru a separa pulpa de suc.